2020. 10. 22.

Egy hónapig II. János Pál pápa poszterek lepik el a budapesti metrót

Csütörtöktől egy hónapon keresztül Szent II. János Pál pápa poszterek lesznek láthatók a budapesti metrószerelvényekben. A metrókiállítást a Lengyel Intézet szervezte a lengyel pápa születésének centenáriuma alkalmából.

A kiállítás sajtótájékoztatóján Joanna Urbanska, a Lengyel Intézet igazgatója elmondta: a posztereken Adam Bujak lengyel fotóművész Szent II. János Pálról készített képei láthatók és a lengyel pápa gondolatai olvashatók.

Jan Dziedziczak államtitkár, a külföldön élő lengyelekért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy II. János Pál Lengyelország legnagyobb adománya volt a világnak. „A szent pápa tanítása ma is aktuális és univerzális” – tette hozzá. „II. János Pál két alkalommal, 1991-ben és 1996-ban járt Magyarországon. Mindkétszer Lengyelországból érkezett és mindkétszer szimbolikusnak nevezte ezt, kiemelve a két nemzet közötti testvériséget.”

Osztie Zoltán, a sajtótájékoztatónak helyet adó belvárosi plébániatemplom plébánosa kiemelte:

a plakátokon van három ismétlődő szó: az igazság, a szeretet és a szabadság. „E három szó összetartozik, egyik sem létezhet a másik nélkül és mindhárom maga Krisztus”

– közölte.

Karol Wojtyla 1920-ban született. 1978. október 16-án választották pápává, október 22-én iktatták be és ahogy már írtunk róla, ez lett az emléknapja. Ő volt az első lengyel származású katolikus egyházfő, egyben a 20. század leghosszabb ideig (1978-2005) uralkodó egyházfője. 2011-ben boldoggá, 2014-ben pedig szentté avatták.

Forrás: MTI

Borítókép - Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás