2020. 10. 22.

Óriási falfestményt készítettek a lengyelek II. János Pál pápáról

Október 22-e Szent II. János Pál pápa ünnepnapja, aki 42 éve ezen a napon mutatta be első szentmiséjét pápaként. Ráadásul idén 100 éve született a fiatalok pápájaként is emlegetett korábbi egyházfő, akinek emlékére egy óriási falfestményt készítettek Lengyelországban.

Az egyik lengyel város különleges falfestménnyel készült Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulója tiszteletére. A délkelet-lengyelországi Stalowa Wola város hatóságai a 30 láb széles és 100 méter magas alkotást az évforduló emlékére készíttették el. A portré a település II. János Pálról elnevezett sugárútjának egyik emeletes házán található. Az elkészült festményt október 18-án Edward Frankowski, Sandomierz nyugalmazott segédpüspöke áldotta meg.

A portré alján a lengyel pápa azon szavai állnak, amelyeket a városról mondott: „Szívemmel ölelem át Stalowa Wolát, a dolgozó emberek nagy hitének szimbolikus városát.”

A falfestmény megtervezésére a város pályázatot írt ki, amelyet Piotr Topczyłk nyert meg. Az ő alkotását a zsűri hat másik jelölt közül találta a legjobbnak. Stalowa Wola polgármestere II. János Pál megválasztásának 42. évfordulóján osztotta meg az alábbi videót Twitter-csatornáján, amely bemutatja, hogy készült el a lenyűgöző alkotás.

 

hirdetés

Bár a szentatya pápaként soha nem járt a városban, csodálatát fejezte ki a lakói iránt, és örömmel fogadta azt az elhatározásukat, hogy a kommunista hatóságok ellenkezése ellenére felépítették a Lengyelország Királynője, Miasszonyunk Templomot. Ezt még Krakkó érsekeként 1973-ban szentelte fel, amelynek később pápaként egy kisebb bazilika státuszt adott.

A polgármester kifejezte, hogy ahogy a képen II. János Pál támaszkodik a keresztnek, legyen ez a kép támasz a lakosságnak is.

„A mi pápánk az ő életével, mint Mózes az ő korában, megnyitotta mások szívét. Ezért tegyünk így mi is, legyünk kedvesek és szeretetteljesek a másikkal. Ha ez sikerül, akkor beteljesítjük II. János Pál életét és tanítását”

– tette hozzá a polgármester.

Forrás: Catholic News Agency

Borítókép - Fotó: stalowawola.pl
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás