2020. 10. 12.

Te élsz a neked adott lehetőséggel?

Egy kollégád egyszer csak rákérdezett a hitedre? Egy barátod őszintén beszél egy nehézségéről, és pont most lenne rá szüksége, hogy meghallgasd? Valakinek csak te tudnál segíteni egy elakadásában, bár ez váratlanul derül ki? Ha érzed a Szentlélek szelíd bátorítását, hogy élj egy-egy ilyen lehetőséggel, akkor nehogy nemet mondj!

Meghatározó számomra annak a kanadai gyülekezetnek a története, akiket felkért az egyházuk vezetősége, hogy a helyi egyetemen kezdjenek missziós szolgálatot. Közel két évig próbálták egy csapattal, mindenféle módszerrel elérni a diákokat, de kudarcot vallottak. Végül a pásztoruk ennyit mondott: „Ezen a héten figyeljétek meg, hogy hol dolgozik Isten, és csatlakozzatok hozzá!” Azt kérte a csapattól, hogy vegyék észre, ha valaki nyitott, ha lelki dolgok iránt érdeklődik – ez nem szokott csak úgy megtörténni, ez Isten tervének a része! Ahogy Jézus mondta:

„Senki sem jöhet énhozzám, ha nem vonzza őt az Atya.”(János 6:44)

Két nap múlva az egyik lányt megkereste egy osztálytársa az egyetemen, és azt mondta: „Úgy gondolom, hogy te keresztény vagy. Beszélnem kell veled.” Ennek a lánynak pont kezdődött volna egy tanórája, de inkább a büfébe ment ezzel az osztálytárssal – és a beszélgetésükből kiderült, hogy az egyetemen 11 lány kezdte el közösen tanulmányozni a Bibliát, bár egyikük sem keresztény! Nagyon érdekelte őket Isten, de szükségük volt valakire, aki segít nekik megérteni az Igét. Hamarosan már 5 Bibliatanulmányozó csoport működött az egyetemen – és nem ügyes módszerek hatására, hanem ennek az Istenre figyelésnek a gyümölcseként!

Vajon Jézus ráért, hogy a fán észrevett Zákeussal vacsorázzon, ,,elmenjen vele a büfébe”? A múlt heti Hétindító Üzenet arról szólt, hogy Jézus talán lyukas naptárral élt, eleve betervezte az ilyen Istentől kapott szeretet-lehetőségeket a programjába. De van egy másik lehetőség is: lehet, hogy már volt aznapra vacsora-meghívása, elköteleződött már egy programra, de Zákeus kedvéért nemet mondott rá, vállalva a kellemetlenséget, amely ezzel járhatott. Ez is példa számunkra!

hirdetés

Isten minket is arra hív, hogy figyeljünk az Ő tervére, vegyük észre a szeretet lehetőségeit a napjainkban!

Egy kollégád egyszer csak rákérdezett a hitedre? Egy barátod őszintén beszél egy nehézségéről, és pont most lenne rá szüksége, hogy meghallgasd? Valakinek csak te tudnál segíteni egy elakadásában, bár ez váratlanul derül ki? Ha érzed a Szentlélek szelíd bátorítását, hogy élj egy-egy ilyen lehetőséggel, akkor nehogy nemet mondj!

Sokszor nehéz hirtelen ,,sávot váltani” – gyakran mondunk nemet a szeretet lehetőségeire, és inkább ragaszkodunk a terveinkhez. Ez a kanadai lány is mondhatta volna talán, hogy megszeg egy szabályt vele, ha ellógja az órát. Vagy csak mondhatta volna, hogy ha ezt most kihagyja, akkor sok extra energiát kell majd a pótlásba fektetnie, és ki tudja, hátha ezen múlik, hogy átmegy-e a vizsgán. Lehetett volna ezer kifogása, de egyikkel sem élt. Nekünk is lehet ezer kifogásunk ma, de válasszuk inkább a szeretetet!

Sonkoly Tamás

Forrás: Lelki Ebéd

 

Hogyan imádkozzunk a munkahelyünkön?

Borítókép: Unsplash
Blog
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 13. 11:52

    “Ezen a héten figyeljétek meg, hogy hol dolgozik Isten” Ha azt mondjátok Isten mindenhol dolgozik,akkor e kijelentés helytelen.Inkább így kellene:próbáljátok felfedezni Isten munkáját. Itt magunkkal vagyunk elfoglalva ,ott Istennel. “vegyék észre, ha valaki nyitott” Na ez már jó.
    “„Senki sem jöhet énhozzám, ha nem vonzza őt az Atya.” Hmm,hmm. Akkor nekünk mi dolgunk egymással? Két értelmű mondat de ott van előtte a magyarázat:” Isten tervének a része” Azaz,Istentől függ. Ebben az esetben,hiába akarunk megtéríteni a másikat ha ez nem “Isten terve” feleslegesen fáradunk.
    “Isten minket is arra hív, hogy figyeljünk az Ő tervére” Nagyon szépen hangzik de nagyon veszélyes is. Mert ha megfigyeled Isten tervét,akkor rájöhetsz,hogy Isten nem az “anyanyelvén” beszél hozzánk,hanem a mi nyelvünkön. A mi nyelvünk azonban nagyon kevés az isteni terv megértéséhez,ami nem nagy baj. A baj az,mikor elkezdjük értelmezni a tervet és a saját ízlésünk szerint tálaljuk,ami sajnos nem nagyon egyezik az eredetivel.
    Persze,aki így átvészel valamit vagy lelki nyugalmat érez,az tegye ezt.Nincs szándékomban lebeszélni az egyetlen dologról,ami erősíti. A többieket csak arra kérem,hogy “Isten tervét” lehetőleg pozitívan értékelje,mert a tapasztalatom az,hogy rengeteg negatív dolgot belecsempész tudatlanul e terv magyarázatába.
    Én nem foglalkozom e tervel,mert nem az én tervem és nem látom minden részletét. Én egyszerűen csak próbálom a saját tervemet megtalálni és ha ez megegyezik Istenével,az nagyon jó lenne.