2020. 10. 07.

Isten nevének említése ellen küzdenek az amerikai ateisták

Száműznék a hivatalos dokumentumokból Isten nevének említését az amerikai ateisták és sátánisták is. A vallásszabadságra hivatkozva több pert is indítottak annak érdekében, hogy Isten nevét töröljék a hivatalos dokumentumokból.

Az egyesült államokbeli Alabamában a szavazáshoz szükséges regisztrációs lapon a következő mondat áll: „Isten engem úgy segéljen.” Az eskü kiverte a biztosítékot ateisták egy csoportjánál, akik az Egyesült Államok alkotmányának első módosításában leírt alapjogokra, a vallás- és szólásszabadsághoz való jogra hivatkozva pert is indítottak – számolt be róla a V4NA hírügynökség

hirdetés

A per élére a Freedom From Religion Foundation (FFRF) nevű szervezet állt. Az alapítvány szerint a vallásszabadság nemcsak a valláshoz való jogot jelenti, hanem az attól való szabadságot is. A perrel azt akarják elérni, hogy azok is kitölthessék a formanyomtatványokat, akik nem tudnak vagy akarnak felesküdni Istenre. 

Ugyanez az alapítvány akarta tavaly elérni a floridai Brevard megyében, hogy távolítsák el a rendőrautókról az „Istenben bízunk” feliratokat (In God We Trust). Az ottani seriff azonban megtagadta ezt, azért is, mert a mondat nemcsak Florida államnak, de az Egyesült Államoknak is a mottója.

Az „Istenben bízunk” felirat egyébként a Satanic Temple sátánista egyháznak (igen, ilyen létezik) is szúrta a szemét. Ők perrel fenyegették Mississippi államot, abban az esetben, ha ráteszik a mottót az új állami zászlóra. Itt szintén az alkotmány első módosítására hivatkoztak, mivel véleményük szerint ez a jelmondat nem képvisel mindenkit, aki az államban él.

Nem ez az első alkalom, hogy a Satanic Temple a vallásszabadságra hivatkozik. A legaggasztóbb eset az volt, amikor az abortuszt nemrég vallási rituálénak nevezték, és azt állították, hogy lelki vigaszt nyújt nekik, ilyen alapon pedig szabadon akarják gyakorolni, rituálék keretében. 

Forrás: V4NA

Borítókép: Michal Bednarek | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 07. 16:44

    “akik nem tudnak vagy akarnak felesküdni Istenre” Sohasem Istenre esküszünk! Legfeljebb arra,ami e szó nekünk jelent. Vicces,hogy egyes emberek képesnek tartják azt,hogy Istenre lehet esküdni. Ahhoz ugyanis,hogy ez lehetséges legyen ismerni kellene Istent.
    “sátánista egyház” Ez megérne egy hosszabb misét. Mielőtt félre értenél,nem tartom jónak a sátánistákat. Ám azt is látni kell,hogy (technikailag) ugyan olyan vallási megszállottság jellemzi őket mint a másik oldalt. Ám míg ők a (fene tudja mit) hirdetnek teljes átéléssel addig a másik oldal ugyan ezt csinálja hasonló átéléssel. A lényeg abban van,hogy ez mennyire hat pozitívan ránk illetve mennyire van középen. Ahhoz,hogy egy ember sátánista legyen,semmi köze a sátánnak. Annál inkább a környezetének. Ha jobban képesek lennénk odafigyelni,érteni és elemezni ami körülöttünk zajlik,nagyon sok “sátáni” dologtól tudnánk megszabadulni. Erre azonban nem szánunk sem időt sem értelmet,helyette marad az egyszerű mutogatás.
    Az,hogy mi a jó,nem vagyunk tudatában és soha nem is leszünk. Csak arra vagyunk képesek,hogy meglássuk,hogy mi hasznos és mi káros. A “sátánista egyház” nem hasznos és ennek tudatában kell fellépni ellene.
    Érdekesek vagyunk mi emberek. Ítélkezünk,holott tilos. Azt hisszük,hogy az ablakba nézünk,pedig az a tükör. Fától nem látjuk az erdőt és képtelenek vagyunk a komplexusainkat felismerni. (talán ez az egyik legnagyobb hibánk,……á dehogy,annyi van mint égen a csillag.)