2020. 09. 24.

#csakegygondolat – Vízválasztó idők

Egy evangélikus lelkész gondolatai az elmúlt napok eseményei kapcsán.

„Mert a legkisebbtől a legnagyobbig mindenki nyereséget hajhász, a prófétától a papig mindenki elvetemült csaló. Népem romlását azzal gyógyítanák, hogy könnyelműen mondogatják: Békesség,békesség! – pedig nincs békesség! “(Jer 6,13–14)

„Mert minden fát a maga gyümölcséről ismernek meg. Hiszen tüskebokorról nem szednek fügét, csipkebokorról sem szüretelnek szőlőt. A jó ember szíve jó kincséből hozza elő a jót…”  (Lk 6,44–45a)

hirdetés

 

Vízválasztó időket élünk.
Minden mozog, világot formáló erők nyomulnak, feszülnek egymásnak.
Isten igéjét sokan negligálják vagy simán tagadják.
Egy hír a sok közül: a napokban megjelent az első gyermekeknek írt magyar nyelvű könyv, amely a homoszexualitást propagálja.
Ezer más példát is hozhatnánk.
Rázza az ördög a rostát.
A magzatokat már elérte.
Évente 40 millió!
Most jönnek a gyerekek.
Nagy kérdés, hogy az őrzők, a vezetők, a pásztorok eljutnak-e a puli szintjére: figyelem, „ugatás”, a nyáj védelme.
„Ne ugass! Ne legyél békétlen, ítélkező!” – mondják.
Ha nem hallgatsz, bíróság elé kerülsz, mint a német evangélikus lelkész.
Túl nagy a hallgatás.
Halálos ez az ijedt, tompa csend.
Iratkozzunk be a Szentlélek ige iránti ,,érzékenyítő” programjába.

Szeverényi János evangélikus lelkész

Borítókép: Collin Hardy/Unsplash
#csakegygondolat
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Ben 2020. 09. 25. 00:29

    Nem ismertem ezt a lelkészt, de minden itt írt szavával teljesen egyet értek.
    Kisemberként szintén legnagyobb problémának látom, hogy a keresztények nem ragaszkodnak az írott Igéhez. Pedig ez az egyetlen kézzelfogható iránytűnk. Ehhez kellene foggal körömmel ragszkodni. Tessék megnézni, főleg külföldön, olyan névleges keresztény gyülekezetek, ahol elfogadott a homoszexuális házasság – hogyan fordulhat elő ez? Vajon nem olvasták a Biblia elejét? Ezek szerint nem.
    .
    Csak ismételni tudom magam: Minden tanítást, és emberi beszédet vessünk alá a Szentírásnak, és ha a kettő nem összeegyeztethető, akkor az egyiket ki kell dobni a kukába – nem kérdés melyiket. Jah, mit is mondtak az Oszkár-gálán? Hogy az LMBTQ tagjai elnyomott kisebbség. Annyira elnyomottak (helyesebben agyilag nyomottak), hogy egy lelkészt aki a Biblia igazságai mellett beszél, azt be akarják börtönözni.
    Ennek az esetnek a kapcsán eszembe jutott amiről Jézus beszélt a Máté 24:9-ben: “Akkor átadnak titeket kínvallatásra, megölnek benneteket, és gyűlöl titeket minden nép az én nevemért.”. Közvetlenül az előtte lévő vers, pedig leírja: “De mindez a vajúdás kínjainak kezdete!”. Ennek a lelkésznek az esete ezt az érzést kelti bennem. Viszont eszembe jut kiket nevez Jézus boldognak Máté 5 elején 11. versben. “Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok.”

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 25. 10:27

    “Isten igéjét sokan negligálják” Könyörgöm,a szerző nem ismeri a magyar megfelelőjét ennek a szónak? Vagy ezzel egy szintet akar megjelölni? Azaz az egyszerű ember nem erre az oldalra való? Mért nem lehet a szép magyar jelentését ideírni,hogy semmibe vesz?
    “amely a homoszexualitást propagálja.” Na már megint,kedves szerző,itt a hirdeti szó a magyar megfelelője.
    Hogyan tudnánk képviselni megfelelően a kereszténységet,mikor az anyanyelvünket sem tudjuk használni,amit teljesen elfogultan,a legszebb nyelvnek tekintek.