2020. 09. 22.

Akár öt év börtönre is ítélhetik a meleglobbit kritizáló német lelkészt

Olaf Latzel brémai evangélikus lelkipásztornak közösség elleni uszítás vádja miatt kell bíróság elé állnia novemberben – tájékoztat a Szólj Be a Papnak blog. A lavinát az indította el, hogy a lelkész korábban nyilvánosan elérhetővé tette a tavaly általa tartott házassági szeminárium hanganyagát, amelyben olyan kijelentéseket tesz, hogy „gendermocsok” és „homolobbi”.

Olaf Latzel brémai evangélikus lelkész körül hatalmas botrány tört ki, amikor elérhetővé tette az interneten a tavalyi házassági szemináriumának hanganyagát. A felvételen a következők hangzottak el: „az egész gendermocsok” pokoli, sátáni és támadást jelent az isteni teremtés rendje ellen, valamint óvakodni kell a „homolobbitól”. Egy melegfelvonulás résztvevőit bűnözőknek nevezte és szerinte az elbizonytalanított emberek elpusztítják a civilizációt és a kultúrát. A felvétel azóta már nem érhető el az interneten.

A prédikátor később bocsánatot kért a „bűnözők” kifejezés használatáért és tisztázta, hogy nem általánosságban beszélt így a homoszexuálisokról, hanem csak azokról a „militáns agresszorokról, akik a közösségünket az utóbbi években újra és újra megtámadják és istenkáromlóan rágalmazzák”.

A lelkész itt arra célzott, hogy a St-Martini templomot, ahol szolgál, keresztényellenes feliratokkal gyalázzák, az istentiszteleteket megzavarják, őt magát pedig gyilkossággal is megfenyegették. „Arról nem érkeztek hírek, hogy az ügyészség ezek ellen a megnyilvánulások ellen is hasonló elánnal lép-e fel. Sokkal közvetlenebbnek tűnik ugyanis az a veszély, hogy az ilyen módon megbélyegzett, céltáblává változtatott templom és az azt használó közösség atrocitások áldozatává lesz, mint az, hogy a lelkipásztoruk által általánosságban megfogalmazott, ráadásul hitbéli meggyőződésen alapuló kijelentéseknek káros következménye lenne.” – írja a Szólj Be a Papnak

A bíróságnak nemcsak a szólásszabadság kérdését kell mérlegelnie, hanem a vallásszabadságét is. A hatóságoknak ugyanis végső soron arról kell dönteniük, hogy melyik bibliaértelmezés a helyes. Latzel Biblián alapuló konzervatív álláspontja ugyanis összeütközésbe került egyházának többségi véleményével, akik korábban keményen elítélték a lelkész kijelentéseit és fegyelmi eljárás alá is vonták, amelyet az állami eljárás idejére felfüggesztettek. 

A német Büntető Törvénykönyv szerint három hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az, aki a közbéke megzavarására alkalmas módon mások emberi méltóságát azáltal sérti, hogy egy adott csoporthoz tartozásuk miatt őket szidalmazza, rossz szándékkal megvetendőnek állítja be vagy megrágalmazza. Olaf Latzel támogatására indított oldalhoz már több ezren csatlakoztak.

Forrás: Szólj Be a Papnak blog

Borítókép: idea.de
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 22. 21:22

    „támadást jelent az isteni teremtés rendje ellen” Ezek nagyon nagy szavak. Az emberi elgondolás ellen esetleg de „az isteni teremtés rendje ellen” nagyon kevesek vagyunk.
    „az elbizonytalanított emberek elpusztítják a civilizációt és a kultúrát” Ezen már lehet vitatkozni,mert ez lehetséges,de itt az emberi civilizációt említi és nem az istenit.
    „Arról nem érkeztek hírek, hogy az ügyészség ezek ellen a megnyilvánulások ellen is hasonló elánnal lép-e fel.” Ugye mennyire fáj,mikor egyoldalúnak ítéljük meg a bíráskodást? Ugye,hogy észre vesszük,mikor mások csinálják ugyan azt amit mi? Ezért fontos az önismeret és önvizsgálat. Csupán elhatározás,odafigyelés és bölcsesség kell hozzá. Jézus is ezt mondta a szálka és a gerenda tanításában.