2020. 09. 17.

„A gyűlölet nem pálya” a közösségi médiában sem

Évekkel ezelőtt a Magyar Labdarúgó Szövetség a címben szereplő szlogennel indított kampányt a lelátókon tapasztalható gyűlölködő és rasszista megnyilvánulások visszaszorításáért. Ez a mondat annak kapcsán jutott eszembe, hogy az utóbbi időben sajnos egyre több alkalommal tapasztalom, hogy a közösségi média felületein jóval erősebb bennünk az embertársunk iránti gyűlölet, mint a szeretet.

A közösségi média oldalait szerethetjük és megvethetjük, de az biztos, hogy az életünk részévé váltak. Sokan, sok időt töltünk ezeken a felületeken, néha lehet, hogy túl sokat is. Ha viszont mértékkel tudjuk használni, akkor hasznosak is lehetnek a számunkra. Sőt, a 21. században keresztényekként egy remek evangelizációs lehetőség is rejlik bennük. Természetesen csak akkor, ha hitelesek tudunk lenni.

Sajnos azt látom, hogy a képernyők mögött ülve egyre kevésbé kerül elő a hiteles oldalunk, és egyre könnyebben vesszük elő gyűlölködő arcunkat a másik ember felé. Pedig általában, ha szemtől szemben találkozunk, akkor nem így beszélünk vele, viszont a kommentelési lehetőségeket kihasználva könnyebb levetni keresztény mellényünket és „megmondani a frankót” neki. Itt nem arra gondolok, ha valakik egymással normálisan vitáznak, sőt, azt gondolom ez építő is lehet. Az viszont biztos nem jó evangelizáció, ha úgy akarjuk keresztényként meggyőzni a másikat a közösségi média felületein, hogy közben a gyűlölködés beszél belőlünk.

hirdetés

„Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek is bánjanak.” (Lk 6,31)

Nagyon fontosnak tartom, hogy ha már a 21. században belépett a közösségi média az életünkbe, akkor ezekkel a lehetőségekkel felelős keresztényként éljünk. Ha a „hétköznapi” életünkben fontos, hogy tetteinkkel példák legyünk, és úgy cselekedjünk, ahogy Jézus is szeretné, hogy éljünk, akkor ne tegyünk másképpen a közösségi médiában se! A véleményünk sok mindenről meglehet, és az a jó, ha van is, de ennek kifejezésénél figyeljünk arra, hogy ezeken a felületeken is Isten országát építsük…

Borítókép - Fotó: Kamachi209 | Dreamstime.com
Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás