2020. 09. 08.

Az amerikai keresztények fele elfogadhatónak tartja az alkalmi szexet

A magukat kereszténynek valló amerikai válaszadók több, mint 50 százaléka véli úgy, hogy elfogadható a házasságon kívüli nemi aktus – hívja fel a figyelmet a hetek.hu a Pew Research legújabb felmérésére. A kutatás arra is kitért, hogy a válaszadók milyen gyakran látogatják a vallási összejöveteleket.

A magukat keresztényként meghatározó válaszadók több, mint fele (57 százaléka) gondolja úgy, hogy a házasságon kívüli szexuális aktus elkötelezett élettársi viszonyban „mindig” vagy „időnként” elfogadható – derül ki a Pew Research felméréséből. A kutatás a válaszadók felekezeti hovatartozására is rákérdezett, ezek szerint a következő arányok alakultak ki:

A főáramú protestánsok a legelfogadóbbak a kérdésben (67 százalék), őket követik a katolikusok (64 százalék) és az evangéliumi keresztények (46 százalék).

A válaszadók 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „soha” nem tartja helyesnek a „nem házas felnőttek elkötelezett kapcsolatában előforduló szexet”.

Egyéjszakás kaland

A megkérdezett keresztényeknek csupán 33 százaléka vélte úgy, hogy az alkalmi szex „soha” nem elfogadható. A válaszadóknak 50 százaléka viszont egyetértett azzal az állítással, hogy „a kölcsönös beleegyezéssel, nem elkötelezett kapcsolatban megélt alkalmi szex” „mindig” vagy „néha” megengedhető. 

hirdetés

Felekezeti szintre lebontva az amerikai római katolikusok fogadják el leginkább az alkalmi szexet, a válaszadóknak összesen 62 százaléka.

A legkonzervatívabbak az evangéliumi keresztények voltak, kiknek csupán 32 százaléka tartotta elfogadhatónak az egyéjszakás kapcsolatokat. 

A közösségben megélt hit szerepe

A kutatás arra is kíváncsi volt, hogy a válaszadók milyen gyakran járnak templomba – azaz a koronavírus előtt milyen gyakran tették ezt meg -, és ez milyen hatással van a szexualitásról kialakult képükre. Akik a koronavírus előtt legalább havonta egyszer, vagy még gyakrabban élték meg közösségben hitüket, kevésbé voltak elfogadóak a házasságon kívüli szexuális aktusokkal, mint azok, akik nem. 

Az amerikai keresztények kevésbé elfogadóak a következőkben: szex az első randin, szexuális fotók megosztása másokkal, nyitott kapcsolatban élés. 

Forrás: hetek.hu/ Pew Research

Borítókép: Alessandro Biascioli | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

4 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 08. 20:36

    Ugye milyen érdekes?? Észre lehet venni,hogy a gondolkodásmódunkat és viselkedésünket (sőt,még a lelkiismeretünket is) mennyire befolyásolja a kor amiben élünk. Mert mindig van egy a korra jellemző istenhit,erkölcsi norma és még sok minden más. Tehát sohasem az igazságról vagy egy dolog helyességéről vitázunk. Mindent bele kell helyezni az időbe és a helybe.Például miért gondolták a régiek,hogy Isten úgy is tud tanítani,hogy vízözönt zúdít a földre,sok embert megölve ezzel. És mért gondolom én,hogy Isten (akit ti a szeretet Istenével azonosítatok) sohasem ölne meg egyetlen lelket sem. A legérdekesebb azonban a magyarázatok,mert valójában ezek tükrözik az ember (és nem az Isten) gondolkodását.

    • Válasz Németh Rezső 2020. 09. 08. 21:55

      A saját körmöm is levágom pedig az is én vagyok. Mért ne vehetné vissza a Lelket Isten azoktól akikbe azt ő maga lehelte bele. Vagy talán szuverén Istentől független autonóm személy lennél? Na ez az ősbűn áterdő bűn eredeti bűn stb.

      • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 09. 20:42

        Milyen érdekes,hogy ha az abortusz kerül szóba,hihetetlen módon ki tudunk állni az élet mellett. “Nincs jogunk életet elvenni”. tehát pontosan tisztában vagyunk azzal,hogy mit is jelent az élet,még úgy is,hogy ha egy idegenről van szó.
        Ám ha arra terelődik a téma,hogy Isten elveheti az életünk,rögtön belenyugszunk és mintha egy kisgyerek játékbabájáról beszélnék.
        Isten a szeretet maga,a lelkek összessége.Mért állna szándékában megölni valakit is,ráadásul úgy,hogy a szeretete feltétel nélküli?
        Akár így van akár nem,én egy olyan Istenben hiszek,akitől nem félek,nem büntet és tudom,hogy szeret és mindig számíthatok rá. Én az isten felé semminemű negatív érzést nem táplálok.(talán ez a baj)

  • Válasz Németh Rezső 2020. 09. 08. 22:27

    A Hitesek szóhasználata miszerint ők az evangéliumi keresztények elárulja hamisságukat. Ez kb. olyan mintha egy comuterbe bedobták volna a Szentírás szavait majd a kijött eredmény alapján a különböző logikai összefüggéseket összevetve adnák elő az Irás üzenetét . Eszerint vannak olyan könyvek amit több más fogalomhoz hasonlóan szintén evangéliumnak hívnak ezért az az evangéliumiság ha mindent részletesen ugyanúgy reprodukálsz ahogy ott írva van. Álljon meg a menet! Isten Lélek nem pedig betű . Az evangélium egy szellemiség nem egy instrukció. Az örök életről szóló örömhír. Hallgatom a Hitrádiót aki nem tud angolul annak ezek a zenék világi csörömpölések. Hallgatom a Máriarádiót is nem minden összeegyeztethető az általunk hitt (lutheran) úgymond isteni “instrukcióval” de ott csak Isten országával foglalkoznak és az zene az harmónia. Na és e statisztikák is engem igazolnak. Egyik kutya másik eb. És az a nemcsak névleges 10% nyi gyakorló templombajáró más statisztikát mutatna.