2020. 08. 26.

Azok a bizonyos reggeli imák…

Sokunk számára a reggeli imák komoly kihívást jelentenek: a nap kezdetén lévő rohanásban ritkán szánunk időt arra, hogy ne csak fizikailag, hanem lelkileg is elindítsuk a napot. Víg Terézia olvasónk személyes hangvételű írásban osztja meg a gondolatait.

Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de sokszor nagyon nehéz neki veselkedni. S ettől a szótól van, hogy lelkiismeret furdalásom van, mert – kérdezem magamtól – valóban neki kell veselkednem ahhoz, hogy a napomat az engem, s a szeretteimet teremtő Atyámhoz forduljak?!  És igen…valóban nehéz.

Ahogy reggel kinyitom a szemem, tódulnak a gondolatok, mit, mikorra, hányra és persze hova.  Érzem, hogy hirtelen ezernyi gondolat, teendő nehezedik rám. 

Majd, az ágyamban átgördülve komótosan jobbra fordítom a fejem. A házi oltár felé, amit a Szentlélek által inspirálva építettem s ékesítettem fel szépen lassan, úgy ahogy az szívemnek kedves. Szemlélem.

hirdetés

Olyan kereszttel, szentképekkel, imákkal van díszítve, amik segítenek közelebb vinni a szívemet Istenhez. A mindenhatóhoz. A szerető Atyához, aki a nap minden pillanatában velem van. Csak be kell hívnom őt. Hívnom kell őt és beengednem, csak így lehetséges a Benne gyökerező élet. Hogy Jézussal együtt induljak el otthonról, hogy az Ő jelenlétének tudatában cselekedjek, mérlegeljek, szóljak.  

Olykor előfordul, hogy eszembe jut János evangéliumából a szőlőtőről szóló igerész. „Mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.”  

Nagyot szusszanva kikelek az ágyamból. A házi oltárom elé ülök. Hálát adok az új napért. Elkezdek hálát adni mindenért, ami körülvesz. Tisztelettel. A legapróbb, sokszor elfeledett dolgokért.

Köszönöm Atyám, hogy lélegzem. Köszönöm Atyám, hogy egészséges vagyok, hogy járok, látok és érzékelem az engem körülvevő világot.

Majd a szavakat ízlelve elmondok egy imát, amit egy könyvjelzőn olvastam egyszer, valamikor:

Szentlélek, töltsd be a szívemet.

Szentlélek.

Isten Lelke.

Áldalak és imádlak Téged.

Töltsd be a szívem, hogy a szemeim Jézus tekintetévé, a füleim pedig Jézus hallásává váljanak.  Hogy a cselekedeteim, Krisztus cselekedeteivé, a szavaim pedig Krisztus szavaivá váljanak. Hogy a szívem, Krisztus szívévé váljon.

Ma.

Most és mindennap.

Ámen.

Víg Terézia

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás