2020. 07. 28.

Mit jelent bölcsnek lenni?

Mit jelent a bölcsesség, amelyre a Biblia olyan sokszor felhívja a figyelmünket? Miért kell a bölcsesség, amelyre külön fel is szólít az ige, hogy kérjük Istentől?

Erről szól a Bible Project egyik népszerű, több mint kétmilliós nézettségű videója. Érdemes feltenni magadnak a kérdést: a te életedben mit jelent a bölcsesség? Hol lenne szükség rá, és milyen területen támaszkodtál már rá? Van olyan ember, akit bölcsnek tartasz? Figyelsz arra, hogy mit mond?

„A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, ám a balgák megvetik a bölcsességet és az intést” – írja a Példabeszédek 1:7. Sok igehirdetésben elmondják: ez nem azt jelenti, hogy féljünk Istentől, hanem, hogy féljük Istent. Számomra ez tiszteletet jelent. Azt jelenti, hogy bár vannak helyzetek, események, amelyeket nem értek (és talán nem is fogok megérteni, amíg csak élek a földön), úgy döntök, hogy bízom Istenben.

Nem érteni akarom, hogy mit miért tesz vagy enged meg, hanem bízni Benne.

Nem azt akarom, hogy kiszolgálja az én vágyaimat, hanem én szeretnék beleállni az Ő tervébe.

hirdetés

Egy barátom elég frappánsan fogalmazta meg a saját gondolatát a videó kapcsán: „Ha jó döntéseket hozol és megpróbálod tisztességesen élni az életedet, az nem mindig azt eredményezi, hogy nem fog veled rossz dolog történni. Viszont tudni fogod, hogy helyesen cselekszel!”. Mélyen egyetértek vele. A keresztény élet sokszor egyáltalán nem azt jelenti, hogy mindenben szuper a helyzetünk.

De egy olyan életet élhetünk, amelyben az igazság és a szeretet lesz fókuszban, vagyis maga Jézus.  

A bölcsesség talán az ego félretevése is, hogy az Ő akarata legyen meg. Nem könnyű ez, sokszor annyira azt hisszük, hogy mi jobban tudjuk, mit hogyan kell tenni. Nagyobbat nem is tévedhetnénk! „Hiszen az én gondolataim nem a ti gondolataitok, és az én útjaim nem a ti útjaitok – mondja az Úr. Igen, amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én útjaim a ti útjaitoknál, az én gondolataim – a ti gondolataitoknál.” /Ézs. 55:8-9./ A Rá való hagyatkozás, az Ő vezetése alapján létezés sokkal jobb, mint bármelyik terv, amely csak belőlem táplálkozik. És ha hiszed, ha nem, neki is nagyon fontos az életed, nemcsak magadnak! Ezt már megmutatta néhány ezer éve.

 

 

Kép: dreamstime.com 

Blog Szilágyi Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás