2020. 07. 17.

“A kereszténység nem vallás. A kereszténység Krisztus.” – olvasónk írása

Újabb olvasói üzenetet osztunk meg, amely habár teológiailag nem egészen pontos, de mégis fontos gondolatokat tartalmaz, amelyeknek elolvasása arra is buzdíthat benneteket, hogy ti is megfogalmazzátok a véleményeteket.

Amióta pénteken délelőtt közzétettük Enikő olvasónk üzenetét, valósággal özönlenek a levelek az elektronikus postaládánkba: megható, hogy milyen sokan külditek el történeteiteket, gondolataitokat. Habár arra nincsen lehetőségünk, hogy minden ilyen írást megosszunk az oldalon, mégis arra bátorítunk, hogy tegyetek tanúságot hitetekről: ahogy a mindennapok során, úgy egy-egy ilyen üzenet formájában is. Felemelő, hogy milyen értékes olvasótáborunk van: hálásak vagyunk értetek és imáinkban hordozunk benneteket!
 
Dudás Ágnes olvasónk a kereszténység alapjára hívja fel a figyelmünket, amely nem valami, hanem Valaki:
 
Annyira fáj látni, hogy a kereszténység már egyáltalán nem az, aminek indult. Még csak nem is hasonlít rá. Amikor 2000 évvel ezelőtt, eljött a megtestesült, belénk szenvedéllyel és tűzzel szerelmes Isten a földre, Ő nem egy rituálét, formulát, rítust, szabályok görcsös és merev megtartását hirdette, hanem mindenekelőtt és mindenek közepette Önmagát. Őt elválasztani a kereszténységtől egészen egyszerűen nem lehet, vagy ha igen, nem lesz több az egész mint csak egy hideg vallásos rendszer.

Ma már a kereszténység el lett választva a központtól: Jézus Krisztustól. Inkább a vallások egyike lett, pedig Jézus nem egy újabb vallást hozott, hanem magát az Életet, megfogta a kezünket, megfogta az Atya kezét és egymásba tette a kettőt, hogy az emberek és Teremtőjük közt újra béke legyen. Egyszerűen tombol a bennem lévő isteni szellem, amikor azt hallom, hogy a kereszténység a világvallások egyike, holott Jézus személyét nem lehet hasonlítani senki máséhoz: helyettem egyik vallás mestere és alapítója sem halt meg, hogy vissza vigyen engem eredeti isteni természetembe.

hirdetés

Keresztények ezrei arra törekednek, hogy önmaguk erejéből jók legyenek, és így majd kiérdemeljék a Mennyországot, vagy az Atya szeretetét, pedig ez rég nem rólunk szól, vagy arról, hogy mi mit tettünk, vagy teszünk, hanem arról, hogy Ő mit tett értünk. A kereszténység nem vallás, nem rituálé, nem szabályrendszer, nem tanrendszer, nem tanulmány. A kereszténység Krisztus. Krisztus pedig maga az örök, igazi Élet.”

Hoskóné Dudás Ágnes
 

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Blog
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Németh Rezső 2020. 07. 19. 20:32

    A mai lekcio a válaszom: “Amikor tehát áldozati ajándékodat az oltárhoz viszed, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, menj el, békülj ki előbb testvéreddel, és akkor térj vissza, és vidd fel ajándékodat!”
    Ez nem a rítusok folytatására való felszólítás?
    Ezen kívül ki mondta hogy helyetted halt meg? Érted halt , hogy ha nem tartod meg életed hanem áldozatul adod , akkor vagy csak az ő része, tagja, és ezért tiszta így a feltámadásában is részed lesz.