2020. 07. 13.

“Mami, te egy csodálatos ember vagy” – megható levelet kapott kislányától Fodor Réka

Megható és felemelő üzenetet kapott Fodor Réka, a Nigériában szolgáló magyar orvos: 12 éves lánya, Kinga szeretettel teli, megértő és nagyon büszke levelet írt édesanyjának, aki immáron negyedik hónapja segít Nigériában az ottani szegényeknek, éhezőknek és bajba jutottaknak! 

Drága Mami!

Ma 110 napja, hogy megöleltél, és azt mondtad, két hét múlva találkozunk. Azóta az egész világon bezártak az iskolák, aztán a templomok és a játszóterek. Apa alacsonyabb lett egy centiméterrel, én magasabb néggyel, Anna kettővel, tehát összesen 5 centit nőtt a család. A cica és kutya is nagyobbak lettek. Ja, Apa is hízott 5 kilót, ennek nem nagyon örül, mert hiú. Befejeződött a tanítás, megkaptuk a bizonyítványokat. Az enyém lehetne jobb, de tudod, ezt mindenki elmondhatná magáról, hiszen annál, amik vagyunk, mindig lehetnénk jobbak mindannyian. Jó, mi nem vagyunk átlagosak, mert te például Afrikában gyógyítod az embereket, ételt adsz a szegényeknek, és hiányzol. Ha itthon vagy, nekik, ha ott, akkor nekünk. Igaz, hiányozni mindenki tud.

hirdetés

Apa mostanában rengeteget ír, azt mondja, több könyve készül róla is, rólad is. Van, hogy zavar a nyugalma, mondom is neki, akkor ő rám néz, és nagyon halkan azt mondja: ez így van jól. Már hogy ő nyugodt. Na ettől én meg csak idegesebb leszek. Néha olyan, mint egy kisgyerek, ha meghatódik valamin, akkor könnyek gyűlnek a szemébe. De nevetünk is sokat, tudod, együtt milyen mókásak vagyunk. Már 12 éve ismerem, és azt hiszem, ő az egyetlen ember a földön, aki nem fél senkitől és semmitől. Még a pókoktól sem. Betegekhez és haldoklókhoz hívják, pedig nem is pap és nem is orvos. Gyógyulni szeretnének az emberek, de Apa azt mondja, hogy ő nem tud gyógyítani, de megtanítja őket nevetni. És nem jön el addig, amíg nem a mosolyuk lesz a búcsú a világra. Nem számítunk normálisaknak, sokszor mondják is ránk, és nem értik, hogy a világ a normális emberektől még soha egy lépést se tett előre. A jó királyok talán normálisak voltak? És a nagy felfedezők? Az emberiség hősei? A Kisherceg normális volt talán? Annával mostanában filmmaratont tartunk itthon, végül is filmeket akar csinálni, neki ez jó program, meg nekem is. Most is összerakott valamit, amiért pénzt kapott. Én csak Apától kapok pénzt, minden takarításért 250 Ft-ot. Félóránként, mert azért olcsó az nem vagyok.

Voltunk atlétika táborban Csabi bácsinál, nagyon meghajtott bennünket, meg lettünk a végén dicsérve, de ismersz, én nem voltam magammal elégedett. Megnéztem a neten, a normális azt jelenti, hogy átlagos, társadalmi normákhoz kötődő, középszerű. Az általánosan elfogadottnak megfelelő, nem kirívó vagy meghökkenést keltő; elvárt, szokásos vagy átlagos. Akik elhiszik, hogy csak addig nyújtózkodhatnak, ameddig a takarójuk ér. Vajon egy olimpiai bajnoknak meddig ér a takarója? És Einsteinnek vagy Newtonnak meddig ért? A legkisebb fiúnak, a sárkányölőnek? Apa barátainak? Mert hogy azok se kismiskák ám! Szerintem hagyjuk a takarókat, vegyük észre mindannyian, hogy ami mindannyiunkat fölött van, az a csillagos ég.

És most másról írok, Mami. Olvasom a tudósításaidat, amiket Nigériából küldesz: csupa vidámság és mosoly, azt hihetik az emberek, hogy kitakarodik a gonosz a házakból, ahova lépsz és virágok nyílnak a sarkad nyomán. De amikor Apával beszélsz, azt hallom én is, és láttam az Apának küldött képeken és videókon a kolduló gyerekeket, az utcai robbanásokat, a tűzvészt, az egymás testére égett babát és anyát. Hallom, hogy megint megöltek egy papot, és lelőttek harmincvalahány embert, férfiakat, nőket, gyerekeket. Hallottam énekelni azt a csodálatos nénit, aki varrta nektek a maszkokat, aztán láttam őt összeverve, mert nem adta oda a gyerekei rizsadagját másnak. Azt mondod, ott az emberek nem beszélnek a rosszról, mert vannak, akik sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint ők. Mami, te egy csodálatos ember vagy. Mami, te azért vagy ott, hogy segítsd őket. Tudom, hogy nem tudsz adni mindenkinek, de biztos vagyok abban, hogy akik csak hallanak felőled, azoknak reményt jelent, hogy ott vagy az országukban. Elküldök egy képet hármunkról. Ha haza jössz, készítünk egy újat, amin velünk vagy te is! Nagyon szeretlek Mami! Köszönöm Istennek, hogy vagy nekünk!

Fotó:

Borítókép - Fotó: Afréka Alapítvány
Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás