2020. 07. 08.

Bátornak lenni a változásra

Az egyetlen biztos pont minden változásban a kősziklánk, aki Isten. Lehet bármennyire ijesztő és furcsa az új, ami vár ránk – Ő is ott lesz, ahogy mindig ott is volt.

„Az életünkben az egyetlen állandóság a változás” – szinte már közhely, de igaz. Vannak időszakok, amikor kevésbé gyorsan történnek az események, szinte állóvízben érezzük magunkat, de olyan is megesik, hogy hirtelen több területen is változás elé nézünk. Én, amióta az eszemet tudom, félek a változástól. Persze van az a pont, amikor már nem élhető tovább az az élet, ami addig volt, legyen szó egy rossz kapcsolatról, munkahelyről vagy bármi másról, és lépni kell. Imádkozunk Istenhez, hogy nyisson új ajtókat. Van, hogy sokáig nem történik semmi. Hosszú hónapokig, akár évekig. Néha teljesen kétségbeesünk, mert nem látunk reményt, máskor eszünkbe jut, hogy Isten valóban hűséges és újra belé vetjük a bizalmunkat. Én is így voltam, ilyen emberien hullámzó érzelmekkel és gondolatokkal.

Aztán egyszer csak nyíltak az ajtók és beszűrődött a fény a sötétbe.

Már ez hatalmas megkönnyebbülés, egy apró fénysugár. Aztán még szélesebbre tárult az ajtó és beléphettem.
Ezzel együtt persze megjelent az a bizonyos félelem is, hogy vajon megfelelek-e az új helyzetben. Vajon nem lesz-e valami buktató útközben, ami miatt mégis visszaesem a régi rosszba? Vajon tényleg számíthatok a jóra?
„Nem megy le többé a napod, és a holdad sem fogy el, mert az Úr lesz örök világosságod, letelnek a gyászod napjai.” (Ézs. 60:20.) Ha ez így van – márpedig Isten mindig igazat mond – mégis mitől kellene félnünk? „Legyetek bátrak, és erősek! Ne féljetek s ne rettegjetek tőlük! Mert az Úr, a te Istened veled vonul. Nem fog elhagyni, sem cserben hagyni.” (5Móz., 31:6.)

Sokszor az egyetlen támaszunk Isten szava.

Nem a körülmények, nem az érzéseink, pláne nem az emberek véleménye. Jöhet bármilyen változás, amely természetesen új és ismeretlen, ezért akár ijesztő is lehet, a mi biztonságunk a mindenható Isten, aki maga a kőszikla. Aki tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Így már lehetünk bátrak a változásra.

Kép: dreamstime.com

hirdetés
Blog Szilágyi Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás