2020. 06. 30.

7 kérdés, amit érdemes feltenni magadnak egyedülállóként

Sokan vágyunk párkapcsolatra, de gyakran csak addig a kérdésig jutunk el, hogy „miért nem történik már valami?”. Ennél sokkal fontosabb, önmagunkról szóló kérdéseket érdemes feltenni magunknak, ha még keressük a társunkat. Tapolyai Emőke keresztény pszichológus nemrég közzétett előadása nyomán.

1. Mik az értékek bennem?

Fontos, hogy ne csak arról legyen képzeletbeli listád, milyen párt szeretnél, hanem arról is, hogy te mit tudsz majd adni neki. A mai „kapni, kapni és kapni” kultúra korában felemelő perspektívaváltás ez. Adni viszont csak akkor tudsz, ha elhiszed magadról, hogy pótolhatatlan kincs vagy és Isten is ilyennek lát: ez adja meg a valódi magabiztosságot. „Drágának tartalak, és becsesnek, mivel szeretlek.” (Ézs. 43: 4.)

2. Elköteleződtem már önmagam felé?

Hűséges vagy önmagadhoz és az értékeidhez? Sokan inkább hallgatnak például a hitükről, hogy ne veszítsenek el egy kapcsolatot vagy elkerüljenek egy konfliktust. De ha eldöntöd, hogy hű leszel önmagadhoz és az elveidhez, az mindenképp vonzó a másik nem számára.

3. Mennyi energiát fektetek a kapcsolataimba?

Figyeld meg, mennyi energiát fordítasz a baráti, családi kapcsolataidra most, hogy egyedülálló vagy! Ezek a kapcsoltok ugyanúgy ápolásra szorulnak, mint majd később a párkapcsolat: figyelmet, időt, energiát kell szánni rá, hogy jól működjön. Most tudsz gyakorolni és ha úgy látod, elbillent az egyensúly (például a munka felé), akkor tudsz változtatni rajta.

4. Ismerem eléggé ahhoz, hogy döntsek?

Ma olyan felgyorsult, instant világban élünk, hogy szinte kényszernek érezzük a minél gyorsabb döntéseket. Akár arról, hogy az illetővel soha többé nem akarsz találkozni és egy randira sem adsz esélyt, akár arról, hogy vele akarod leélni az életed és összeházasodsz vele: gyakran elhamarkodott a választás. Nem arról van szó, hogy ne lehetne olyan kapcsolat, amelyben rövid idő alatt egyértelmű, hogy összeilletek, de érdemes elég időt adni például a jegyességnek is.

hirdetés
5. Egész vagyok önmagamban vagy csak fájdalomcsillapítást keresek?

Amíg tele vagy sebekkel, nem érdemes párkapcsolatban gondolkodnod, mert nagy eséllyel ilyenkor a magányodra, a kétségbeesésedre, a szeretetéhségedre keresel „megoldást”. Mindannyian adunk és kapunk sebeket: a kérdés az, mit kezdesz ezekkel. Ha kapcsolatról kapcsolatra váltasz és ezzel menekülsz a szembenézés elől, a fájdalom nem fog megszűnni. Állj meg kicsit és engedd oda Istent a sebedhez, aki megígérte, hogy bekötözi a megtört szíveket! „Meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket.” (Zsolt. 147:3.) Ezután egészként kereshetsz másik egészet.

6. Mit jelent számomra a szeretet?

Egy párkapcsolat előtt nagyon sokat jelenthet, ha átgondolod, milyen összetevői lehetnek a szeretetnek. Figyelmesség, törődés, türelem, bátorítás, hit? Egyénenként és kapcsolatonként eltérhet, hogy mi a domináns elem, de annyi biztos, hogy itt is az egyensúly számít: szeretetet adni és kapni. Vagyis nemcsak elvárni, „használni” a másikat, hogy valaki végre szeressen, hanem azon az alapon állni, hogy Isten a fő forrás, és általa tudunk adni egymásnak is.

7. Pont Isten szeretete lenne kevesebb?

Vannak olyan egyedülállók, akik nem merik elhinni, hogy Isten szereti őket annyira, hogy nem olyan férfit/nőt küld az életükbe, aki iránt nem éreznek vonzalmat. „Mi lesz ha taszít, de vele kell leélnem az életem?” – kérdezik. „Közületek melyik apa ad a fiának követ, amikor az kenyeret kér? Vagy ha halat, akkor hal helyett tán kígyót ad neki?” (Mk. 11: 11.) És ha Isten valóban szeret, gondolod, hogy megfeledkezik rólad? Amellett, hogy nem otthon csücsülsz várva, hogy becsöngessen „az igazi”, merj hinni Isten szeretetében és gondoskodásában.

 

A teljes előadást meghallgathatod itt: 

 

Kép: Unsplash

Blog Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Zoli 2020. 07. 10. 16:42

    “És ha Isten valóban szeret, gondolod, hogy megfeledkezik rólad?”

    Igen. Én így érzem, hogy rólam megfeledkezett.