2020. 06. 13.

Újra itt a nyár, de valahogy ez most más

Az utóbbi napokban egyre inkább hozzászokhattunk a meleg időhöz, ami jelzi, hogy elérkezett a vakáció és a nyaralások időszaka. Mégis olyan érzésem van, mintha idén kicsit más lenne ez a nyári időszak.

„Holnap berobban a nyár!” – Épp ezzel a címmel olvastam a hétvégére aktuális időjáráselőrejelzést, amikor kicsit mélyebben is elgondolkodtam azon, hogy „tényleg, idén milyen is lesz ez a nyár?”

Emlékszem, hogy középiskolásként mindig próbáltam jól megtervezni június közepén, hogy majd mit fogok nyáron csinálni. A pihenés mellett milyen hasznos dolgokra szeretném fordítani a vakáció adta szabadidőt. Aztán ahogy teltek a hetek, szinte rögtön július közepe lett és azon kaptam magam, hogy ezekből a tervekből még nem valósítottam meg szinte semmit.

Kicsit így vagyok az imaéletemmel is sokszor. Megvannak a terveim, elképzeléseim, hogy miként próbálok több időt fordítani Istenre, aztán eltelik pár hét és azt látom, hogy sajnos ezt nem sikerült megvalósítanom. Ilyenkor azt érzem, hogy már megint elbuktam az elhatározásomban és kicsit közömbös is leszek, hogy megint nem sikerült. Persze csak ha hagyom, hogy ebbe az állapotba essek. Azonban, mint ahogy a szentgyónásban is annyiszor tapasztaljuk, előfordul, hogy újra és újra hasonló bűnöket követünk el. Ez emberi természetünkből is fakad,

hirdetés

viszont az a jó hír, hogy Isten így szeret bennünket. Ilyen esendőnek.

Természetesen ezzel nem azt szeretném hangsúlyozni, hogy ha elhatározunk valamit – például az imaéletünkkel kapcsolatban –, és az nem sikerül, akkor hátradőlhetünk, hogy „nem baj, majd legközelebb”. Mindig fontos, hogy a célban, amelyet kitűzünk magunk elé, abban higgyünk is, hogy elérjük. Inkább arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy ne csüggedjünk akkor, ha véletlenül nem sikerült, hanem álljunk fel újra és újra és próbáljuk elérni kitűzött céljainkat.

A bevezetőben a nyárról írtam, amitől eléggé elkanyarodtam, de csak azért, hogy bemutassam a nyári tervekkel kapcsolatos párhuzamot. Hiszen így június közepén sokan tervezhetjük, hogy mit fogunk csinálni a vakáció vagy szabadságok alatt, de a járvány utáni újranyitásban azért azt tapasztalhatjuk, hogy korábbi terveinket át kell írni. Lehet, hogy nem utazunk külföldre nyaralni vagy nem megyünk fesztiválokra a haverokkal, de talán ez is felhívja a figyelmünket arra, mi az, amit a járvány sem változtat meg. Istenre ugyanúgy fordíthatjuk az időnket bármikor és most az sem lehet kifogás, hogy nincs rá időnk…

Hortobágyi Tibor

Fotó: Pixabay

Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás