2020. 04. 30.

#csakegygondolat – Most nem ballagunk

Rengeteg szó esik az érettségiről, de talán kevesebb az érettségizőkről. Akik tizenkét évet készültek erre, akik eddig mások kedvéért öltöztették virágba az iskolát és remélték, hogy egy nap értük fog díszbe borulni az épület. Ők most nem ballagnak sehová.

Biztos sokan csalódottak, hogy nem élhették meg a búcsút. (Olyanok is biztos vannak, akik inkább örülnek, hogy nem kell találkozniuk többet az osztályukkal. Azokkal, akik esetleg bántották vagy csúfolták őket.)  De mégis, tizenkét év ér most véget. Biztos vagyok benne, hogy ezt nem mindenki éli át a ballagásán, vagy akár az érettségi végén, lehet majd csak akkor döbbentek rá a változásra, amikor szeptemberben nem a szokott rend szerint fog zajlani az élet.

Az oktatás keretet ad az életünknek, és szeretjük megünnepelni bizonyos mérföldköveit. Joggal lehet hiányérzetünk, amikor akár egy is kiesik. 

De én mégis most arra próbálok buzdítani minden érettségizőt, hogy találjátok meg a jót ebben a mostani helyzetben. Talán a ballagás hiánya jobban ráébreszthet arra, hogy tényleg lezárult egy korszak, és tényleg hiányozni fog az, ami eddig volt. Vannak, akiktől meglepetéssel búcsúzott iskolájuk és vannak, akik szeptemberben fognak ballagni.

Azt javasolom, hogy semmiképpen ne engedjétek el az ötletet, hogy valamilyen módon lezárjátok középiskolás éveiteket! Ez egy fontos lépcső az életetekben, ne hagyjátok ki! Legyetek kreatívak, és gondoljatok ki egy szép és méltó ünneplést. Lehet, hogy csak a nyár végén lesz rá lehetőségetek, vagy ősszel, vagy online, de ne keseregjetek.  Lehet, hogy egy közös piknik nyár végén sokkal többet fog jelenteni nektek, mint a hivatalos ballagás. Találjátok meg a szépséget az alternatívákban is, hiszen a búcsú így nem vész el, csak átalakul!

hirdetés

(Kép: unsplash.com)

#csakegygondolat Harmati Dóra
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás