2020. 03. 04.

73 éve együtt – Sírig tartó szerelem

Idén ünneplik hetvenharmadik házassági évfordulójukat és bevallásuk szerint sosem veszekszenek. A Vanczák házaspár Laci bácsija 96 esztendős, Mariska néni 94 éves. Kilenc gyermekükből ketten sajnos elhunytak, de a család így is hatalmas: 19 unokával, 28 dédunokával és 7 ükunokával dicsekedhetnek.

A Vanczák házaspárral a közmédia Család-Barát magazinja készített interjút. A 73 év után még mindig békességben és egyetértésben élő párt arról faggatta a riporter, vajon mi a titka boldogságuknak? A tizenévesen egymásra találó pár úgy nyilatkozott: a hosszú és jó házasság titka a szeretet és a megértés. “Sose veszekedünk” – mondta Mariska néni.

A másik titok könnyen lehet, hogy a mélyen megélt közös hitük: a római katolikus házaspár Máriapócsra, a görög katolikusok nemzeti kegyhelyére jár szentmisére:

“A hit tart bennünket életben” – vallotta meg az interjúban a 96 éves Laci bácsi, hogy mit is jelent számukra a kereszténység.

Az első találkozásokról így mesélt a büszke férj:

hirdetés

“Egy utcában laktunk, ő 15-16 éves lehetett, én meg 17-18! Lestem mindig, hogy mikor megy a boltba, nagyon szép lány volt! Három évig udvaroltam, az édesanyja nem nagyon akarta engedni, mert ő volt a családfenntartó, mivel az édesapja korán meghalt. Hatan maradtak árván, ő volt a legidősebb, így neki kellett a helyére lépnie.”

Az udvarlás végül mégis sikerült, 73 évvel ezelőtt házasságot kötöttek, azóta is szeretetben élnek. Nemrég költöztek be a  II. János Pálról elnevezett idősek otthonába, de a családias környezet megmaradt, hiszen menyük ápolóként doglozik az intézményben. 

“Gyerekkoromtól fogva ismerem őket, még egészen kicsi voltam amikor már feltűnt, hogy apósom mindig megpuszilta az anyósomat, mielőtt bárhova is elindult volna. Soha nem váltak el puszi nélkül egymástól!” – mesélte Vanczák Györgyné.

A hívő házaspárnak csak egy kérése van: addig éljenek, ameddig a másik is. A teljes interjút az alábbi videón tekinthetik meg.

 

A hosszan tartó házasság témakörében szeretettel ajánljuk továbbá Victor István és Judit tanúságtételét is, melyet itt tudtok megtekinteni.

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás