2020. 03. 01.

Ami ingyen van, az gagyi – a megváltás is?

A napokban egy dicsőítésen az „Erő van a te nevedben, Jézus” kezdetű éneket énekeltük a közösségi alkalmon, melynek egyik sora, hogy „ingyen adtad a megváltást”. Ekkor villant be a gondolat a fejembe, hogy többek között miért lehet, olyan nehéz felfognunk a megváltás értékét.

Sokszor látjuk azt a mentalitást a világban, hogy ami ingyen van vagy nagyon olcsó, az valószínűleg gagyi, értéktelen, minőségtelen. Inkább fizetünk nagyobb összegeket, mert „ennyiért már csak nem romlik el”, „ennyi pénzért már csak jó minőségű, értékes”. Persze van az a réteg, például a diákok, akik éppen az ilyen olcsó dolgokat keresik, mert más megfizethetetlen számukra, de a fogyasztói társadalom egészét nézve ez egy általános tendencia: Ami ingyen van, az gagyi.

hirdetés

Az ének fent említett sorát („ingyen adtad a megváltást”) énekelve bevillant nekem ez a gondolatmenet és elkezdtem gondolkodni rajta, hogy vajon ez a megváltásra is igaz-e. Vajon lehet-e az egyik oka annak, hogy nem tudjuk igazán értékelni a megváltást, hogy ingyen van? Ha vezekelnünk, fizetnünk kellene érte akkor értékesebb lenne? Ha egy automata gyűjteni a jócselekedeteinket vagy a bűnbánati gesztusainkat, böjtünket, akkor értékesebb lenne az örök élet? Lehet, hogy annak éreznénk, de a megváltás valódi értékét soha nem tudnánk megfizetni és éppen ezért olyan hatalmas ajándék. Ez az egyetlen dolog, ami ingyen van és tuti nem gagyi.

Tovább gondolkodva feltettem magamnak azt a kérdést is, hogy vajon miért olyan fontos nekünk, hogy fizessünk a megváltásért, ami ingyenes ajándék. Elvégre születésnapunkra kapunk ajándékot, amiért nem mi fizetünk, mégis tudjuk értékelni. Ennyire nehéz volna Istentől elfogadni ezt az ingyenes ajándékot?

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Németh Rezső 2020. 03. 02. 22:35

    Nemcsak Jézusnak nem volt ingyen neked sincs. Neked kell fizetni a fizetőeszköz jézus. De az ostya nem pénz, hanem Ő a “hajlékodba jön” hogy amikor odaadod magad áldozatul elég értékesnek bizonyulj. Mett aki csak mondogatja Uram uram még nem megy be Isten országába. Sola fide igen – csak hit által. De ez megméretett és nem könnyűnek találtatott hit! Mert az kell hozzá hogy ne akard megtartani az egyetlen egy kis életed!