2020. 02. 26.

Vak vezet világtalant

Ha pedig vak vezet világtalant, mind a ketten gödörbe esnek.

Vakság az, ha valaki nem lát a szemével. Az írásokban Jézus a látásukban sérült emberekkel kiemelt szeretettel viselkedik. A vakságot ezen felül a Biblia különös és egyértelmű metaforaként használja a hitetlenségre. Aki hisz, az lát, látja Istent. Aki nem hisz, az nem lát, nem látja Istent. Boldogok, akik nem látnak, de hisznek.  

Vakvezetők vagy vak vezetők

Vakvezető vagy vak vezető, egyáltalán nem mindegy. A vakvezető olyan vezető, aki lát, tudja, hogy merre megy, segít annak, aki nem lát. A vak vezető viszont egy ijesztő kép. Ki mer beülni az autóba egy bekötött szemű sofőr mögé? Életveszélyes vállalkozás. Ugyanígy igaz ez a világban. A vezetőknek kulcsfontosságú szerepük van és elengedhetetlen lenne, hogy „lássanak”.

Vegyük például a zeneipart. A zene mindig is hatással volt az emberre, az ismert top előadók pedig különösképpen tudnak az emberek vezetői, modernebb szóval élve inkább influenszerei lenni. A zenei iparban tevékenykedő hírességek kiemelten nagy hatással tudnak lenni ezrekre, százezrekre, milliókra. Eme celebeknek van egy közös tulajdonságuk: emberek, ugyanúgy mint bármelyikünk. Az ő szerepük annyiban mindenképp más, hogy példájukkal, mondanivalójukkal akarva-akaratlan vezetőkké/irányadókká tudnak válni emberek számára. Ha idézünk tőlük dalszövegeket, szánkba adják gondolataikat és tudatosan vagy tudattalanul, de könnyen részünkké lesznek.

hirdetés

Ha valaki rajongójává válik valakinek, akkor az példaképe, rosszabb esetben istene lesz.

„Ne legyen előttem más istenetek” jön az első nagy parancsban a szeretetteljes óvás. De miért? Jelen esetben azért, mert ők csak emberek. Ráadásul komoly kihívásban és kísértésekben gazdag környezetben.

Ott van például a 27-esek klubbja, több mint 45 tagjával: Kurt Cubain, Jimmy Hendrix, Amy Winehouse akik bár ikonok voltak, mégis 27 évesen tragikus módon meghaltak, jellemzően drogok és alkohol miatt, zűrös magánéleti problémákkal a háttérben. Elhunyt K-Pop előadók, a múlt héten megölt 22 éves amerikai rapper Pop Smoke, sok sok intő példa. Hiszem azt, hogy ezek az emberek ugyanúgy kerestek valamit az életükben, mint amit mindannyian keresünk. Sötétben tapogatózva kutattak irányokat, életértelmet, gyógyulásokat a lelkükben lévő sérelmeikre. Sokszor diadalmasan mutogatnak/mutogattak/mutogattattak velük hamis kincseket a világnak. Pénz, siker, csillogás? Tényleg?

Ganxsta Zolee egy régebbi számában a való világról így számolt be: Isten hozott nálam öcsém ez a való világ, pénz, drogok, fegyverek, na meg … még sok minden más.

Nem hazudott, hiszen egy olyan világot mutatott be, amit könnyen megtalálhat bárki, csak netezni és tévézni kell kicsit, de élőben is gyorsan szembejönnek ezek a dolgok. Nem követem Zolee életét, de a cikk megírása kapcsán rákerestem és pont most nyilatkozott a Story magazinnak:

„A magánéletemben valahogy nem sikerül, az istennek nem akar működni. Az ember nem lehet mindenben jó, én speciel ebben nem vagyok. Imádom a volt szerelmemet, de nem működött a kapcsolatunk, és nem feltétlenül csak énmiattam. (…) Nagyon tudok ragaszkodni, de ha megbántanak, attól meg tudok rogyni, nem tudom lazán kezelni. Olyankor depresszióba esem, és magam alatt vagyok. Nem tudom, miért nem sikerül, de már nem is gyötröm magam ezzel” – mesélte a lapnak Ganxsta Zolee. Egy teljesen emberi nyilatkozat, hiszen emberből van.

De ott van például egy szintén régi dal, az Aqua egykori nagy slágere a Barbie Girl. Life in plastic it’s fantastic. Különös tükröt ad korunk női ideálgyártó világáról. Csak hogy nem műanyagból vagyunk, hanem hús vér emberek, de ez mégsem kerül gyakran előtérbe. És egy őszinte mélyinterjúban a plasztik babákról is kiderül, hogy a szívük mélyén komoly sebeket hordoznak.

A napokban keveredett elém egy régi dal az Aerosmith-től (Living ont he edge ~ a penge élen táncolva).

There’s somethin’ wrong with the world today
I don’t know what it is
Something’s wrong with our eyes
We’re seein’ things in a different way
And God knows it ain’t his
It sure ain’t no surprise
Livin’ on the edge

***

Valami nem stimmel ezzel a világgal,
nem tudom micsoda.
Valami nincs rendben a szemünkkel.
Másképp látunk dolgokat
és tudja Isten, hogy ez nem az övé,
ez biztosan nem meglepő
Penge élen “táncolunk”
 

Tényleg valami nincs rendben a világgal és tényleg nincs rendben minden a szemünkkel. Vakok vezetik a világot és a világtalanok meg mennek utánuk a verembe. A magyar fiatalok (akinek nem inge, ne vegye magára) elnézést de a weboldalcímet idézve „napiszart” fogyasztanak minden nap, az élet kenyere helyett, a pokol energiáit hirdető energiaitalt isznak az élő víz helyett és Tibi atyát követik Instán ahelyett, hogy Jézust követnék az életben. Ez nem ítélkezés, inkább helyzetjelentés.

Miért hagyja ezt Isten? Lehet ez ellen tenni valamit? Igen. Jézus erre is példát mutat, be kell menni a sűrűjébe. „Nem az egészségeseknek van szükségük az orvosra, hanem a betegeknek. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket.”

Várhatunk rájuk a templomban, de jó eséllyel nem fognak jönni.

A szintén tragikusan korán, 29 évesen meghalt Avicii így énekel erről:

Monday left me broken
Tuesday I was through with hoping
Wednesday my empty arms were open
Thursday waiting for love, waiting for love
Thank the stars it’s Friday
I’m burning like a fire gone wild on Saturday
Guess I won’t be coming to church on Sunday
I’ll be waiting for love, waiting for love
To come around
***
A hétfő összetörve hagyott
A keddet átvészeltem reménykedéssel
Szerdán az üres kezeimet széttártam
Csütörtökön vártam a szeretetre, vártam a szeretetre
Köszönöm a csillagoknak (!), hogy péntek van
Égek mint a tűz és megvadulok szombaton
Biztosra veheted, hogy nem megyek templomba vasárnap
Várok a szeretetre, várok a szeretetre,
hogy körbevegyen
 

Mit tehetünk? A vak vezetők helyébe lépve, vakvezetővé kell válnunk! Gondoljunk csak a vakvezető kutyára: hűséges, szeretettel szolgálja azt, aki vezetésre szorul, figyelmeztet ha baj van és biztos barátként ott van, amikor kell. Isten sem kér sokkal többet. Egyszerűen szeressük a másikat, de úgy igazán. És ha eljön az a pont, hogy rákérdeznek, te pontosan miért is csinálod ezt? Akkor ott van a válasz, hogy mert így tanultam. De kitől? Attól, aki a lábakat mossa, attól aki az utat mutatja a sötétben, hogy ne essél verembe. A bölcsek ma is ezt a csillagot követik, nem a sztárokat.

Csontos Ádám

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás