2020. 02. 21.

Milyenek a modern apácák?

Bár közvéleménykutatást nem végeztünk, de ha megkérdeznénk a többséget, hogy mi jut eszébe az apácákról, akkor valószínűleg két véglet lenne. Az egyik egésznap imádkozó nővéreket említene, akik Istennek szentelték az életüket, míg a másik az Apáca show című filmet mondaná. A Képmás két miskolci apáca életét mutatta be, amelyből kiderül, hogy ők is hasonlóan élik szabadidejüket, mint mi.

Gyermekként emlékszem, hogy mindig kicsit úgy tekintettem az apácákra, mintha más világból jöttek volna. A ruhájukról már bárki, távolról is megismerte őket. Aztán később, amikor már Budapesten tanultam láttam, hogy a járókelők is hasonlóan felkapták sokszor a fejüket, ha a metrón, buszon vagy éppen az utcán láttak egy apácát.

Egyszer egy ismerősömmel, amikor sétáltam felhívta a figyelmemet, hogy „Nézd, ott egy apáca sepreget!” és valóban egy nővér takarította a faleveleket a rendház előtt. Valószínűleg, ha valaki a háza előtt tette volna ezt, akkor nem kapjuk fel annyira a fejünket erre.

A Képmás újságírója két miskolci apácához látogatott el – a Szent Ferenc Kisnővéreihez –, akikkel beszélgetett a mindennapjukról és szabadidős tevékenységeikről is. Természetesen az imádság és a szolgálat központi szerepet tölt be az életükben, de szabadidejükben teljesen hasonló dolgokat csinálnak, mint mi is.

A vasárnap délutánokat ők alakítják, amelyet Petra nővér szeret klasszikus zenehallgatással, egy-egy jó film vagy színházi közvetítés megnézésével tölteni, de az is előfordul, hogy a pincében kialakított konditeremben sportol.

hirdetés

„A legtöbben kerékpároznak, úsznak, jómagam általános iskolásként tornáztam és atletizáltam, ezt követően kilenc évig karatéztam. Szerzetesként tanultam meg úszni. Futni csak akkor szoktam, ha késésben vagyok, nagy ritkán pedig pingpongozom. A kedvenc időtöltésem az, amikor sétálhatok és gyönyörködhetek Isten műveiben. Elnézem a napfürdőző madarakat, és elgondolkozom azon,

milyen csekély dolog elég ahhoz, hogy az ember örüljön és Istentől megajándékozottnak érezze magát”

– árulta el Petra nővér.

Krisztina nővért különösen is érdekli a gasztronómia, ilyen műsorokat is szeret nézni, de elmesélte, hogy nyáron néhány társával sárkányrepülőztek, így az extrémebb szabadidős tevékenységtől sem riadnak vissza.

A beszélgetés során az okostelefonok is szóba kerültek, amit igyekeznek jól felhasználni a minden napjukban.

„Nagyon hasznos ez a kis kütyü, megkönnyíti utazásoknál a zsolozsma végzését, könnyen letölthetők a jegyzeteim, tanulni, olvasni tudok rajta, gyorsan tudok így hivatalos ügyeket intézni. Szeretek fotózni, a természetképeimből mostanság a miskolci Imádság Háza Facebook-oldalára gyártok idézetes képeket. Ha látok valami humorosat, szívesen osztom meg Insta-sztoriban, ráadásul nagyon szeretem a praktikus applikációkat. Használunk Facebookot, bár nem mindenki rendelkezik saját profillal a közösségben. Nekem van” – mesélte Krisztina nővér.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy fontos a digitális evangelizáció is és a „menjetek el az egész világra” Jézustól kapott parancsa (Mk 16, 15) ma már kétségtelenül a virtuális világra is vonatkozik.

A teljes cikk itt tekinthető meg.

Forrás: kepmas.hu

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás