2020. 01. 16.

Kezdő lépések friss keresztényeknek

Sajnos keveset foglalkozunk írásainkban azokkal, akik csak most ismerkednek a kereszténységgel. Az okokat a téma nehézségeiben kell keresni, hiszen annyiféle háttérrel és kérdéssel érkezünk, hogy egy cikkben nem lehet mindent összefoglalni. Ebben az írásban is csak egyfajta általános útmutatást szeretnénk adni azoknak, akik frissen tértek meg, és kicsit zavarosak számukra a következő lépések.

Olvasd a Bibliát!

Ez a pont az egyik legfontosabb. Hisszük, hogy a Biblia Isten szava és az Ő lelke ihlette. A Biblia olvasásával jobban megismerhetjük Istent, választ kaphatunk a minket furdaló kérdésekre és segít, hogy azon az úton járjunk, ami hitünk szerint elvezet minket az örök életre. Pál apostol ezt írja erről:

“A teljes írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, hogy az Isten embere tökéletes és minden jó cselekedetre felkészített legyen.”

(Ezt a szakaszt a Bibliádban a második Timóteushoz írt levélnek a harmadik fejezetében találod, a 16-17. versig.)

hirdetés

Lehet, hogy elsőre bonyolultnak tűnik a nyelvezete, de ne félj! Haladj lassan, kezdd az Újszövetséggel, írd fel a kérdéseidet magadnak és tedd fel őket megbízható embereknek! Ami el is vezet minket a következő pontunkhoz.

Keress gyülekezetet, közösséget

A keresztény közösségekben megtapasztalhatod azt, mekkora ereje van az egymásért elmondott imádságoknak. Felteheted a téged foglalkoztató kérdéseket, találkozhatsz olyanokkal, akik hasonló élethelyzetben vannak mint te, és ennek minden örömét és nehézségét meg tudjátok osztani egymással. Lehet, hogy nem lesz mindenki szimpatikus, vagy a legjobb barátod, de egy keresztény közösséget az a szeretet fűz össze, amit Isten iránt érzünk. Ez az a közös ügy, ami összetart minket, és az, hogy az Isten által megtapasztalt végtelen szeretetet mások is megismerhessék és így segítsük egymást az örök élet útján. 

Tedd fel a kérdéseidet

Nem kell félned attól, hogy a lelkész vagy a pap, akit megkeresel a kérdéseiddel, furcsán fog nézni rád. Sőt, kérdezz csak, hiszen ők adják a legmegbízhatóbb válaszokat! Írd össze a kérdéseidet, és addig kutass, amíg meg nem találod rájuk a választ! Ez egy nagyon izgalmas utazásnak a kezdete, ami nem mindig lesz egyszerű, de az így megharcolt válaszok szilárd alapot fognak biztosítani neked. 

Keress példaképeket

Lehet az egy egyházi személy, vagy a közösséged egy tagja, de nagyon nagy segítséget jelent, ha van egy példaképed. Különösen izgalmas, ha egy hasonló életúttal rendelkező személy az, aki hitben és korban előtted jár. Nemcsak bölcsességet és inspirációt kaphatsz egy példaképtől, hanem perspektívát. Egy nálad idősebb ember példája új megvilágításba helyezheti az egész életedet. Segít, hogy meglásd, mennyi minden van még előtted, mennyi bölcsesség, tapasztalat, tudás, amit magadba kell szívnod. 

Egyéb
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Németh Rezső 2020. 01. 17. 09:15

    Nekem más kiemelésem lenne. Halj meg a mammonnak (mammon= ammen=akarom)! Élj ezentúl ne te, hanem benned Krisztus ! Ora -dolgozz ne vonulj ki a kereszénységed legyen maga a hétköznapi dolgos élet! Et labora- imádkozz, imádd mindig mindenhol mindenben Istent , de leginkább az ünnep liturgikus rendjében ! Legyél egy testvéreiddel itt és az üdvözültek mennyei seregében!

  • Válasz Németh Rezső 2020. 01. 17. 09:30

    Ora et labora forditva!