2020. 01. 01.

2020 lehet a teljesség éve?

Ahogy átlépünk egyik évből a másikba, jellemző, hogy a mindennapok forgataga mellett kicsit hátrébb lépünk és nagyobb perspektívából nézünk rá az életünkre. Én is így kezdtem el gondolkodni a 2019-es évem áldásain és 2020 vágyain, céljain.

Még csak ízlelgetjük, milyen az, amikor a tízes évek helyett már a húszasokban járunk, de amiben nagy egyetértés van, bárkivel beszélek, hogy milyen szép dátum is ez a 2020. Szimmetria, harmónia, teljesség. De elég sokunkban ez egyelőre csak vágy szintjén él és elő tudnánk venni egy sok tételből álló listát, hogy mikre is lenne még szükségünk ahhoz, hogy teljesnek érezzük magunkat vagy az életünket. Ha erre gondolunk, nem csoda, ha a remény és lelkesedés mellett nyomást is érzünk. „Oké, itt az új év, akkor új szokásokat kellene kialakítani, ugye? Mostantól minden nap bibliát olvasok, nem ilyen összevissza, mint 2019-ben, aztán ugye elkezdek többet edzeni végre, meg kevesebb kávét inni meg sokkal kevesebb csokit enni, meg kedvesebb leszek a családommal, bár tegnap is hogy kikészített a tesóm, de majd valahogy mégis.”

Észrevettem, hogy minél több elvárás vesz körül – akár magamtól, akár mástól érkezik – annál inkább egyedül érzem magam.

Hogy legyek így teljes? Ennyire egyedül hogy csináljak mindent jobban?

hirdetés

Erre feléled bennem egy ige: „én veletek vagyok mindennap, a világ végéig” (Mt. 28: 20.).  Jézus tökéletesen komolyan vehető, ugyanis tökéletesen megbízható. Ha Ő ezt ígérte, akkor ez így is van, 2020-ban ugyanannyira, mint amikor kimondta ezeket a szavakat. Akkor mégsem egyedül kell mindent jól csinálnom? Ha valami nem megy elsőre és hibázom, akkor tényleg ott van és felemel? Ha idén még mindig ugyanazok a kérdések mozognak bennem és ugyanazokról a problémákról panaszkodom neki, ugyanolyan türelemmel meghallhat és segít?

Mekkora ajándék ez! Hát mégsem egyedül kell jól élnem.

Hát mégsem csak saját erőből kell kipréselnem a megoldásokat, ahogy a világ sugallja. Hát mégsem kell minden tételt kipipálnom ahhoz az elvárás- és a vágy-listáról, hogy határozottan azt mondhassam: 2020 a teljesség éve lesz. Mert Vele élni, az Ő kezét fogni, Rá figyelni, elismerni, hogy hiába a szép dátum, én még mindig ember vagyok, tele hibákkal és hiányosságokkal – mi ez, ha nem a lehető legjobb út ahhoz, hogy megismerjük az Ő teljességét?

Áldott és Jézussal teljes, az ő szeretetét minden eddiginél erősebben megtapasztaló évet kívánok!

 

Kép: Pexels.com

Blog Szilágyi Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás