2019. 12. 04.

Szerintem…

A „szerintem” az egyik legérdekesebb szó, amit ismerek. Ahányan vagyunk, úgy használjuk és ebből annyi kalamajka van, hogy néha én csak kapkodom a fejem.

Mit is jelent valójában ez a szó? A szinonima szótárban ezeket találtam: véleményem szerint, meglátásom szerint, elképzelésem szerint, álláspontom szerint. egy közös van mindegyik kifejezésben. Mindegyik erőteljes szubjektivitást fejez ki, ami a beszélő világát, elképzeléseit, véleményét tükrözi. Számomra ebből a véleményen van a hangsúly, mert legtöbbször azzal találkozom, hogy az ilyen szubjektív, személyes álláspontot megfogalmazó mondatokra gyakran támadás érkezik a másik féltől. Nem egyszer éltem már meg, hogy kifejtettem, szerintem mi lenne a jó megoldás az adott helyzeteben, mi az én személyes véleményem, mire azonnal letámadtak, hogy mégis hogyan gondolhatok ilyet. Márpedig azt hiszem (hmmm ez is egy szubjektív gondolat) a véleményem miatt nem kell senkitől elnézést kérnem.

hirdetés

Persze az nem mindegy kinek, mikor és hogyan mondom el!

Olyan jó lenne, ha tudnánk ezt a kifejezést helyesen használni! Nem támadnánk meg a másikat, nem néznénk bolondnak a véleménye miatt, hanem egyszerűen meghallgatnánk és elfogadnánk, hogy ő így gondolja. Azt hiszem, az értelmes párbeszédek, viták is úgy kezdődnek, hogy egyszerűen meghallgatjuk egymást szubjektív véleményét, aminek a hatására adott esetben formáljuk a sajátunkat is. Nagyon nem jó, amikor ténynek vesszük a másik véleményét, vagy megbélyegezzük őt addigi élete és tapasztalatai alapján kialakult véleménye miatt.

Emberek! Ne bántsuk egymást! Nem kell mindenben egyetértenünk. Nem kell félnünk attól, hogy egy beszélgetés nyomán változni fog a véleményünk. Nem kell a frusztrációnkat másokra borítanunk, csak mert nem értünk teljesen egyet.

Most, az adventi időszakban különösen is aktuális, ha kicsit odafigyelünk a szavainkra, hogy azokkal is szeretetet közvetítsünk és ne bántsunk meg másokat!

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás