2019. 11. 11.

Miért lesz attól jobb nekem, ha Istenre hagyatkozom?

Keresztény közegben sokszor kapjuk azt a tanácsot, amikor épp nagy döntések előtt állunk, vagy valami problémával küzdünk, hogy „Bízd csak Istenre!”. Néha már szinte közhelyesnek érezzük ezt a kifejezés, de vajon mi a mélyebb értelme? Miért lesz attól jobb, ha Istenre bízom azt az adott problémát, döntést?

Istenre rábízni valamit az egyik a legnehezebb dolog, pedig olyan könnyűnek tűnik. Ha jobban belegondolunk, csak szívből át kell(ene) adnunk a kezébe azt az adott gondot, és máris megkönnyebbülünk… vagyis, megkönnyebbülnénk, ha ez a mindennapi életben ennyire könnyen menne. De nem ilyen egyszerű. Miért? Mert mi emberek vagyunk, Isten pedig Isten, és egyszerűen képtelenek vagyunk belegondolni abba, hogy Ő milyen szemszögből lát egy-egy olyan szituációt, ami nekünk álmatlan éjszakákat okoz. Még ha az eszünkkel fel is tudunk sorolni számtalan érvet, hogy Isten miért mindenható és számba vesszük az összes alkalmat, amikor megtapasztaltuk a segítségét, irgalmát, a szívünkkel valahogy egész más a helyzet, azt sokkal nehezebb meggyőzni logikus érvekkel.

A szívbéli bizalomhoz és az Istenre való ráhagyatkozáshoz egy olyan mély atyai-gyermeki kapcsolat szükséges Vele, ami vagy csak úgy jön létre, hogy Isten megajándékozott ezzel a kegyelemmel (hiszen a hit is az Ő ajándéka); vagy úgy, ha már egy tucatnyi olyan megpróbáltatáson, nehézségen mentél keresztül, amely meghaladta az emberi problémamegoldó képességed, és megtanultál igazán Istenre hagyatkozni.

Na de ez az írás most elsősorban azoknak szól, akik számára igazi lelki küzdelmet jelent az Istenre való hagyatkozás! Engem is beleértve.

Istennek átadni egy bizonyos dolgot, nem azt jelenti, hogy bedobod a kérést az automatába, és készen megkapod a megoldást. Az túl szép lenne ahhoz, hogy igaz legyen, ráadásul, akkor Istent is sokkal inkább egy kívánságteljesítő dzsinnek tekintenénk, mintsem szerető Mennyei Atyának, és a keresztek elfogadásától is még inkább vonakodnánk, ha amúgy mindent a kezünkbe adna, erőfeszítések nélkül.

hirdetés

Istennek átadni valamit azt jelenti, hogy rádöbbensz arra, hogy emberi mivoltodból adódóan képtelen vagy megbirkózni az adott helyzettel, és felismered, hogy Isten sokkal hatalmasabb nálad, sokkal jobban átlátja, és tudja, hogy mi a jó neked, és hittel bízol abban, hogy mindent a javadra fordít, még akkor is, ha a látszat nem ezt mutatja.

Istenre ráhagyatkozni annyit jelent, hogy kész vagy arra, hogy feladd a szorongást, a görcsölést, az aggódást, hogy helyet adhass Isten békéjének, Ő pedig kész arra, hogy ezt megadja neked.

Isten nem a kész megoldást fogja odatenni eléd, hanem békét ad és segít abban, hogy úrrá légy a helyzeten.

Sokszor már önmagában attól kitisztul a kép a fejünkben és jobban átlátjuk a kérdéseinkre a válaszokat, ha megnyugszik a lelkünk, és higgadtabban, újult erővel folytatjuk a teendőinket.

És a végén talán mi magunk is meglepődünk, hogy Isten olyan meglepetéseket tartogat számunkra, amelyekre nem is számítottunk volna, és olyan kisebb és nagyobb csodákat visz véghez az életünkben, hogy utólag visszagondolva már nem is értjük, miért aggódtunk ennyire!

 

Nagy Barbara

Blog Nagy Barbara
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás