2019. 10. 14.

7 ok, amiért érdemes digitális detoxot tartani

Nemrég Isten arra vezetett, hogy tartsak néhány nap Facebook -és Instagram-böjtöt. Tudtam, hogy nem lesz könnyű, de azt is, hogy a saját érdekemben kéri ezt. Íme 7 ok, amiért nektek is ajánlom a böjtnek ezt a kevéssé elterjedt, ám annál hasznosabb formáját!

1. Segít megnyugodni

Észrevettem magamon, hogy a folyamatos ingeráradat miatt egyszerűen képtelen vagyok megnyugodni. Csilingelő chatablakok, záporozó emailek és értesítések, meg hát „ma még az Insta-sztorikat sem láttam”… Szokássá vált, hogy azonnal nyúlok a telefonomért, mihelyt történik valami. Ez viszont függés és a függés nyugtalanságot szül (ez alól csak az Istentől való függés számít kivételnek). Szóval dönthettem: vagy rándítok egyet a vállamon, mondván, hogy a mai társadalom nagy része internetfüggő, ez van, vagy pedig tudatosan, fokozatosan igyekszem leszokni róla. Az utóbbi mellett döntöttem. Nem könnyű, de megéri.

hirdetés

2. Könnyebb Istenre figyelni

Ő folyamatosan beszél hozzánk, mi viszont annyira el vagyunk foglalva a folyamatos kapcsolattartással és posztolásokkal, hogy észre sem vesszük, hogy sokszor a legfontosabbat mulasztjuk el: Isten hangját meghallani. Amikor végre rászántam magam, hogy igenis négy napra kiiktatom a közösségi oldalakat (letöröltem a telefonomról az alkalmazásokat is addig), csodálatos volt, hogy Isten szinte egyből elkezdett beszélgetni velem. Mintha azt mondta volna: „Lányom, annyira hiányoztál! Van számodra néhány fontos mondandóm.” Nagy kár lett volna ezeket nem meghallani!

3. Kipróbálhatod, milyen a valódi csend

A legtöbben félünk a csendtől, én sem vagyok kivétel ez alól. Azt feltételezzük, hogy a csend magányt, ürességet hoz magával és nem akarok hazudni, a böjt kezdetén ez is előfordult. De ahogy szembe mertem nézni ezekkel, kiderült, hogy nem is olyan rettenetesek. Isten erősebbé tett, mint hittem. Aztán az is kiderült: a csend mélyén nem üresség van, hanem békesség, kiengedés, harmónia.

4. Fejlődik az önuralmad

Ahogy letesszük a telefont, természetes, hogy szinte elvonási tüneteink lesznek. Én legalábbis annyira hozzászoktam, hogy Messengeren kommunikálok a barátaimmal, képben vagyok az eseményeket illetően és visszajelzéseket kapok az Insta-képeim miatt, hogy egy-két napig nagyon nehéz volt ezektől megtartóztatni magam. De ahogy telt az idő, egyre jobban megtisztultam és már azon kaptam magam, hogy nem is annyira fontosak ezek a virtuális visszajelzések. Persze, amint visszatérünk a digitális térbe, könnyű visszaesni, de a megedzett önuralomnak igenis hosszú távú hatása van.

5. Rájössz, hogy fájdalomcsillapítókkal élsz

A legtöbben nem is tudunk róla, de a social media az egyik leghatékonyabb fájdalomcsillapító. Több milliárdan alkalmazzák magány, depresszió, szorongás, félelem, önbizalomhiány és még sok más ellen. A probléma az, hogy ezek a platformok csak tüneti kezelést nyújtanak, ám valójában mélyíthetik ezeket a sebeket. Gondoljunk csak arra a klasszikus esetre, amikor kiteszel egy képet magadról, hogy megerősítéseket kapj, de mikor görgeted az Instát vagy a Facebookot, egyre nő benned az irigység, hogy az ismerőseidnek mennyivel szebb, boldogabb az élete. Mikor végre leálltam a kényszeres összehasonlítgatással a szünet miatt, kezdett derengeni, hogy mennyire butaság ezeket az illúziókat elhinni.

6. Gyorsabbá válhat a belső gyógyulásod

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz: ahogy abbahagyod a social mediának nevezett fájdalomcsillapítók szedését, hirtelen elkezdenek feljönni az eddig gondosan lenyomott érzések, gondolatok. Na ez a része tényleg nem könnyű – de Isten velünk van, szorosan tart és nem engedi, hogy elnyeljenek ezek. Sőt: jutalmazza a bátorságunkat, hogy végre abbahagyjuk a menekülést és szembenézünk önmagunkkal, a múltbeli sérüléseinkkel, amelyek – hoppá – hatnak a jelenünkre is. Megtapasztaltam, hogy Isten meg akar gyógyítani ezekből, és azt szeretné, hogy kiegyensúlyozottá váljunk, de ahhoz bizony nem árt a méregtelenítés!

7. Észreveszed a világot magad körül

Ahogy végre nem a telefongörgetéssel töltöttem ki az időmet, rájöttem, hogy több van, mint hittem! Így is sok-sok dolgot csinálok a hétköznapokban, de amikor a digitális detox tartott, utazás közben például nem a telefonomért nyúltam, hanem egy jó könyvért vagy csak élveztem a zenét. Megéreztem, mennyire jó tudatosan a jelenben lenni, nyitott szemmel járni, észrevenni, milyen szépek a színesedő falevelek, mennyire lenyűgöző egy-egy belvárosi épület vagy épp rámosolyogtam a velem szemben ülőre a buszon – ha épp nem a telefonját bámulta. 🙂
Mondhatjuk persze, hogy négy nap nem sok , de elsőre ez is sokat adott és igyekszem majd még többször beiktatni hasonló böjtöket. Szívből ajánlom nektek is!

 

Kép: pixabay.com

Blog Szilágyi Anna
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Szabóné Elekes Erzsébet 2019. 10. 15. 01:00

    Milyen érdekes egybeesés,mármint a 4 napos detox ! Én nem a telefonomat,hanem a laptopomat zártam le 4 napra :okt.9-12. Amúgy is egyedül élek a természet ölén,távol a falutól,a szőlőhegyen,szomszédom sincs,az internet a kapcsolatom a külvilággal,de ez a csend valóban igazi méregtelenítés volt és ami betetőzte : Isten hangja ! Volt időm elmerülni a Vele való beszélgetésbe és milyen érdekes : nem voltam egyedül,elűzte a magányomat,igazi lelki felüdülés volt.Ezt a “böjtöt” érdemes rendszeresíteni!