2019. 09. 20.

7 ok, amiért igenis lehet élvezni az egyedülálló létformát

Csak kapkodom a fejem, annyi eljegyzés, házasság történik körülöttem hétről hétre. Néha már kedvem sincs megnyitni a közösségi oldalakat, mert elkerülhetetlen, hogy legalább egy ilyen bejegyzés szembejöjjön velem – és én még mindig egyedül. Vagy mégsem akkora probléma ez, mint ahogy a világ sugallja? Valójában nélkülözhetetlen időszak az életemben, számos dolog kiforrhat, megszilárdulhat, ami aztán a párkapcsolatot minőségivé teszi. Íme 7 ok, amiért igenis lehet élvezni az egyedüllétet!

1. Isten az első helyen

Amíg nem élsz párkapcsolatban, sokkal jobban megszilárdulhat az Istennel való intim, bensőséges kapcsolatod. Mondjuk ki: könnyen elterelődhet a figyelmünk, ha szerelmesek vagyunk. Mindez teljesen természetes, ugyanakkor mennyire nagy lehetőség amíg egyedül vagy, hogy megtanulj csak Istentől függeni és miatta boldognak lenni – nem a párodtól elvárni, hogy azzá tegyen.

 

hirdetés

2. Szabadság

Az egyik legcsodálatosabb dolog az egyedüllétben. Oda mész, ahova, amikor és akivel akarsz – mindezt úgy, hogy nem kell magyarázkodnod és bűntudatod sem kell, hogy legyen, ha esetleg a barátaiddal is szeretnél minőségi időt tölteni, programokat szervezni.

3. Van időd magadra

Hatalmas kincs! Ne becsüld le a jelentőségét, hogy egyedülállóként van időd és tered rájönni arra, ki is vagy te, merre megy az utad, mi a hivatásod, mit szeretsz szívből csinálni (legyen az munka vagy szabadidő). Mindezt úgy, hogy közben nem befolyásolnak a mások iránti érzelmeid, amiktől ugyebár hajlamosak vagyunk félredobni a józanságunkat, de akár a saját vágyainkat is. Persze ha már együtt leszel a szerelmeddel, akkor is formálódni fogtok, Isten is így tervezte: hatunk egymásra, szeretni tanítjuk egymást és így tovább. De az önismeret kulcsfontosságú.

4. Könnyebb lesz közös jövőt tervezni

Egészen más minőségű tud lenni egy kapcsolat, ha már eleve tudjátok: egy irányba mentek, hasonló elhívásotok van, legalábbis nem szöges ellentéte a másikénak (képzeld el, ha a férj az egész világot be szeretné járni egy misszióval, míg a feleség mindig is tudta, hogy a magyarokat szeretné szolgálni). Ha csak akkor jöttök rá, mi a dolgotok a földön, ha már együtt vagytok, az egyik vagy mindkét fél arra kényszerülhet, hogy el kell engednie a saját útját és eltemetni a vágyait. Mennyivel jobb, ha majd úgy vágtok bele a kapcsolatba, hogy az nemcsak közös jelen, hanem közös jövő is!

5. Meg tudod szeretni önmagad

Hány és hány olyan párral találkoztam már, ahol szembetűnő: a nő és/vagy a férfi nincs megelégedve önmagával, nincs valódi önbizalma, ezért a párjától várja el a folyamatos szeretet-pótlást. Ez nemcsak fárasztó, de rengeteg feszültséghez vezethet. Mennyivel jobb, ha megtanulsz egyedül is teljes lenni (ahelyett, hogy keresnéd a „másik feled”), élvezni az egyedül töltött időt is, hogy utána egyszerűen megoszd a másikkal ezt a szeretetet, ne pedig csak elvárd tőle. Vannak keresztények, akik az önszeretetet bűnnek tartják, pedig ez se nem önzőség, se nem az ego táplálása. Valami sokkal mélyebb, sokkal fontosabb, amire Jézus is felhívta a figyelmet: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” /Mt. 22:39./

6. Méltóság

Valódi méltóságot ad, ha nem éred be kevesebbel, mint akivel a lehető legjobb lesz a kapcsolatod és a leginkább önmagad lehetsz vele. Vagyis nem mész bele csak azért egy kapcsolatba, hogy legyen valakid, hogy elmondhasd, hogy kellesz valakinek – hiszen Jézus már kifejezte, mennyire értékes vagy számára! Nem könnyű persze, de azt mondom megéri kitartani. Inkább leszek egyedül, minthogy beérjem valakivel, akiről a szívem mélyén tudom, hogy nem való hozzám.

7. Mások véleményétől független identitás

A kitartással, hogy nem viszed lejjebb a mércét, csak azért, mert a környezeted sürget vagy bizonyítani akarod az értéked, megerősödik a mások véleményétől független identitásod. És ez az egyik legjobb dolog, ami történhet ebben az időszakban! Az se befolyásoljon, ha a környezeted sajnálgat amiatt, hogy még nem házasodtál meg: a te utad, a te tempód, és nem a gyorsaság, hanem a minőség számít – Istennél is!

Kép: pixabay.com

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás