2019. 09. 13.

„Az Oltáriszentség előtt térdelő és imádkozó férfi a legerősebb ember a világon” – Dabóczi Kálmán

Ismét hitéről tett tanúságot Dabóczi Kálmán, a BKK korábbi vezérigazgatója, aki ezúttal a Férfiak Klubjának nyilatkozott.

Remek interjú jelent meg a Férfiak Klubja oldalán Dabóczi Kálmánnal, a BKK korábbi vezérigazgatójával, akinek korábbi 777-es interjúja hatalmas port kavart. A hitét ezúttal is felvállaló Dabóczival Antal-Ferencz Ildikó beszélgetett, a legérdekesebb válaszokat szemlézzük.

A hétgyermekes családapa megindító választ adott arra a kérdésre, hogy mit üzenne saját gyermekeinek:

A gyerekeink közül már hat tud írni és olvasni, biztos ezzel az interjúval is találkozni fognak, így kicsit megilletődötten „üzenek” nekik. De mondhatok itt bármit, ha nem azt látják rajtam a mindennapokban, akkor üres frázis marad minden intelem. 3+1 dolgot azért a lelkükre kötnék.

hirdetés

A legfontosabb: az Oltáriszentség előtt térdelő és imádkozó férfi a legerősebb ember a világon.

Mert tudja és vállalja, hogy kinek köszönheti az életet, honnan kapja az erőt és kihez kell vezetnie a rábízottakat. A második: bátran és időben legyenek nyitottak az élet továbbadására olyan társsal az oldalukon, aki egy életre elválaszthatatlan barátjuk, szövetségesük lesz ebben a kalandban. A harmadik: kezdjenek el időben élni! Nem élvezkedni, hanem élni. Lényeges különbség, mégis itt csúszik el sokak élete. Örültem volna, ha valaki korábban segít ezt a mondatot helyesen érteni és megélni. Mit jelent élni?

Például örülni a találkozásoknak, mélyen megélni az érzelmeket, merni felszabadultan ünnepelni, szabadon és bátran megélni a hitünket. Nagyon sok lelki sebet hordoz a mi generációnk a rendszerváltás előtti idők lelki megnyomorításából, amihez az akkori ideológia hatalom elnyomása mellett a katakomba kereszténység feszült, zárkózó légköre is hozzájárult. A plusz egy intelem pedig: merjék bátrabban és látványosabban szeretni a házastársukat, szabaduljanak meg azoktól a görcsöktől, gátaktól, ami az összetartozás és egymás szeretetének kifejezését akadályozzák.

Az interjúban Dabóczi Kálmán fontos különbségre hívta fel a figyelmet, avagy nem mindegy, hogy egy kapcsolat szerződésen vagy szövetségen alapul – a munkamegosztás szempontjából sem.

Lényegi különbség van a szerződésen és a szövetségen alapuló kapcsolat között. A szerződéses kapcsolat a jogok és kötelességek rendszerét próbálja sokszor teljesen jó szándékkal, de naivan körülírni. A szövetségi gondolkodásmód az egymásrautaltságban és az Istennel való közös kapcsolatban értelmez mindent. A házimunkát is. Szerintem nincs „ideális” munkamegosztás, hanem szeretetteljes figyelmesség és józan racionalitás között egyensúlyozunk minden nap. Nem kell naponta mindent nulláról átbeszélni, kialakulhatnak kimondatlan feladataink is, amiben számíthat ránk a társunk.

De ezek nem kőbevésett dolgok, a szeretet, a nagylelkűség és a figyelmesség minden megállapodást felülír.

A beszélgetés egyik érdekes kérdése volt, hogy ha bárkivel találkozhatna – élővel vagy már történelmi személlyel – ki lenne az?  

„Pió atyával nagyon szívesen ülnék csendesen az Oltáriszentség előtt, hátha megértek valamit abból, amit a szenvedésről mondott. Szent Ágostont kifaggatnám arról, hogy hogyan értsük helyesen a „Szeress és tégy, amit akarsz!” mondatot. És kicsit földhözragadtabb módon: egy kerekasztal beszélgetésen szívesen meghallgatnám az alapító atyákat, Robert Schumant, Konrad Adenauert, Alcide de Gasperit, hogy mit tennének ma, 2019-ben a valódi kereszténydemokráciáért, ha ők lehetnének Európa érdemi döntéshozói.”

„Van egy megállapodásom a Jóistennel” – interjú Dabóczi Kálmánnal, a BKK vezérigazgatójával

Forrás: Férfiak Klubja

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás