2019. 08. 26.

Ezért járj a pároddal misére!

A hitben járó házaspárok számára már-már magától értetődő, hogy vasárnap lehetőség szerint együtt mennek el szentmisére – vagy épp istentiszteletre. Azoknál – így például nálunk is – akik még nem kötötték össze életüket, már közel sem ilyen egyértelmű a döntés, pedig hitéleti és párkapcsolati szempontból is ajánlott!

1. Mert a közös misére járás közelebb visz Istenhez! 

A párkapcsolat egyik fontos célja, hogy egymást közelebb tudjátok vinni Istenhez, erősíteni tudjátok nem csupán a saját, hanem a másik hitéletét is. A közös imádkozások, lelki élmények nem csak az Isten-kapcsolatotokat, hanem az egymás iránti elkötelezettségeteket is erősíti.

„Hűséges az Isten, erőtökön felül nem hagy megkísérteni.” 1Kor 10,13

Hűségesnek lenni – Istenhez, vagy épp egymáshoz – nem egyszerű feladat. De hűségesnek lenni egymáshoz Isten segítségével már jóval könnyebb. A közösen Istennel töltött percek, órák, pedig éppen erre a hűségre nevelnek minket. Ezek olyan kövek, amelyekre a házasságot majd alapozni lehet.

hirdetés

Nekünk sokat segített a személyes Isten-kapcsolatunk építésén az a hetente megélt élmény, hogy együtt járunk templomba. Katolikusként csak „ráerősítettek” erre a szentségek: a gyónás utáni megkönnyebbülés közös átélése, de leginkább a szentáldozást követő mély pillanatok. A hálaadás percei is ezek, amikor nemcsak kérünk, hanem köszönünk is: a párunkat is.

2. Mert a közös misére járás közelebb visz a párodhoz!

Töltsetek minőségi időt! – szól a leggyakrabban hangzó tanács a párokhoz. De mi lehetne minőségibb időtöltés, mint amit közösen a Jóistennel töltünk? Ráadásul érdekes témákat vethet fel a prédikáció, amit a mise után át lehet beszélni. Mi az ami megfogott a beszédben, amelyre most jöttél rá, amely segített neked abban, hogy előrelépjél, ha megakadtál? Vagy mi az, amit esetleg hiányoltál? Ezek a beszélgetések előrébb visznek téged, gondolkodásra sarkallnak, és a kapcsolatotokat is építik. Még jobban megismered a párod értékrendszerét, gondolatait, segíthet abban, hogy felismerd: van-e egy olyan biztos lábakon álló közös világnézet, amelyre érdemes – vagy akár kell is – építeni.

Nemrég amikor a szentmise előtt a padban várakoztunk elkezdtünk szándékokat összeszedni, hogy mi mindenért szeretnénk felajánlani a misét. Alig egy perc alatt közel tízet mondtunk, amiből egyúttal az is kiderült, hogy melyikünket mi foglalkoztatja. 

A mai kapcsolatok egyik legbizonytalanabb pillére a kommunikáció: a vasárnapi szentmise/istentisztelet élménye pedig olyan gondolatokat ébreszt az emberben, amelyek komoly beszélgetésekhez vezetnek.

Jó megosztani a benned megszületett gondolatokat, és kegyelem megtapasztalni, hogy ez a párodat is építi! 

Minden olyan pillanat, amely során egy pár Istenhez imádkozik nagy titkot rejt magában: Isten ugyanis közelebb hozza egymáshoz, megerősíti a párt, hogy aztán ők erősítsék meg egymást az Istenben való hitben! 

 

Pintér Lilla – Martí Zoltán

Blog Martí Zoltán
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás