2019. 08. 09.

Az Oroszlánkirály 8 üzenete

Bár megoszlanak a vélemények, jól döntött-e a Disney, hogy újraalkotja rajzfilm klasszikusait, Az oroszlánkirály modernizált, animációs változatát nézve rájöttem, mennyire jó felnőtt fejjel is látni ezeket. Csak ebben a mesében annyi mély, szimbolikus üzenet van, – főleg keresztény szemmel – hogy csokorba is szedtem őket.

1. Emlékezz rá, ki vagy!

Az Oroszlánkirály egyik legfontosabb mondanivalója annyira szíven talált, annyira jókor jött, hogy már ezért megérte beülni rá a moziban. A történet szerint Simba akkor kerül a helyére, amikor végre rájön, kihez tartozik. Amikor aszerint kezd élni, hogy ő valóban a Király gyermeke. Ahogy te is akkor tudsz belépni a valódi identitásodba, ha tudod, Isten gyermeke vagy és ez minden mást felülír. Ha támadás ér vagy valaki próbál elbizonytalanítani, ez az a kőszikla, ami megtart.

2. Nem kell elhinned a Vádló hazugságait

hirdetés

Miután Zordon megöli a testvérét, a király Mufasát, hogy az övé lehessen a trón, Simbát kezdi el vádolni, hogy miatta halt meg az apja. Bűntudatkeltéssel feledteti el, hogy ki Simba valójában. Pont ezt csinálja az ördög is, nem? Egyrészt hatalmat akar és ezért bármit megtenne. Másrészt állandóan rád mutogat, hogy mit hibáztál el, mik a hiányosságaid és hogy csak elrontani tudod a dolgokat. De mindez hazugság! Jézus megváltása szabaddá tett arra, hogy mostantól ne a hazugságokra figyelj, hanem – a Biblián keresztül – csak Istennek higgy.

3. Nem a saját erődre kell támaszkodnod: Isten benned él!

Simba a rá zúduló vádlás miatt először menekülni kezd, ahogy Zordon mondta neki. De ahogy az idős, bölcs majom megkéri Simbát, hogy nézzen bele a tükörbe, hirtelen rájön, hogy Mufasa – bár fizikailag nincs vele – benne él. Végig vele volt és sosem hagyta el. Innentől menekülés helyett szembefordul az ellenségével és győz.„Engedelmeskedjetek azért az Istennek; álljatok ellene az ördögnek, és elfut tőletek.” /Jakab 4,7./ Az ellenállást pedig soha nem egyedül kell tenned, a saját erődre támaszkodva, hanem Istenére, aki a te oldaladon áll!

4. Az igazság szabaddá tesz

Ahogy Simba is akkor ért haza, akkor került a helyére, amikor megtudta az igazságot magáról, úgy az egész nép (az afrikai állatok) is akkor váltak szabaddá, amikor megtudták, hogy Zordon volt Mufasa gyilkosa, nem pedig Simba. Ez adott erőt nekik arra, hogy győzzenek és a valódi Király szavának higgyenek. „Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz benneteket.” /Jn. 8:32./

5. Képes vagy ellenállni a kísértésnek

Amikor Zordon hazugsággal uralomra tör, Mufasa özvegyét, Sarabit többször arra csábítja, hogy legyen a királynéja és így osztozhat vele a hatalomban. Simba édesanyja azonban ellenáll a kísértésnek és nem hagyja magát megfélemlíteni sem. Hű marad Mufasához, önmagához és az értékrendjéhez. Ismerős? Jézust is próbálta megkísérteni a gonosz. „Végül egy igen magas hegyre vitte az ördög, s felvonultatta szeme előtt a világ minden országát és dicsőségüket. Ezt mind neked adom – mondta –, ha leborulva imádsz engem. Jézus elutasította.” /Mt. 4:8-10./

 

 

6. A jó király nem azt nézi, mit vehet el, hanem, hogy mit adhat

Míg Zordon úgy volt hatalmon, hogy mindenkit a saját érdekei alá rendelt, addig Mufasa királyként szolgálta is a népét és jót akart nekik. „A jó király nem azt nézi, hogy mit vehet el, hanem hogy mit adhat” – ezt tanította a fiának, Simbának is.
Jézus mondja: „A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” /Jn. 10:10./

7. Nem haragszik: irgalmaz

Mufasa másik fontos jellemvonása az irgalom volt. Egy igazi király ereje a könyörületesség – ez a mondat el is hangzik a filmben. De ezek nemcsak szép szavak, hanem a valóság: amikor a kis Simba engedetlenül elcsatangol, az apja nem haragszik rá, hanem megbocsát. Ilyen a mi Istenünk is. „Amilyen messze van a napkelet a napnyugattól, oly messzire veti el tőlünk a mi vétkeinket.” /Zsolt 103:12./


8. Elkényelmesedés helyett: lépj be az elhívásodba!

Könnyű engedni az élet sodrásának és megelégedni a középszerűvel. Kompromisszumot kötünk, miközben a szívünk mélyén tudjuk, hogy valójában nem azt a munkát végezzük, amire Isten elhívott/nem azzal vagyunk együtt, akivel igazán összeillünk/ nem azt tesszük, amit szenvedélyesen szeretünk csinálni. Simba is egy ideig jól elvan a kényelmes, kiszámítható világában Timonnal és Pumbával, de amikor megjelenik gyerekkori barátja, Nala, ő maga pedig ráébred arra, kicsoda, akkor – hiába kockázatos – elindul a valódi élete (Istentől kapott vágyai, elhívása) felé.

 

 Ha szerintetek van még olyan fontos üzenet a filmben, ami nincs benne a felsorolásban, írjátok le, mi az! 🙂

Szilágyi Anna

Képek: Port.hu

Borítókép: A FUTURE KING IS BORN – In Disney’s all-new “The Lion King,” Simba idolizes his father, King Mufasa, and takes to heart his own royal destiny. Featuring JD McCrary and Donald Glover as young Simba and Simba, “The Lion King” roars into U.S. theaters on July 19, 2019. ©2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
Blog Szilágyi Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás