2019. 05. 11.

6 tanács, hogy fejlődjön az imaéleted!

Valaki egyszer azt mondta, hogy ha egy embert szeretnél zavarba hozni, kérdezd őt az imaéletéről… Az imádság létszükségletünk, ez lelkünk lélegzetvétele, mégis sokunknak nehézséget jelent, hogy kitartsunk benne. Isten azonban azt szeretné, ha fejlődne az imaéletünk, és ezáltal egyre szorosabb lenne a kapcsolatunk vele.

A következő hat gyakorlati szempont segítséget jelenthet, ha szeretnéd, hogy fejlődjön az imaéleted:

1. Tanulmányozd az imádsággal kapcsolatos igeverseket!

A Szentírás tele van gyakorlati tanácsokkal és lelki tanulságokkal az imádsággal kapcsolatban. Használj egy bibliai keresőprogramot, internetes kereshető Bibliát (pl. szentiras.hu, biblegateway.com), vagy egy konkordanciát, hogy rátalálj azokra az igeszakaszokra, melyeket érdemes tanulmányoznod. Írd le, hogy milyen tanácsokat vagy lelki igazságokat találsz bennük, a későbbiekben pedig kezdd el alkalmazni őket.

Az is segíthet, ha a számodra legfontosabb igeverseket kiírod magadnak egy naplóba, vagy egy lapra, és kitűzöd egy jól látható helyre (az íróasztalod fölé, a hűtőre stb.). Mindennapi emlékeztetőül szolgálnak majd neked, hogy az imára ösztönözzenek. Ha pedig lankadna a lelkesedésed, újra áttekintheted őket, hogy motivációt nyerj.

hirdetés
2. Olvass bibliai imádságokat!

Nem csak az imádságról szóló igékkel találkozhatsz a Szentírásban, hanem Jézus és a hithősök konkrét imádságaival is. Miközben az imáikat olvasod, tanulhatsz tőlük, és felbátorodhatsz arra, hogy ugyanolyan elszántan kövesd Istent, ahogy ők tették.

Olvashatod ezeket az imákat áhítattal, lelkileg Isten elé megérkezve. Ez olyan, mintha együtt imádkoznál Pállal, Dániellel vagy Salamonnal, miközben imáik különféle lelki megmozdulásokat idéznek elő benned. De olvashatod őket az elméddel is, válaszokat keresve: Ők miért és hogyan imádkoztak? Mit tartottak fontosnak az Úr elé vinni? Imádságuk mit árul el az Istennel való kapcsolatukról?

Íme néhány példa Jézus (Mt 11:25-26, Jn 17) és mások imáira (2Krón 6:12-42, Dán 9:4-19, Jón 2:1-11, Lk 1:46-55, 67-79, 2:29-32, Róm 1:8-10, 15:5-6, 2Kor 1:3-7, 2:14-16, Ef 1:3-14, 3:14-21 stb.).

3. Olvasd a zsoltárokat!

A zsoltárok könyve a zsidó nép és a keresztény egyház imádságos könyve, mely tele van Istentől ihletett, különböző élethelyzetekben elmondott (helyesebben énekelt) imákkal.

Olvasd ezeket a zsoltárokat, hogy megtanuld, Isten elé jöhetsz mindenfajta érzéseddel.

Miközben olvasod őket, különböző gondolatokat ébresztenek majd benned. Amikor pedig a végére értél, folytasd a „saját zsoltárodat”, mondd el Istennek mindazt, ami a szíveden van az olvasottakkal kapcsolatban.

Nekem a zsoltárok akkor is segítenek, ha azt érzem, hogy még nem érkeztem meg az imádság lelkületébe. Az időmet oda akarom szánni Istennek, és imádkozni akarok, de a gondolataim még cikáznak bennem. Ilyenkor elolvasok egy vagy több zsoltárt, és engedem, hogy saját magamról és az aktuális helyzetemről Istenre irányítsák a figyelmemet.

4. Olvasd mások imáit!

Könnyen be lehet szerezni olyan „imakönyveket”, melyekben régen élt vagy kortárs hitbeli példaképek imái olvashatók. Ezeket ne saját imáid helyett olvasd, hanem figyelj rájuk, tanulj tőlük, és engedd, hogy saját imaéletedben inspiráljanak.

Nagyon sok jó könyvet lehetne megemlíteni, ezért nem vállalkozom arra, hogy részletes listát adjak. Azonban elmondom, hogy rám melyek voltak a leginkább hatással:

  • Kindelmann Győző (szerk.): Híd az Égbe – A világ legszebb imái (Szent István Társulat, Budapest, 2014)
  • Döbrentey Ildikó: Beszélgetek az Úrral – 21. századi imák (Ekhó, Luther, Szent Gellért Kiadó, Budapest, 2009)
  • Lukács László (szerk.): Fohászok és vallomások – A világ legszebb imái (Vigília, Budapest, 1988)
  • Szent Ágoston: Vallomások (Szent István Társulat, Budapest, 2015)

Részben ezek a könyvek indítottak el az imádságnak azon az útján, melynek eredményeként saját kötetem is megjelent Zarándok-imák címmel.

5. Olvass jó könyveket az imádságról!

Sokat segíthet imaéleted fejlődésében az is, ha valóban jó könyveket olvasol vele kapcsolatban. Bár én magam is rengeteg könyvet elolvastam az imáról, ennél a pontnál nem ajánlok egyet sem. Más könyvek vannak ugyanis hatással ránk, és ami nekem áldást adott, az mást talán elkedvetlenítene – és fordítva. Ezért azt javaslom, hogy időzz el egy keresztény könyvesbolt polcai előtt, és keresd meg azokat a könyveket, melyek némi lapozgatás után a leginkább megragadják a figyelmed.

6. Gyakorolj!

Nem kell addig várnod, míg elég „fejlettnek” érzed magad. Kezdd el már most! Imádkozz – ne úgy, ahogy szerinted mások elvárják tőled, hanem úgy, ahogyan tudsz.

És miközben imádkozol, Isten vezetni fog, és formálja majd az imaéleted.

Amikor csak időd van rá, állj meg egy pillanatra, és szólítsd meg Istent. Adj hálát neki, kérd a segítségét, fejezd ki az imádatod és szereteted. Engedd, hogy ezek a pillanatok a szüntelen imádság állapotához vezessenek téged (1Thessz 5:17).

Tóth-Simon Károly

Blog Tóth-Simon Károly
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás