2019. 04. 23.

Házasság, szexualitás és imádság: mit mond a Szentírás?

A Biblia egy egyedülálló imádságot nyújt, amelyet a házastársak elmondhatnak, mielőtt egyesülnek a szerelemben.

A szexualitásra és a vallásra gyakran, mint egymásnak ellentmondó dolgokra gondolunk, és sokan élnek abban a tévhitben, mely szerint az egyház a szexet „tisztátalan”, „szégyellnivaló”, vagy akár „bűnös” kicsapongásnak titulálja.

Épp ellenkezőleg: az egyház mindig is hangsúlyozta a házasélet szentségét. Szent II. János Pál a Familiaris Consortio című művében úgy fogalmaz; „Krisztus halála és föltámadása misztériumának erejéből, amelybe a keresztény házasság újra beavatja az embereket, a házastársi szerelem megtisztul és megszentelődik”.

Ennek a szentségnek köszönhetően az egyház arra törekszik, hogy óvja és védje ezt a férj és feleség közötti gyönyörű cselekedetet, és arra ösztönzi a párokat, hogy Isten házassági terve szerint egyesüljenek.

Ennek egyik módja, amely furcsának vagy különösnek tűnhet, hogy párként imádkozzunk, mielőtt egyesülünk a szerelemben. Ez nem mentes az előzményektől, hiszen Sára és Tóbiás – a bibliai Tóbiás könyve szerint – együtt imádkoztak a nászéjszakán, így védetté váltak attól a démontól, aki megölte Sára korábbi férjeit. Az imádság megszentelte cselekedetüket, és közelebb hozta őket egymáshoz, még jobban, mint ahogy el tudták volna képzelni.

hirdetés

Habár ez nem minden párra vonatkozik, mégis egy lehetséges módja annak, hogy sokan közelebb kerüljenek Istenhez, miközben egyesülnek a házastársukkal testileg és lelkileg egyaránt.

Alább olvasható a teljes imádság, melyet Tóbiás imádkozott önmagáért és feleségéért nászéjszakájukon:

„Áldott vagy, atyáink Istene!

Áldott a te neved örökkön-örökké!

Dicsőítsenek az egek és mind a teremtmények mindörökké.

Te teremtetted Ádámot, és hűséges segítőül mellé adtad a feleségét, Évát.

Tőlük származik az emberiség.

Azt mondtad: nem jó az embernek, ha egyedül van.

Alkossunk mellé hozzá hasonló segítőtársat.

Uram, én most nem rendetlen vággyal veszem el nővéremet, hanem tiszta szándékkal.

Engedd, hogy irgalmat találjon és találjak én is, és együtt öregedjünk meg.”

Áldj meg minket gyermekekkel.

 

Ámen, ámen. (Tóbiás 8: 5-7)

 

 

Ima Lelkiség
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Tábita Dorkás 2019. 04. 24. 19:37

    Én úgy gondolom, nem feltétlenül szükséges a nászéjszakán elimádkozni, lehet egy nappal vagy héttel is a házasság előtt.