2019. 03. 21.

7 egyszerű ötlet, hogy jobban tudd imádni Istent

Isten imádata. Mi jut eszedbe, ha ezt a kifejezést hallod?  Talán sokaknak a vasárnapi szentmise vagy istentisztelet, és az azon történő éneklés. Isten imádata azonban ettől sokkal többet jelent. Nem más az, mint annak tudata, hogy az Úr mindig velünk van. És amikor ez a tény tudatosul bennünk, öröm ébred a lelkünkben, és arra indít minket, hogy folyamatosan imádjuk Őt.

Isten imádata olyan, mint az étkezés: evés közben jön meg az étvágy… Minél kevesebb időt és alkalmat szánsz arra az életedben, hogy imádkozz és imádd Istent, annál nehezebb lesz. Ha azonban időt szánsz rá, hogy kifejezd értékelésed iránta, egyre könnyebben és spontánabb módon tudsz majd lelki értelemben imádattal leborulni a trónja előtt.

A következő tippek a segítségedre lehetnek, hogy Isten imádata az életformáddá váljon. Elindulhatsz általuk egy olyan úton, melyen észre fogod venni: az imádat többé nem az, amit időnként teszel, hanem az, aki te magad vagy.

  1. Kezdd Istennel a napod!

Mielőtt bármilyen más tevékenységbe belefognál, szánj időt Istenre, kezdd Vele a napod. Ezzel az egyszerű tetteddel fontos dolgot fejezel ki: semmi nem fontosabb számodra, mint Isten; semmit nem helyezel az Úrral való találkozás elé. Kelj korán, állj meg egy keletre néző ablak előtt, és figyeld az ég színeit, amint a napkelte fénybe borítja. Figyeld a madárdalt, érezd a szellőt, az illatokat, és engedd, hogy mindaz, amit látsz, a Teremtőjük iránti hálára indítson.

hirdetés

  1. Énekelj!

Amikor lehetőséged van rá, énekelj dicsőítő énekeket. E dalok célja az, hogy a figyelmed Istenre irányítsák. Reggelenként, amikor a családom még alszik, felkelek, és fülhallgatóval dicséreteket hallgatok. Pontosabban nem csak hallgatom őket, hanem Istennek éneklem őket, és engedem, hogy a lelkem felemeljék hozzá. A dalok szövege sok emléket, megtapasztalást, gondolatot idéz fel bennem, amelyeket szintén beleszövök az Úr imádatába.

  1. Imádkozd a zsoltárokat!

A rendelkezésünkre áll egy imádságos könyv, melyet Isten Lelke ihletett. 150 zsoltár, mely felöleli az emberi élet minden területét, minden élethelyzetét, minden érzését. Amikor nem tudjuk, hogyan imádjuk Istent, olvassunk el egyet-kettőt, és engedjük, hogy saját imádságunkat megihlesse. Miért imádták ők Istent? Hogyan hat ez az én életemre?

  1. Figyelj a testedre!

Az embernek van teste is, ezért nem hagyhatjuk ki azt sem az imádatból. Egy olyan egyszerű gesztus, mint a térdre ereszkedés már szavak nélkül is az imádatunkat fejezi ki. Elismerjük általa, hogy Jézus a királyunk. Térden állva másként fogalmazódnak meg az imáink is. Amikor kitárjuk Isten felé a kezünket, azzal azt fejezzük ki, hogy úgy vágyakozunk utána, mint egy gyermek, aki azt szeretné, ha az édesapja az ölébe venné.

  1. Tudatosan tekints a jóra!

Mivel könnyebben észrevesszük azt, ami rossz, tudatosan törekednünk kell arra, hogy meglássuk a jót. Erre két gyakorlatot javaslok.

1. Minden napod végén szánj időt arra, hogy leírj legalább öt dolgot, amiért hálás vagy. Milyen találkozásokban volt részed? Történt-e olyasmi veled, amiben megláttad Isten munkáját? Tettél-e valamit, amire Ő indított téged? Kaptál-e valamit, amit nagyra értékelsz? Gondold át, írd le, utána pedig köszönd meg Istennek, és imádd Őt nagylelkűségéért.

2. Írj le 10 (vagy akár 100!) dolgot, ami miatt szereted Istent. Nem kell nagy teológiai meglátásokra törekedned, csak felsorolni azt, ami fontos számodra: kegyelmes, igaz barát, megváltó, mindig velünk van stb. Miközben arra fókuszálsz, ami miatt szereted Őt, erősödik benned a vágy, hogy az egész életed az Ő imádatáról szóljon.

  1. Böjtölj!

Az imádat akkor tud eluralkodni benned, ha böjtöt tartasz a panaszkodás, a kritika és a zúgolódás tekintetében. Minél kevesebb időt töltesz azzal, hogy panaszkodj, annál könnyebben meglátod az Élő Isten dicsőségét magad körül. Minél kevesebbet kritizálsz másokat, annál valóságosabb lesz az Isten szeretete a testvéreidben. Minél kevesebbet zúgolódsz a körülményeid miatt, annál könnyebben észre veszed mindazt, amiért hálás lehetsz.

  1. Ne csak kérj!

Ha az imaéletedre gondolsz, milyen arányban van jelen benne a kérés? Sokaknak az imádság nem más, mint elsorolni a kéréseinket Istennek. Azonban ez csak az egyik összetevője (a bűnbánat, a hálaadás, a dicsőítés mellett). Próbáld meg azt, hogy kérés nélkül imádkozol, azaz legyen egy olyan imaidőd, ami kizárólag az imádatról szól. Egyszerűen csak kezdd el Istent magasztalni a saját szavaiddal. Bármilyen esetlennek is érzed, folytasd bátran: „Dicsőítelek, Királyom! Szeretlek Téged, Jézusom, Megváltóm! Tiéd az életem, Utánad vágyik a szívem, Benned nyugszik meg lelkem, Téged magasztal ajkam!” Mondd el Neki, hogy miért imádod Őt. Ha kérés fogalmazódik meg benned, az ne a személyes szükségleteidre vonatkozzon, hanem arra, hogy növekedhess Isten megismerésében, szeretetében és imádatában.

Alapozás

És a végére egy kérdés: miért ilyen fontos az imádat?

Isten arra teremtett minket, hogy kapcsolatban legyünk Vele és imádjuk Őt. Az életünknek csak akkor lesz valódi alapja és értelme, ha összhangban élünk azzal a céllal, amire megteremtett minket. Ha tudatosan nem imádjuk Istent, az Ellenség mindent megtesz azért, hogy imádatunk más dolgok felé irányuljon (pénz, karrier, szórakozás stb.), amelyek elválasztanak Istentől. Az imádat azonban az a légkör, melyben Isten cselekedni tud az életünkben. A jövőnket Isten imádatával tudjuk megalapozni.

Akkor vagyunk a helyünkön, amikor térde borulunk Isten előtt.

Tóth-Simon Károly

Fotók: desiringgod, ak7, 

Blog Tóth-Simon Károly
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Haraszti Péter 2019. 03. 22. 11:48

    Minden emberben ott van Isten, tehát amikor Istent imádjuk, önmagunkat is építjük. A hála átadása fontos, hogy a felsőbb énünk a lelkünkön keresztül táplálkozzon.