2019. 03. 07.

7 lépés, hogy egyedül is boldog legyél – I. rész

Ez a rész arról szól, hogyan tanultam meg elégedettnek lenni egyedülállóként.

„Hogyan érzed magad ezzel kapcsolatban?”

A héten már számtalan alkalommal tették fel nekem ezt a kérdést olyan barátaim, akik valóban törődnek velem, és a családom, akik felismerték, hogy ez az időszak talán nehéz lehet nekem. És az ok, amiből kiindulnak, az az, hogy: mind a két fiatalabb testvérem megházasodott, egymáshoz képest hat hónap eltéréssel. Így én maradtam, a legidősebb, az egyetlen egyedülálló a családunkban.

A „szingli státuszom” nem azért van, mert nem nyílok meg, vagy nincs meg bennem a hajlandóság, hogy társaságba menjek és új embereket ismerjek meg.

Én is megkapom a magam részét a kínos randikból. Csupán ezek nem vezettek el ahhoz, hogy végül egy jó történetté váljanak. De ez az időszak valójában valami egész másért emlékezetes nekem: a valódi megelégedés miatt. És nem csak könnyedén dobálózom a szavakkal.

hirdetés

Mit értek a megelégedés alatt? Azt, hogy nem várok azzal, hogy éljem az életem vagy elköteleződjek egy otthon és egy közösség mellett, amíg meg nem házasodom.

A jelenlegi életemet nem a „mi lesz majd” határozza meg. Az életemet emberek, helyek és az a munka határozza meg, amelyre Isten elhívott, hogy legyek elkötelezett és hűséges minden egyes pillanatban. Teljes ember vagyok jelenleg is, mert Krisztus elvégezte a munkáját a kereszten és bennem. Párkapcsolatban lenni, jegyben járni vagy házasnak lenni nem tesz sem többé, sem kevesebbé, mint ami most vagyok, jelenleg, itt. Viszont erre a felismerésre eljutni egy kis munkát igényel.

Ahogyan időt töltök azzal, hogy végiggondoljam a megelégedés felé vezető utamat, meg tudok nevezni gyakorlatokat, amelyekről azt hiszem, segítettek idáig eljutni. Mivel elég gyakran megkérdeznek ezekről, ezért szeretném többekkel is megosztani. Abban reménykedem, hogyha az egyedülállóság számodra olyan dolog, amiben elégedetlennek találod magad, akkor tudni fogod, hogy nem vagy egyedül és reményt és bátorítást találsz ezekben az előremozdító gyakorlatokban.

1.       Engedd meg magadnak, hogy szomorú legyél!

Ismerd el a reményeidet és vágyaidat, amelyek benned vannak, és adj magadnak teret arra, hogy elgyászold őket. Ha őszinte akarok lenni, amennyire bízok Istenben az életemmel kapcsolatban és tudom, hogy nem láthatom a jövőt és nem is kontrollálhatom a körülményeimet, ugyanannyira érzem a valóságát annak, hogy az életem nagyon máshogyan játszódik, ahogyan én azt elképzeltem.

Emlékszem, két születésnappal ezelőtt otthon voltam Csehországban a családommal és a legjobb barátaimmal a kedvenc városomban – és a nap túlnyomó részét sírással töltöttem. Abba a korba kerültem, amikorra azt gondoltam, már házas leszek. Vagy legalább lesz egy otthonom, amit a sajátomnak hívhatok vagy olyan munkám lesz, amit szeretek és teljesnek érzem magam. És egyikkel sem rendelkeztem ezek közül. Vesztesnek éreztem magam és ez az érzés akkor hirtelen a semmiből tört rám. Fel kellett ismernem, hogy az elvárásaim nem váltak valóra és meg kellett adnom magamnak az engedélyt arra, hogy elsirassam a remélt életem elvesztését.

Őszintén szembe kellett néznem azzal, hogy milyen versengő vízióim vannak a „jó életről”, vagy „virágzó életről”, amelyeket szeretek és vágyok rájuk és a kultúra által felkínált bálványok hogyan formálják a szívemet és versenyeznek érte.

  • Milyen filmeket és tv show-kat nézek és ezek hogyan formálják a vágyaimat?
  • Milyen szavak ivódnak belém a dalokon és a könyveken keresztül, amik befolyásolják a vágyaimat?
  • Milyen helyekre megyek szórakozni, milyen emberekkel töltöm az időmet és hogyan formálják az életszemléletükkel a hitemet?

Ha tudatosan éberré tudok válni ezekre a rítusokra, amikben elmerülök, és arra, hogy hogyan formálják a látásomat a életről, akkor kivethetem a rossz hiedelmeimet és elkezdhetek harcolni a szeretet formálta praktikákkal, újrakalibrálva a szívemet és visszaállítva arra a vágányra, ami Isten víziója a életről. Ez a praktika segít gyászolni és nagyobb reménnyel továbblépni.

2.       Vedd át az ajándékokat!

Készíts egy listát azokról az ajándékokról, amiket ebben az időszakban azért kapsz, mert szingli vagy. Tulajdonképpen tanuld meg átvenni ezeket – nyisd ki és élvezd őket.

Minden életszakasz olyan ajándékokkal jár, amikkel más nem. Én nem akarom elvesztegetni ennek az időszaknak az ajándékait, egy másik időszak ajándékait kívánva.

Számomra az egyik legnagyobb ajándék a szabadság, amivel a közösségembe befektethetek. Nem kell azt mondanom embereknek, hogy nincs időm rájuk, mert az időmet egy jelentős másik személy számára kell tartogatnom. Ugyanígy bármikor felkerekedhetek és mehetek oda, ahova akarok, amikor csak akarok.

Előtérbe helyeztem a testvéreimet és céltudatosan invesztálok beléjük és a számukra fontos emberekbe. Van időm, terem és érzelmi energiám, amit ezekre a kapcsolatokra fordíthatok, hogy erősítsem és mélyítsem őket és velük együtt örvendezek az életüknek ebben a szakában. Ez nem csupán azt jelenti, hogy elmondom az ajándékokat, amikért „hálásnak kéne lennem” ebben az időszakban, mialatt fetrengek az elégedetlenségben, hanem igazán átveszem és teljesen kiélvezni őket.

3.       Élj!

Éld a legjobb életedet most! Tényleg. Életed legjobb része nem akkor fog eljönni, amikor minden, amit valaha akartál, valóra válik – amikor tökéletes tested lesz, egy házad a Pinterest álmaidból vagy egy figyelemfelkeltő gyűrű lesz az ujjadon. Megélheted itt és most.

Ha egy teljes életet élvezel és élsz ahelyett, hogy kétségbeesetten próbálnád megragadni és kontrollálni a körülményeket és a saját kedved szerint formálni őket, akkor vonzani fogod az embereket. Érzékelhető egy megnyerő magabiztosság, nyugalom és életöröm azokon az emberen, akik szeretik azt az életet, amit élnek.

Ez ragályos – inspirál és vonz embereket hozzád, mert ők is azt akarják majd, ami neked van. És tudod, mit? Azt hiszem, hogy a legjobb út, ahogyan párkapcsolatba léphetsz valakivel, az a vibráló élet útja. Amikor igazán élünk és csináljuk azokat a dolgokat, amikkel kapcsolatban érezzük, hogy arra lettünk teremtve, amikor önmagunkat adjuk szabadon és bőségesen – ezek azok a helyzetek, ahol megláthatjuk, ki az, aki velünk együtt teszi ezeket. És ki tudja, mi történhet még?

 

A folytatásért és még több tartalomért gyere vissza jövő héten!

 

Fordította: Szalai Anikó

Forrás: fervr.net

 

További cikkeink a témában:

Szingli vagyok. Ez most baj?

Miért maradnak ennyien szinglik? – interjú Székely Andrással

Hogyan (ne) legyél szingli

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás