2019. 03. 04.

“Az Egyháznak foglalkoznia kell a válással” – Orosz Lóránt atya

A házasságról, a válásról és az újraházasodásról adott őszinte és az Egyház álláspontját tükröző interjút Orosz Lóránt atya, a szentkúti zarándokhely igazgatója a Velvetnek. Szerinte fontos tudni, hogy az elváltak számára is számos út létezik Istenhez, ezért sem érdemes felszámolniuk a kapcsolatukat Ő vele.

Az internetes portál annak kapcsán kereste meg Orosz Lóránt atyát, hogy március közepén elvált és egyedülálló szülőknek tartanak a ferencesek lelkigyakorlatot Mátraverebély-Szentkúton. Bár lehet sokak számára ez újdonságnak hat, valójában már 10-20 éve szerveznek hasonló alkalmakat a fővárosban. A ferences házfőnök szerint van jelentősége a szentségi házasságnak.

„Egy szentségi házasságban a házastársak közös hitet vallanak, és közösen az Isten elé tudják vinni a problémáikat – ez segíthet abban, hogy az egymással való kommunikációt folyamatosan fenntartsák, és így a szerelmük parazsát izzásban tudják tartani.

Statisztikailag kimutatták egyébként, hogy arányaiban kevesebb szentségi házasság végződik válással, mint nem szentségi házasság.”

A Jézus iránti szeretet miatt sem gondolhatunk a válásra.

hirdetés

„A házasság azért szentség, a házasság azért felbonthatatlan, mert Jézus ezt mondta: „amit Isten egybekötött, azt ember szét ne válassza”. Mivel Jézus a megváltónk, az ember szeretetből megpróbálja az általa adott szabályokat betartani, mert úgy gondolja, hogy ezek a szabályok a boldogsághoz és az üdvözüléshez vezetnek.”

Orosz Lóránt atya azt is hozzátette, hogy sajnos előfordulnak olyan esetek is, amikor a válás marad az egyetlen út.

„Bár a válás alapvetően negatív dolog, vannak helyzetek, amikor nincs más kiút. A válás jelen van a világban, és ezért az Egyháznak foglalkoznia kell vele – foglalkozik is. Elsősorban arra kívánja helyezni a hangsúlyt, hogy az elváltak számára sincs bezárva semmilyen kapu, hiszen az Egyház tulajdonképpen nem is saját kapuit őrzi, hanem az Istenhez vezető útnak a kapuit, és erre nézve azt a megbízatást kapta, hogy ezeket tartsa nyitva, amennyire csak lehet.”

A szentkúti zarándokhely igazgatója szerint az elváltak számára is számos út létezik Istenhez.

„Nehéz eset, ha az egyházi bíróság előtt nem bizonyosodik be, hogy érvénytelen volt a házasság. Ilyenkor ameddig tisztán él, azaz egyedül van, addig nincs probléma, de amikor belép egy új kapcsolatba – és az esetek jó részében ez így van –, akkortól kezdve nem fog tudni szentségekhez járulni. A szentségek nem jelentik az egyetlen utat Istenhez. Sokszor ezt értik meg nehezen az elváltak, hogy ezzel nem estek ki úgymond a pikszisből az Istennél azért, mert válással végződött a házasságuk. Sőt, jó lenne, ha kapcsolatban maradnának Istennel – bár nem áldoznak, továbbra is jó, ha ugyanúgy járnak szentmisére, ha ugyanúgy imádkoznak minden nap, ha részt vesznek az egyházközség életében, ha segítik a szegényeket és a többi. Ők se maradjanak el,

ne számolják fel az Istennel való kapcsolatukat azt gondolván, hogy az Isten is felszámolta velük a kapcsolatot!

Forrás: velvet.hu

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás