2019. 02. 06.

82191

1984-ben születtem. Abban az évben, amikor velem ellentétben 82191 megfogant életnek nem volt lehetősége megszületni Magyarországon. Ez a szám több mint a fele Miskolc lakosságának – annak a városnak, ahol lakom.

82191. Ennyi társamat megfosztották attól, hogy megízlelje az életet. Ők soha nem jártak óvodába, nem élvezték, amint a hintán a szellő a bőrüket simogatja. Nem kóstolták meg a mézédes görögdinnyét. Nem ehettek fagylaltot, és nem mehettek soha cirkuszba. Nem tanította meg őket biciklizni az apukájuk. Soha nem jártak iskolába, nem tanulhattak meg olvasni. Nem élték át az első szerelem izgalmát. Nem érettségiztek le, és nem tanultak tovább. Nem szereztek diplomát, és nem kezdtek el azért dolgozni, hogy a társadalom hasznos tagjai legyenek. Nem házasodtak meg, és nem születtek gyermekeik sem. Nem fognak megöregedni, és soha nem fogják az unokáiknak a fiatal éveik boldog emlékeit elmesélni.

82191. Ennyi édesanyára és családjára volt hatással egy döntés, melynek emlékeitől talán soha nem fognak megszabadulni. Ha nem hiszed, hogy a döntés maradandó emlék marad, beszélj valakivel, aki átélte. Látni fogod, amint könnybe lábad a szemük. El fogják mondani, hogy ha tehetnék, visszafordítanák. De már nem tehetik.

82191. Ennyi embertársam nem születhetett meg. Vajon lett volna közöttük orvos, aki megtalálja a rák gyógyszerét? Lett volna közöttük lelkipásztor, aki foglalkozott volna azokkal, akik ennek hiányában a depresszió, az önvád és a magány mókuskerekéből csak az öngyilkosságon keresztül tudtak kiszabadulni? Vajon lett volna közöttük szociális munkás, aki a rászorulókért fáradozva reményt adott volna nekik? Lett volna közöttük olyan tanár, aki szíve a diákokért ég, és aki önbizalmat ad a tanulási zavarokkal küzdő fiataloknak? Lett volna közöttük politikus, aki nem a maga érdekeit, hanem nemzetünket tartja szeme előtt?

hirdetés

82191. Ennyi ember, akiért Jézus Krisztus kétezer évvel ezelőtt meghalt a Golgotán. Ők azonban olyan hamis istenek oltárán lettek feláldozva, mint a „szabad szerelem”, a „következményekkel nem számoló felelőtlen szex”, az „önmegvalósítás”, a „karrier”, vagy „az én testem – az én döntésem” mentalitás.

82191. Ennyi megfogant magzat, akiért talán nem volt senki, aki imádkozott volna. Kijózanító szám, és a figyelmem arra irányítja, hogy ma imádkozzak azokért a megfogant életekért, akiknek még lehet esélyük arra, hogy megszülessenek, és Isten áldását hozzák ebbe a világba.

82191. Ennyi ember, akik nélkül szegényebb lett a világ. Hálás vagyok azért, amiért én ma itt vagyok. És e szörnyen nagy számot látva felelősnek érzem magam, hogy annak a 82191 társamnak a hangja legyek, akiknek ma velem együtt élnie kellene.

Tóth-Simon Károly

Fotó: Daily Telegraph

Blog Tóth-Simon Károly
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Géza 2019. 02. 06. 20:38

    Megrázó számok. Megannyi elpusztított emberi élet. És ez csak egyetlen év bűneinek száma!
    Közben viszont meg kell kérdeznem, mi a helyzet azokkal a magzatokkal, amelyek maguktól halnak meg, pedig a szüleik szeretnék ha megszületnének? Őket Isten miért nem engedi megszületni? És ha valakinek felrójuk bünül, hogy elabortálja a magzatát, ez miért van rendben ha Isten teszi?