2019. 01. 08.

Ezt az 50 kérdést beszéljétek át házasság előtt!

Nem, ez nem egy varázslatos lista, aminek köszönhetően a másik egy csettintésre beléd szeret. Ezek a kérdések olyan létfontosságú témákat ölelnek fel, amikről egy házasságra készülő párnak a kapcsolatuk előrehaladtával mindenképpen beszélnie kell. 

Nem azt mondjuk, hogy az első randin vedd elő ezt a listát és minden pontot pipáljatok ki rajta, ez semmiképpen sem a célunk! Azoknak a pároknak szeretnénk támpontot adni, akik a kapcsolatuk előrehaladtával komolyan elgondolkoznak azon: Vajon le tudnám élni az életemet a másikkal? 

Vannak olyan témák, amik egy laza randi alkalmával nem kerülnek elő, a pénzügyek tipikusan egy ilyen terület, mégis a házasság során nagyon sok konfliktus tud kerekedni belőle. Ha tervezitek a közös jövőt, akkor érdemes kissé irányított kérdéseket is végigvenni, hiszen ez az az időszak, ami erről szól: egymás megismeréséről, hogy végül tényleg megalapozott és tudatos döntést tudjatok hozni. Nem kell egyszerre végigvenni ezt a listát, azt nektek kell eldöntenetek, hogy a kapcsolatotok milyen szinten van, éppen hol tart a növekedésben. Vágjunk bele!

 

  1. Hány gyereket szeretnél?
  2. Mikor szeretnél gyerekeket?
  3. Van olyan házasság, aminek a példája akár pozitívan vagy negatívan hatott rád eddigi életedben?
  4. Fontos neked a kapcsolattartás a tágabb családdal?
  5. Milyenek a politikai nézeteid? Vannak olyan témák, amik iránt szenvedéllyel viseltetsz?
  6. Mik azok a dolgok, amiket a szüleid jól csináltak és te is szeretnéd utánozni majd a házasságodban, és mik azok a dolgok, amiket nem tettek jól és te is szeretnél elkerülni?
  7. Hogyan látod a szüleink szerepét a majdani gyermekeink életében?
  8. Van adósságod? (Mennyi?) Van megtakarításod? (Mennyi?)
  9. Mit gondolsz a hitelről?
  10. Külön, vagy közös bankszámlát szeretnél a jövendőbeliddel?
  11. Szerinted egy házasságban kinek kéne a számlák befizetését kezelnie?
  12. Szerinted mi az a maximum összeg, amit el lehet költeni anélkül, hogy megbeszélnéd a házaspároddal?
  13. Hogy képzeled el az otthonod biztonságának megvédését? (Fegyvertartás?)
  14. Mit gondolsz a főállású anyaságról? Mit gondolsz a dolgozó anyákról?
  15. Hogy képzeled el a közös ünnepeket a családunkkal?
  16. Milyen szokásokat és tradíciókat szeretnél átvinni a saját családodba, különösen azok közül, melyek a gyermekkorodra voltak jellemzőek?
  17. Hol szeretnél élni?
  18. Szeretnél költözni majd?
  19. Milyen a kapcsolatod az apukáddal/anyukáddal?
  20. Mit gondolsz az apaságról/anyaságról, illetve milyen elvárásaid vannak efelé? 
  21. Milyen szülő szeretnél lenni?
  22. Hogyan tervezel gondoskodni a családodról?
  23. Hogyan képzeled el a gyermekeid taníttatását? (Magánsuli, állami, egyházi… stb.)
  24. Milyen étkezési és egészségügyi szokásaid vannak?
  25. Része volt a szexuális intimitás a korábbi kapcsolataidnak?
  26. Mit akarsz tenni, ha nem lehet gyerekünk?
  27. Hogyan értek véget a korábbi kapcsolataid?
  28. Csaltál már meg valaha valakit?
  29. Voltál erőszakos/durva korábbi barátnőddel/barátoddal vagy bárkivel eddigi életedben? 
  30. Hogyan kezeltétek otthon a konfliktusokat, amikor felnőttél? Illetve mik váltották ki ezeket?
  31. Hogyan kezeltétek a nehéz szituációkat? Konfrontálódtatok, vagy eltusoltátok a problémát?
  32. Voltak nálatok otthon tabunak számító témák?
  33. Ha valaha is jelezném neked, hogy anyukád csinál olyasmit, ami felzaklat engem, vagy átlép egy olyan határt, amit mi felállítottunk magunknak, vagy a családunknak; vagy hatalmaskodik rajtam és a jövőbeli gyerekeinken: mit tennél?
  34. Hogyan bántak veled és a testvéreiddel a szüleid? Volt részetek durva bánásmódban?
  35. Hogyan szeretnéd, hogy a párod támogasson téged?
  36. Nézel pornót? Függsz tőle?
  37. Hogyan kezeled az érzelmeidet? Tisztában vagy a saját reakcióiddal és próbálod kezelni őket, vagy elfojtod?
  38. Hogyan fogjuk kezelni a betegségeket? Hogyan fogunk bánni öregedő szüleinkkel? Elképzelhető, hogy valaha is velünk fognak élni?
  39. Hogy képzeled el a házimunka felosztását?
  40. Nyitott vagy rá, hogy párterápiára járjunk házasság előtt vagy alatt? Nem feltétlenül a problémák miatt, hanem, hogy idejében felismerjük, ha gond van, és még gyümölcsözőbbé tudjuk tenni a kapcsolatunkat.
  41. Mit vársz a párodtól betegség és szenvedés idején?
  42. Mi az elképzelésed a nyaralásokról? Hova mennénk, milyen gyakran mennénk?
  43. Írd le a saját szavaiddal, hogy mit jelent neked az, hogy személyes kapcsolatban lenni Jézussal.
  44. (fiúknak) A Biblia azt mondja, hogy “Szeresd a feleségedet, ahogyan Isten szereti az egyházat” – írd le mit jelent ez neked.
  45. Mit gondolsz a természetes családtervezésről?
  46. Mit tennél, ha fogyatékos gyermeked lenne?
  47. Mi a szeretetnyelved?
  48. Milyen hitben szeretnéd nevelni a gyermekeidet?
  49. Mik az elképzeléseid arról, hogy a házastársadnak másnemű barátai legyenek? Hogy éreznéd magadat ettől?
  50. Mi az életcélod? Mit szeretnél elérni életed végére?

 

hirdetés

Ez a lista nem teljes. Lehet, hogy néhány kérdést lényegesebbnek fogtok látni a többinél, talán lesz, ami egyáltalán nem érdekfeszítő a számotokra. A legfontosabb kérdés azonban ez: ha a pontok megbeszélése során a másiknak olyan válasza lesz, amivel te egyáltalán nem tudsz azonosulni, vajon lesz bátorságod kilépni a kapcsolatból? Nagyon veszélyes dolog, ha olyasmiben kötsz kompromisszumot, amivel a lelked mélyén egyáltalán nem értesz egyet, vagy elfogadhatatlannak tartasz. Fontos, hogy őszintén és nyitottan tudjatok beszélni mindenről, hiszen így közelebb kerülhettek egymáshoz, valamint nagyon fontos: így elkerülhető az is, hogy meggondolatlanul kössetek házasságot. 

 

forrás: Emily Wilson

 

További cikkeink a témában:

Ne házasodj meg, ha… (8 figyelmeztető jel!)

4+1 tévedés az önkielégítésről, amit te is biztosan hallottál már

Létezik biztonságos és keresztény családtervezés?

Pontokba szedve
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2019. 01. 08. 18:11

    Tetszik a lista! Én a 44.en lógtam picit.”“Szeresd a feleségedet, ahogyan Isten szereti az egyházat” – írd le mit jelent ez neked.” Isten szeretetét semmihez nem tudnám hasonlítani.Eleve az én érzéseimből indulnék ki,ami a közelében nincs az Ő szeretetének. Mi emberek annyira korlátoltak vagyunk amennyire nem szeretjük,hogy Isten korlátlan és ezt mindenáron be is akarjuk bizonyítani.Istenhez olyan emberi értékeket ragasztunk,amik számunkra jelentenek valamit.Ezzel azt érjük el,hogy lekorlátozzuk őt a magunk szintjére.Ez egyébként törvényszerű,mert milyen Isten az,akivel nem tudnánk azonosulni.Ezt én úgy tekintem,mint egy áldozat tőle.Nem Isten követi el ezt,mi kényszerítjük bele.Ezért,nem is erről írnék hanem arról,hogy mit értek én szeretet alatt.Leírnám,hogy Istent soha nem említeném egy napon az emberrel de főleg semmilyen módon nem hasonlítanám őket össze (annyira korlátolt a miénk). Visszakérdeznék,hogy szerinte a szeretetemet milyennek látja és melyik részét értékeli jobban,melyik zavaró.Azért bontom szét a szeremet,mert önmagában a szeretet nem sokat ér.Olyan ez mint a fény,ha nincs mit megvilágítania,láthatatlan.Nekem ezt jelentené,neked biztos mást. Ezzel együtt is nagyon jó lista!!

  • Válasz Veronika 2019. 01. 08. 19:47

    Üdv!

    Érdekes kérdések. Van, ami szerintem egy-egy szituációban magától is szóba kerül. Viszont az én észrevételem az egészről, a válaszok folyton változók. A (most már) férjemmel
    megismerkedésünkkor 17 éves voltam, ő 27. Most már 31 vagyok, ő 41. 2 és fél éve házasodtunk össze. Ha csak ezt a két és fél évet veszem, ez idő alatt is rengeteg kérdésre máshogyan válaszolnánk mindketten. Ha meg a 13 évvel ezelőtti önmagunkra gondolok, akkor meg főleg mást válaszolnék a kérdésekre. Az ember változik, és másképp lát dolgokat idővel. Az 50 kérdésből 3 olyat találtam, amire ugyanazt válaszoltam volna most, mint 10 éve, és kb 5-öt, amit ha megkérdeztem volna akkor a páromtól, ugyanazt mondta volna mint most. Jah, és arról meg is beszélve, hogy egészen más lenne a reakcióm az ő válaszaira.
    Nagy valószínűséggel ha a házasságunk előtt (tehát cirka 3 éve) feltesszük ezeket a kérdéseket, lenne benne olyan, amire olyan választ adtunk volna egymásnak, hogy rögtön kilépünk a kapcsolatból, mostanra viszont fejlődtünk annyit, hogy kevés olyan téma van, amit ne tudnánk megbeszélni valamennyire.
    Pl a hitről, Istenről beszéltünk sokat korábban is, nagyon elleneztem, sőt minden rosszat mondtam róla. Templomi esküvőt nem is akartam. Ő meg igen, aztán a 3 alkalmas jegyesoktatás során megérintett az Isten, és pár hónap alatt teljesen megváltoztam. Nehéz lehetett ezt a férjemnek is elfogadni. De megtette, pedig már nem az a lány vagyok, akibe anno beleszeretett.
    Szóval ezért gondolom azt ezekről a kérdésekről, hogy egyrészt nem szabad ezek alapján ítélni senkit, egy kapcsolatot sem, másrészt ha valaki tényleg megkérdezi ezeket, akkor jobb időről időre újra megkérdezni, és újra átbeszélni. Az tanulságos lenne.

    • Válasz Filipánics Tibor 2019. 01. 09. 05:00

      Szia Veronika!
      “Az ember változik, és másképp lát dolgokat idővel. ” Teljesen igaz! Folyamatosan fejlődünk illetve változnak a tapasztalataink, ezáltal a világnézetünk is.
      Ám nekem mégis tetszetek a kérdések,mert a pillanatnyi gondolkodásunk és elhelyezkedésünk a világban nagyon jól mutatja.Előfordulhat,hogy a kérdések kiagyalója sokkal jobban dogmatikus és merev,kevésbé szeret változni.Ennek előnye és hátránya is van.Nálad is igaz,hogy képesnek érzed magad megváltoztatni a véleményed valamiről és ez szerintem nagyon jó dolog,mert fejlődni csakis így lehet.
      Ítélni nem szabad ugyan de valamilyen elképzelés mindenképpen kialakul a másik felé e kérdések válaszai alapján.Arra kell vigyázni,hogy az ítéletünk ne legyen szilárd és hajthatatlan.
      Én erre jutottam.Veronika,neked boldog névnapot!
      Vidám hetet!