2017. 12. 16.

Létezik biztonságos és keresztény családtervezés?

A világon milliárdokat érintő téma a családtervezés. Milliók igyekeznek a keresztény értékeknek megfelelően megélni a szexualitást és a családalapítást. Ez azonban rengeteg kérdést felvet, még a tapasztaltabb, gyakorló hívekben is.

Talán, hangsúlyozom, talán az abortusz elvetése nem túl nagy kérdés a keresztények körében, de ahogy nyáron tapasztaltam, a lombik már nem olyan egyértelmű. Rengeteg felelősségteljes keresztény házaspár pedig kifejezetten küzd, hogy megtalálja az egyensúlyt az Egyház tanítása és a gyermekvállalás józan határai között.

Az utóbbi időben sűrűn belefutottam a keresztény családtervezés témájába. Különböző közösségekben, baráti körben, online fórumokon merült fel mostanában a nagy kérdés: Miért megy szembe az Egyház a józan ésszel? Röviden egész egyszerű a válasz. Nem megy szembe. De a kérdés mögötti érzések és tapasztalatok, bővebb választ is sürgetnek.

Az ezredforduló egyik legkiemelkedőbb személye, II. János Pál pápa írta a Test Teológiájában: „A testnek az a képessége, hogy szeretetet fejez ki: pontosan ez az a szeretet, amiben az emberi személy ajándékká válik, és így – önmaga valódi ajándékozásán keresztül – tölti be létének és teremtettségének valódi értelmét.” (A test teológiája 15,I.)

Ez azt jelenti, hogy Isten a teremtés által arra hívott el bennünket, embereket, hogy önmagunkat odaajándékozzuk Neki és egymásnak, a házastársunknak. Amikor Ádám Évára tekintett, méltán mondhatta, hogy őket Isten egymásnak teremtette, hogy szeretetközösségben éljenek, a Szentháromsághoz hasonlóan. Éppen ezért, minket keresztényeket Isten arra hívott, hogy a házasságban megélhessük azt a szeretetet, amit az Atya és Fiú túlcsorduló szeretete jelent, melynek valósága maga a Szentlélek. Téves elgondolás, ha azt hisszük, hogy Isten ennek a szeretetnek a legmélyebb megélését korlátozni szeretné egzisztenciális okok miatt vagy a felelős családalapítás érdekében.

Mivel a házasságban megélt szexualitásnak komoly szerepe van a párkapcsolat egészséges alakulására is, kár volna a lelki és biológiai tényezőket kihagyni. Egy-egy aktusnak, de akár más intim kapcsolatteremtésnek is felbecsülhetetlen érzelmi töltete van, melynek átélésére újból és újból vágyunk. Ez a vágy a szeretetre, az örömre mélyen belénk van kódolva már a teremtés pillanatától fogva. Nehéz lenne tehát csak arra az időre korlátozni a szexet, amikor egy pár gyermeket szeretne vállalni. Isten azonban nemcsak belénk égette a vágyat az örömre, megadta annak természetes, egészséges mikéntjét is. Nem véletlen, hogy a női ciklusnak csak pár napja termékeny és még annak is csak pár órájában alkalmas igazából a fogantatásra. Nekünk pedig csak ezzel a tudással kell felelősen élnünk.

Ma Magyarországon három módszer van jelen, melyet a Katolikus Egyház alkalmasnak talál a szeretet Isten terve szerint való átélésére és a családalapítás hathatós tervezésére.

Billings-módszer
Dr. John Billings melbourne-i kutatóról kapta a módszer a nevét. Billings professzor és csapata a kutatások során megfigyelte, hogy a női ciklus során milyen változások vannak a méhnyaki nyákban. Ez a váladék elengedhetetlenül fontos megtermékenyítéshez, ugyanis a hímivarsejtek túléléséért felelős. A professzor kimutatta, hogy a nyák állaga és mennyisége összefüggésben van a ciklust meghatározó hormonok változásaival. A módszer lényege a nyákmegfigyelés, mely egyértelműen meghatározza a termékeny és a terméketlen napokat. Így a terhesség elősegítésében és elkerülésében egyaránt hatékony. A Pearl-index alapján, még a hibaszázalékot beleszámolva is, háromszor hatékonyabb, mint a fogamzásgátló tabletta.

Sensiplan, magyarul tüneti-hőmérőzéses módszer
A Sensiplan módszere a mai magyar köznyelvben TCST -ként terjedt el (Természetes CsaládTervezés). Alapja a Billings-módszer nyák (tüneti) megfigyelése és az ébredési testhőmérséklet mérése. Mindkét megfigyelés a progeszteron és az ösztrogén hormon váltakozásáról ad képet, mely alapján meghatározható a ciklus termékeny és terméketlen szakasza. Innentől kezdve a módszert ismerő és alkalmazó párok felelősen dönthetnek családtervezés kérdéseiben. A módszer Pearl-index alapján ötször hatékonyabb a fogamzásgátló tablettánál.

Creighton-módszer és a NaPro technológia
Ez a módszer a Billings-módszer egységesített változata, mely az egész világon azonos jelzéseket használ. A módszer mögött egy komoly orvostudományi ágazat húzódik meg, mely a megfigyeléseket figyelembe vége képes komoly nőgyógyászati, meddőségi problémákat gyógyítani. Maga a módszer gyakorlatilag a részletes nyákmegfigyelésből áll, mely már a fent leírt módon segíti a tudatos családtervezést. Az orvosi hátérrel (NaPro technológia) pedig a termékenységgel kapcsolatos betegségek gyógyítására is képes. Ez pedig komoly alternatíva a gyermekre vágyó keresztények számára a lombik helyett. A módszer hatékonysága megegyezik a Sensiplanéval.

A tömör összefoglalókból látszik, hogy mindhárom módszer csupán megfigyelésen alapul, így semmilyen plusz beavatkozást nem igényel a terhesség elkerülése vagy elősegítése. Mindhárom módszerre igaz, hogy csak egy lelkiismeretes tanulási folyamat után használható biztonságosan!

Mindhárom módszernek két buktatója van, ami miatt könnyen rájuk sütik a megbízhatatlan jelzőt:

  1. Hibás a megfigyelés módja, gyakorisága vagy az adatok kiértékelése. (Érdemes egy személyre szóló oktatáson részt venni.)
  2. A pár nem elég türelmes, nem időzítik az együttlétet a családalapítási szándékaiknak megfelelően.

Nem egy olyan párt ismerek, akik azért tartják megbízhatatlannak a fenti módszerek valamelyikét, mert igazából nem várták meg a valóban terméketlen napokat az együttléttel. Holott a módszer használata nem merül ki a napi megfigyelésekben. A napi szintű döntésben teljesedik ki, melyet a családtervezési céloknak megfelelően kell meghozni. Tapasztalatból tudom, mennyire nehéz a termékeny napokon az intim kapcsolat, az örömszerzés más-más módját alkalmazni, ha nem szeretnénk gyereket! Ugyanakkor felbecsülhetetlen érték, hogy a fenti módszerek nem károsítják a szervezetet, nem kíván irreális pénzkiadást. Segít a nőgyógyászati problémák korai felismerésében és azonos felelősségvállalást igényel férjtől és feleségtől.

 

Gy.i.k.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy miért nem engedi az Egyház, hogy a fentieknél hatékonyabb módszerekhez forduljanak a keresztények. Ezzel a kérdéssel csak egy baj van: amire ilyenkor gondolnak a párok azok mind gyengébb hatásfokúak a Pearl-index alapján. Tehát, ha engedné az Egyház, akkor sem találnának biztonságosabbat. A három természetes módszernél csak a teljes önmegtartóztatás, vagy a nemi szervek eltávolítása biztonságosabb.

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szuperovuláció gondolata. Ennek lényege, hogy a kimagasló örömélmény hatására megugrik az ösztrogénszint a női szervezetben, ami spontán ovulációt eredményez. Ezt a kutatást több millió nyúlon és egéren sikeresen bizonyították. Emberen azonban nem. (Megjegyzem, ha mégis előfordulna ilyen, megfelelő nyák hiányában a spermiumok és a petesejt találkozása lehetetlen lenne, így a fogantatás esélye gyakorlatilag nulla lenne!)

Másik gyakori indok, ami miatt megbízhatatlannak tartják a természetes módszereket, hogy speciális esetekben nem alkalmazható (szoptatás, menopauza, hormonzavar, fogamzásgátló tabletta befejezés után…). A jó hír azonban az, hogy éppen a természetességük miatt ezek a módszerek nem csupán találgatnak a termékeny időszakot illetően, hanem naprakész tudást nyújtanak a nőben zajló változásokról. Nők ezreit vonták be kutatásokba melyek alapján ma már biztonsággal elsajátítható ezeknek a módszereknek a használata a zavarosabb időszakokban is.

Végezetül hadd mondjam el, számomra mi jelenteti a legtöbbet a természetes módszerek használatában. A közös felelősségvállalás egyenlő terhet rak a férjem és a magam vállára. Állandó tanulás és tapasztalás jellemzi a házasságunkat, ami ellenállóvá tesz bennünket az adódó kihívásokkal szemben.

A mi szexuális kapcsolatunkra nem teherként nehezedik a családtervezés, hanem mélységes, biztonságos szeretettel, amit Istentől kaptunk a nőnek és férfinak teremtettségünk révén.

 

Kép: pexels.com

Életbevágó Lábánné Hollai Katalin
hirdetés

4 hozzászólás

  • Válasz Hoványi Márton 2017. 12. 18. 00:48

    És innen letölthető a teljes cikk is, beleértve az orvosi kutatásokat a szuperovulációról:
    https://elte.academia.edu/MártonHoványi

  • Válasz Gazella 2017. 12. 18. 00:54

    A tcst reklámozása mellett azért ne felejtsük el azt sem, hogy csak komoly indokkal alkalmazható. Az alapvető, egészséges katolikus hozzáállás az, hogy nyitottak vagyunk a gyermekre, vagyis Isten annyi gyereket ad és akkor, amennyit és amikor Ő akarja. Ha viszont súlyos okunk van rá, hogy egy darabig vagy többet már egyáltalán ne vállaljunk gyermeket, használhatjuk a tcst-t. További olvasnivalók a témában:
    http://katolikusvalasz.blog.hu/2017/03/28/erkolcsos-
    http://prochristo.blogspot.hu/2017/01/hany-gyereket-terveztek.htmle_a_tcst_avagy_mit_is_mond_errol_az_egyhaz_tanitohivatala
    http://prochristo.blogspot.hu/2016/09/miert-es-mikor-lehet-erkolcsos-tcst.html

    • Válasz grad 2019. 04. 08. 16:10

      Szerinted végtelen nagy Földet is adott az egyre szaporodó emberiségnek? Nem, na, ugye! Vagy amikor már túl sokan leszünk a véges Földön, nem fognak újabb életek foganni, ha „gyerekre nyitottan” éljük a nemi életünket? Isten látja az Égből, hogy ja, már túl sokan vannak, most úgy döntöttem, hogy akkor sem fogannak meg a nők, ha éjjel-nappal szeretkeznek. Komolyan gondolod, hogy ez így működik? A méhben Isten dönti el, hogy fogantatás lesz vagy nem? Hihetetlen, komolyan… remélem, azért azt már elhiszed, hogy gömbölyű a Föld, és nem lapos…. sokáig az Egyház nem hitte, és vakbuzgó hívei ehhez asszisztáltak.