2019. 01. 02.

5 tipp, hogy idén közelebb kerülhess Istenhez

Itt az újév, amikor olyan lelkesen tudunk elhatározásokat hozni, amelyek sajnos általában csak pár napig, vagy hétig tartanak ki – tisztelet a kivételnek. Saját fogadalmaim között mindig szerepel, hogy a hitéletemet megpróbálom kicsit rendszerbe szedni, az Istennel való kapcsolatomra jobban odafigyelni. Tudom magamról, hogy olyan vagyok, akinek konkrét elhatározások és ötletek kellenek ahhoz, hogy egy kitűzött célt teljesítsek, így megosztom veletek, hogy az idei évben hogyan próbálom elmélyíteni a hitemet. Hátha nektek is segít!

1. Lásd meg Istent a másikban!

A szerzetesek szokták találóan “nehéz testvérnek” nevezni azokat a társaikat, akikkel nem nagyon találják meg a közös hangot. Biztosan a te életedben is vannak olyanok – akár a családban, egyetemen vagy munkahelyen, közösségedben – akiknek nem vagy nagy rajongójuk vélt vagy valós problémák miatt. Sőt, egészen biztosan te is valakinek “nehéz testvér” vagy – hiába vagy minden valószínűség szerint nagyon jófej és szimpatikus. Határozd el idén, hogy megpróbálod az embertársaidban felfedezni Isten képmását, akkor is ha ez néha kifejezetten nehéz feladat. Ugyanakkor gondolj bele mennyire szép kihívás más emberekből előcsalogatni a bennük lévő – és gyakran mélyen megbújó – erényeket!

2. Imádkozz minden nap!

Ez nekem egy igazán nagy kihívás: tévésként eléggé gyakran érek haza késő éjszaka, amikor már csak arra van erőm, hogy beessek az ágyba, a reggeleim pedig magától értetődő káoszokkal kezdődnek. Ugyanakkor gyakran tapasztalom, hogy milyen nagy lökést tud adni egy rövid reggeli fohász, vagy milyen megnyugvással tud eltölteni egy esti imádság. Nem gond, ha nincsen minden nap ihleted arra, hogy hosszan elmélkedjél – persze ez egy igazán szerencsés létállapot, és látatlanban irigy vagyok rád – de törekedj arra, hogy legalább köszönd meg Istennek az aznapi csodákat. Nemrég olvastam egy kérdést, amely mélyen elgondolkodtatott: “Mi venne körül, ha ma úgy keltél volna fel, hogy csak azok a dolgok lennének az életedben, amelyekért tegnap hálát adtál Istennek? Kicsit gondolkodj el rajta, és adjál hálát Istennek minden ajándékért!

3. Beszélj Jézusról másoknak!

Ebben viszonylag szerencsés vagyok, mert a 777 elindításának köszönhetően napi szinten tudok Jézusról, és az általam vallott értékekről írni, előadni, vagy csak beszélgetni.

hirdetés

De pontosan tudom, hogy ez milyen nehéz dolog:

egy istentelen világban Istenről beszélni egyáltalán nem egyszerű feladat.

Ugyanakkor tapasztalni fogod, hogy még a nem hívő ismerőseid elsöprő többsége is becsülni fog téged azért, amiért kiállsz a hited mellett, amiért nem kerülöd meg a kérdést, ha a hited szóba kerül, és nem hajtod le a fejedet zavartan, ha valaki Istenről kezd el kérdezni. Két dolgot nem szabad, hogy szem elől tévesszél:

  • A keresztény szó eredete a görög khrisztianoszból ered, amelynek jelentése krisztusi, de a latin christianos talán még kifejezőbb: Krisztust követő. Tehát ha keresztény vagy – és ez egy igazán szuper dolog – akkor azzal azt mondod, hogy te Krisztust követed az életedben. Mi ez, ha nem egy igazi tanúságtétel?
  • Jézus az apostolok kiválasztását követően így szól: “Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van. De azt, aki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom Atyám előtt, aki a mennyekben van.” Ez egy eléggé tiszta üzenet: valld meg tehát Jézust az életedben, a tetteidben, a beszédedben, és abban is, hogy bátran kiállsz a hited mellett! Hidd el, meglesz ezért a jutalmad!
4. Legalább egy lelkigyakorlaton vegyél részt az évben!

Tudom, hogy sűrű a naptárad, és ha van egy kis szabadidőd, akkor nem az első gondolatod lesz, hogy kicsit elvonulj a világ zajától és feltöltődj lelkileg. Pedig hidd el, hogy fantasztikus gyümölcsei lesznek: én hosszú idő után jutottam el egy lelkigyakorlatra, ahonnan épp tegnap érkeztem haza. Teljesen más így elkezdeni egy évet – de természetesen nem kell megvárnod a szilvesztert ahhoz, hogy elcsendesedjél. Manapság már rengeteg lelkigyakorlat van, a rövid egynapostól kezdve az egyhetesig, a dicsőítésen alapulótól akár a teljes elcsendesedésig. Érdemes lehet barátaidat is elhívni – feltéve ha nem épp az a célod, hogy kicsit elvonulj tőlük…

Annyira figyelünk, hogy a testünket kordában tartsuk: gondosan átgondoljuk, hogy mit együnk, igyekszünk sportolni, szépen öltözködni, hogy kívülről minél szebbnek mutassuk magunkat. De akkor vajon miért ne lenne magától értetődő, hogy a lelkünkre is odafigyelünk? Határozd el, hogy idén a lelkedre is több időt fordítasz!

5. Önkénteskedj!

Az önkénteskedés elsőre úgy hangzik, mint valami hatalmas áldozat, amiért az ember még pénzt se kap – hát így gondolkodva nekem sem lenne sok kedvem hozzá. Pedig igazából arról van szó, hogy valóban áldozatot hozol – legfőképp az időddel – de helyette rengeteget kapsz, sokkal többet, mint amennyit beleadsz. Fantasztikus megtapasztalni, hogy az önkénteskedés közben hány életre szóló barátság születik, hogy hogyan gazdagodik az ember lelkileg, hogy hogyan kezd el kötődni emberekhez – és ha jó helyen van, akkor Istenhez. Keress olyan lehetőséget, ahol az Istentől kapott tehetségedet kamatoztatni tudod, fejleszteni, és valamit visszaadni Neki. Akár hozzánk is jöhetsz, hiszen a 777 is önkéntesek szolgálata, de az sem baj, ha nem minket választasz. A lényeg, hogy fejlődj, áldozz az idődből és élvezd, hogy munkáddal másoknak szerzel örömöt.

Mert az örömszerzés az egyik legszebb keresztény erény, amely létezik.

A személyes kitűzött célom tehát, hogy ezen öt pont mellett igyekszem erősíteni a gyarló hitemet. Tudom, hogy lesznek az évnek nehéz pillanatai, amikor távolinak fogom érezni Istent és ezeket a terveket, de azzal is tisztában vagyok, hogy mennyire örömteli pillanat lesz újra ráeszmélni arra, hogy mennyire jó dolog Róla beszélni és Érte dolgozni.

Kívánom neked, hogy 2019-ben minél gyakrabban tapasztald ezt meg!

Martí Zoltán

 

Blog Martí Zoltán
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás