2018. 12. 03.

3+1 tipp, hogyan csomagolj ajándékot

Adventben járunk. Meggyújtottuk az első gyertyát, ami még pislákolva, haloványan, de már emlékeztet bennünket Krisztus születésére. Sokunkat azonban sokkal rémisztőbb kötelességre is emlékeztet az advent kezdete. Na, jó, nem mindenkinek olyan rémisztő. Minden esetre már csak 3 hét maradt az ajándékok beszerzésére!

Bizonyára nem én vagyok az egyedüli, akinek nehézséget okoz minden szülinap, névnap, de főleg karácsony közeledte, hiszen az egyet jelent az ajándékbeszerzéssel is. Akiknek ez egy felhőtlen szórakozás, és ilyenkor teljesedhetnek ki igazán szeretetük megélésében, azokat őszintén irigylem minden adventben! Rendkívül hálás vagyok, hogy családjainkban kezd egyszerűsödni ez az ajándék téma! Minden esetre, ha szeretünk ajándékot venni, ha nem, van még egy bökkenő: a CSOMAGOLÁS!

Az ajándékbeszerzéssel ellentétben, csomagolni nagyon szeretek. Jöhet könyv, bor, ruha, játék, dobozban, zsákban… minél nagyobb kihívás, annál jobban élvezem. Rendkívül szeretem az ízléses, egyszerű, szalaggal átkötött csomagolásokat, ahol maga a papír hajtogatása is díszít. Ugyanakkor a csomagolás is felvet néhány kérdést!

Keresztényként a Földre, mint a Mennyei Atya legnagyobb és legcsodálatosabb ajándékára tekinthetünk. Az ajándékot pedig óvni, okosan használni szokás, nem pedig kihasználni. Éppen ezért idén komolyan elgondolkodtam, hogyan tudok környezettudatosan, a Földet kímélve, mégis ízlésesen csomagolni. Íme, néhány jó tanács:

1) Hagyjuk a nejlont!

Azon kívül, hogy rettentő lassan bomlik le, nem is olyan szép, ha átlátszó, zörgős fóliába csomagoljuk az ajándékot. Nem beszélve arról, hogy teljesen felesleges, hiszen egyből látszik, mi van a csomagban, így még az a csöpp élvezet is elvész, amit a kibontás jelent.

hirdetés
2) A csomagolás is legyen ajándék!

Az ajándékokat nyugodtan tehetjük egy vászonszatyorba, egy fonott kosárba, fa ládikába vagy bármi olyan tárgyba, zsákba, ami utána újrahasznosítható, felhasználható. Így elkerüljük a szeméttermelést és a csomagolás használata közben is eszébe jutunk majd a megajándékozott rokonunknak, barátunknak.

3) Csináld magad!

Aki nem szeretne lemondani a szalagokról, mintás csomagolópírokról, ajándékos táskákról, az saját maga is elkészítheti ezeket. Szalagot könnyedén készíthetünk egy szép anyagmaradékból, a mintás csomagolópapírt pedig magunk is megfesthetjük. Ha egyszerű csomagolópapírt veszel, (olyat, amilyet a pedagógusok használnak…) arra nyomdázhatsz, festhetsz, képeket ragaszthatsz, és garantáltan nem lesz senki másnak olyan csomagolása, mint neked! Ajándékos tasakot szintén hajtogathatsz, és még ki is díszítheted szárított naranccsal, almakarikával, tobozzal, szárított virággal.

+1. Képeslapok

A távoli ismerősök, rokonok sokszor már csak egy tucatképeslapot kapnak karácsonykor, amit 5 perc alatt ki lehet választani egy írószerboltban. Ez kedves gesztus, de nem biztos, hogy a méregdrága, csillogós, giccses képeslap a legjobb választás. Ha előre gondolkodsz, ősszel préselhetsz virágot vagy falevelet, de a régi naptár képeit is kivághatod és készíthetsz belőle egyedi üdvözlőlapot. Sőt, még borítékot is hajtogathatsz egyszerű fénymásolópapírból.

Isten mérhetetlen szeretetével teremtette meg a világot és benne minket, embereket. Gazdálkodjuk jól lenyűgöző ajándékával, hiszen olyantól kaptuk ajándékba, aki minket mindenkinél jobban szeret!

Lábánné Hollai Katalin

Pontokba szedve Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás