2018. 11. 04.

Gondolatok a “száraz novemberről”

Négy napja tart már a „száraz november”, remélhetőleg a küldetést bevállalók még viszonylag jól tartják magukat: a kihívás lényege, hogy harminc napon keresztül nem isznak alkoholt, ami egyébként egy komoly áldozatot jelentő fogadalom.

Fura érzéseim vannak a kihívás kapcsán, aminek elsősorban az alkoholfogyasztás és az alkoholizmus közötti óriási különbség az oka.  Végletekig szélsőségesek tudunk lenni: vagy egyáltalán nem iszunk alkoholt, vagy pedig úgy kiütjük magunkat, hogy alig találunk haza, tisztelet persze a kivételnek. Felesleges álszenteskedni és megjátszani magunkat: mindannyiunk életében előfordul egy-egy olyan este, amikor túllövünk a célon. De a veszély valós és közöttünk jár: egyes felmérések szerint 800 ezer, míg pesszimistább becslések alapján akár 1 millió ember függ hazánkban az italtól.

Ugyanakkor az alkohol nemhogy nem rossz dolog, hanem kifejezetten egészséges is: a fertőtlenítéstől egészen az agyserkentő hatásáig terjed jótékony hatása. Nem szabad tehát ördögtől való dologként tekinteni rá, sőt pont fordítva:

hirdetés

Jézus nem véletlenül változtatja első csodájaként borrá a vizet a kánai menyegzőn!

A „száraz november” remek lehetőség azoknak, akik az elmúlt években az alkohol rabjai lettek, vagy efelé sodródnak folyamatosan. Akik az egyetemi éveik alatt például rutinná varázsolták az életükben, hogy minden este isznak, és észrevétlenül lettek a rabjai a szesznek. Kiváló felajánlási  lehetőség, és ha ezzel a céllal teszed, akkor ne hagyd ki ebből Istent:

ajánld fel szeretteidért, egy nagy vágyadért, vagy egy nemes célért!

De látnod kell, hogy szinte semmi értelme nincs a száraz novembernek akkor, ha december elsején leiszod magadat a sárga földig. Ha nem párosul egy komoly elhatározással, – és ez nem kell, hogy arról szóljon, hogy teljesen megtagadod magadtól az alkoholt – hogy mértékkel iszol a küldetés után, akkor csupán annyi történt, hogy megspóroltál jópár ezer forintot novemberben.

Ragadd meg a lehetőséget, hogy bizonyíts magadnak! Nemcsak arra vagy képes, hogy egy hónapig ne igyál, hanem arra is, hogy felismerd:

Isten nem azért teremtette a májadat, hogy arra is gyúrjál.

Nem akkor vagy igazán menő srác és trendi lány, ha féktelenül iszol, hanem akkor, amikor felismered a határaidat. Légy tényleg felnőtt: merjél szembe menni az elvárt szokásokkal, merjél nemet mondani az alkoholizmus kultúrájára.  

Hajrá!

Martí Zoltán

Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

Blog Martí Zoltán
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás