2018. 08. 09.

Tanácsok a plébániai változások kezeléséhez

Mit teszel, ha a szeretett plébánosodat, aki évek óta a közösség része, máshová helyezik? Meglehet, hogy évek óta ismerted, az is lehet, hogy viszonylag friss tagja volt a közösségnek. Lehet, hogy hozzá jártatok jegyes oktatásra, hittanra, vagy Ő keresztelte a gyerekeket. Lehet, hogy életed nehéz pillanataiban tanácsokkal látott el, és lehet, hogy Ő volt a fény a gyermeked hitéletre nevelésében. Most viszont a püspök úgy döntött, máshová helyezi.  A Catholic Link remek írását ajánljuk! 

1. Pánikra semmi szükség!

Lehet, hogy most úgy tűnik, ennél rosszabb nem is történhetett volna (vagy ennél jobb nem is lehetne: minden attól függ, milyen volt a kapcsolatod a plébánosoddal), de amíg elismered Jézus Krisztus jelenlétét az Oltáriszentségben, addig biztos talajon állsz. Az Egyház több mint kétezer éve fennáll, így egy ekkora törés még biztosan nem jelenti a világvégét.

Jézus azt mondta, az idők végezetéig velünk lesz, úgyhogy légy bátor és bízz!

2. Manapság ritkán fordul elő, hogy az atya életre szóló kinevezést kap 

Ennek legfőbb oka a paphiány. Imádkozzatok, hogy minél többen meghallják az Úr hívó szavát! A probléma nem az, hogy Isten nem hív meg elég fiatalt a cölibátusra, sokkal inkább az, hogy manapság kevés fiatal válaszol bátran a hívó szóra. Ha a környezetedben valaki a papi hivatáson gondolkodik, támogasd abban, hogy foglalkozzon a kérdéssel és kérje ki világiak és felszentelt papok véleményét is! Sokszor, sokan csalódottsággal reagálnak, sőt, megpróbálják lebeszélni a fiatalt erről a hivatásról saját félelmeik miatt. Hányszor előfordult már, hogy a csendes, belső hangot elnyomta a világ zaja és a környezet elvárásai?

hirdetés
3. Miután elbúcsúztál és megsirattad a régi plébánost, mi lehet a következő lépés?

Milyen lesz az új atya? Milyen lesz a „liturgikus stílusa”? Morgós lesz, vagy barátságos, milyen az étvágya?  Az aggodalmak gyökere sokszor nem is az, hogy vajon kedvel-e majd minket, hanem, sokkal inkább, hogy vajon mi kedveljük-e majd Őt. A katolikusok – csak úgy, mint az emberek nagy része -, szeretnek mindent a magunk módján intézni, és azt hinni, hogy ez az egyetlen helyes út, amit az egyház elismer.

Még a legfiatalabb atyák is többéves szemináriumi képzésen vannak túl (aminek szerves részét képezi a teológia), ezért nem véletlenül teszik azt amit, bármennyi kivetnivalót is találsz a stílusukban, munkájukban. Senki nem lesz pap többéves imádság, önvizsgálat, és alapos megfontolás nélkül, még akkor sem, ha szemtelenül fiatalnak tűnik. És ne feledd, a közösség fiatal tagjainak talán Ő lehet majd a kapocs, hogy közelebb kerüljenek Jézushoz.

Az általános jó modor elengedhetetlen a kölcsönös jó kapcsolathoz.

Ne várd el tőle, hogy pontosan olyan lesz, mint az előző plébános, és lehetőleg ne emlegesd neki, hogy az előző atya mit és hogyan szokott mondani és csinálni. Ne várd el tőle, hogy az első perctől kezdve ismerje a közösség ízlését s igazodjon hozzá. Mindenki megérdemli, hogy kedvesen és szeretettel fogadják, és ne feledd, minden bizonnyal Ő is éppen azon dolgozik, hogy megfeleljen az új feladatban.  

Az új atyát valószínűleg az egyházközség által kijelölt testület fogja fogadni, de ha ez nem történik meg, az első mise után nyugodtan keresd meg, mutatkozz be és ha segítségre van szüksége bármilyen apróságban, biztosítsd a támogatásod felől. Mindazonáltal vedd figyelembe, hogy neki még mindenki új ember a közösségben, meglehet, hogy nem éppen extrovertált típus.

Üdvözöld kedvesen, de ne légy tolakodó! Meglepő lehet, de az atyák is emberek, megvannak a saját korlátaik, napirendjük, és nem biztos, hogy rögtön minden kérésnek eleget tudnak tenni. Csak gondolj arra, Te hogyan érzed magad az első napon egy új munkahelyen: lelkes, de szorongó is vagy, bizonytalan de tettre kész. Jó érzés tudni, hogy számítanak ránk, és támogatnak minket, de szükségünk van arra is, hogy személyes terünket és méltóságunkat tiszteletben tartsák.

3+1. Ne számíts azonnali bizalmaskodásra!

Meglehet, az előző plébánossal a legjobb cimborák voltatok, de ez nem jelenti azt, hogy az új atyával is azonnal megtaláljátok a közös hangot. Néha olyan elvárásaink vannak az új plébános felé, amit még a szomszédjainktól sem várnánk el: a bizalomhoz idő és tisztelet kell. Ne feledd: az új atya a legjobbat akarja neked: az Úr Jézushoz vezetni téged az imádság és a Szentségek által, amíg te magad el nem jutsz a Mennybe. A te megváltásodért és Krisztus szeretete miatt lett Ő pap, ezért kapta meg a te egyház közösségedet is, és ez a legfőbb célja az ő munkájának. Ezt tartsd észben, amikor hitélethez nem feltétlenül kapcsolódó szívességekre, feladatokra kéred fel.

Forrás: Catholic Link

Fordította: Judákné Orsolya

Fotó: Church Millitant

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás