2018. 08. 02.

Porajmos – a roma holokausztra emlékezünk

Augusztus másodika a roma holokauszt, vagy cigány nyelven a porajmos emléknapja. A porajmos szó jelentése „elpusztítás, elnyeletés”. Jóval kevesebbet hallunk és tudunk a roma holokausztról, pedig a második világháború alatt százezreket öltek meg. Miért lehet ez így?

A roma népesség alacsonyabb szervezettségi szintje, vagy a forráshiány is biztosan közrejátszik, de már az üldözések ideje alatt is kevésbé megmagyarázott, marginális ügy volt a legtöbb német mintát követő (vagy követni kénytelen) országban a cigányság lemészárlása, a zsidóké mellett. De ezen két csoporton kívül például a homoszexuálisokat és a fogyatékossággal élőket is üldözte a náci hatalom.

A mai napig vita tárgya, hogy pontosan miért is üldözték a cigány népességet. Ugyanis vannak, akik szerint nem kifejezetten faji, hanem közbiztonsági megfontolásból. Hiszen a cigányokra, mint született bűnözőkre tekintettek, akik nem képesek a „rend” betartására. A másik nézőpont szerint ugyanaz az etnikai tisztogatás volt Hitler célja, mint a zsidóság megsemmisítésének tervével.

Mindenesetre Hitlernek és embereinek külön elméleti hátteret kellett felállítaniuk annak érdekében, hogy „jogot formálhassanak” a tömeggyilkosságokra. Hiszen a náci gondolkodásmód szerint az indiai nép az árjákhoz tartozik, így a cigányság, amely az indiai nép leszármazottja, tulajdonképpen maga is árja kellene, hogy legyen. De természetesen nem volt nehéz kitalálni egy megfelelő indokot, mégpedig azt, hogy a romák a vándorlások alatt „beszennyeződtek”. Ez a teória Hans Günther nevéhez kötődik.

A legszervezettebben Németországban üldözték a cigányságot, a legtöbb német mintát követő államban kevésbé definiált kérdés volt a cigányoké. Magyarországon például nem hoztak a zsidótörvényekhez hasonló „cigánytörvényket”, de mégis mindenhol alkalmazták rájuk a zsidókra kiszabott rendeleteket. A porajmos áldozatainak számát is nehéz megmondani, hiszen a nyilvántartásra sem figyeltek túlzottan, csak „végezték a dolgukat”. Egyes becslések szerint 200 000, más becslések szerint összesen 2 000 000 roma veszthette életét a második világháború alatt.

hirdetés

 Valahol a roma nép jellegzetes és szörnyű tragédiája tehát, hogy ebben a groteszk és embertelen gondolkodásmóddal átitatott időszakban, az ő lemészárlásukat nem igyekeztek olyan nagyon alátámasztani, egyszerűen megtették. Valahogy, valamiért több százezren meghaltak.

Imáinkban ma vigyük Isten elé a roma holokausztban elhunytakat, az ő leszármazottaikat, és a ma élő cigányság helyzetét Magyarországon, és szerte a világban!

 

 

forrás: http://konfliktuskutato.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=335:roma-holokauszt-deportalasok-toemeggyilkossagok-1944-1945&catid=39:dka-hatter&Itemid=203

https://hu.wikipedia.org/wiki/Porajmos

kép:collections.ushmm.org

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2018. 08. 02. 21:21

    Üdv,itt a kitiltott!
    Elnézést az Off-ért ,de nagyon tettszik a kis szösszenetem amit máshová írtam.Íme
    “Nem véletlenül mondják: jobb adni, mint kapni.” Ezt reagáltam:Ez picit megtévesztő állítás.De ha figyelembe vesszük azt,hogy van aki ad és van aki kapja és ez mindig párban van.Nem lehet egyikből sem több.Ebből az következik,hogy annyira kellene értékelni a kapást mint az adást.Életünk folyamán egy egészséges embernél ez kb egyforma.Nem szabad bedőlnünk az adás fontosságának,akik ezt mondják félre vezetnek.Tanuljuk meg élvezni a kapott dolgokat is,bárkitől és bármitől jön is.Ezek gazdagítják a boldogságunkat.Gondolom erre senki nem jött rá,csak az akit kitiltottak a 777-ről.Nos akkor értékeld át e mondást és légy boldog vele!!! (azta,megint mit írtam,skandalum)