2018. 06. 23.

A gyereket pofozó pap az egyházat szégyenítette meg

Nagy port kavart a napokban az a videó, amelyen Jacques Lacroix francia katolikus atya látható, amint pofont ad egy megkeresztelendő síró kisfiúnak. A felvétel hatására elszabadultak az indulatok, és valljuk be, jogosan. 

Futótűzként terjedt el az a videó, amelyen a 89 éves Jacques Lacroix atya pofont ad a megkeresztelendő síró két éves kisfiúnak. A felvételen látható, ahogyan az atya próbálja megnyugtatni a kisfiút, elmagyarázza neki, hogy mi fog történni, majd miután magához ölelte, megfogja az arcát és egy határozott pofont ad neki. Látható, hogy a család hirtelen sokkos állapotában nem is tud hogyan reagálni az esetre, majd végül az apuka húzza ki a síró gyereket az atya kezei közül.

hirdetés

Meaux püspöke, Jean-Yves a videó felkerülése után azonnali lépéseket tett és eltiltotta az atyát a további keresztelők és nászmisék celebrálásától. Lacroix atya misét is csak előzetes egyeztetés után mutathat be a továbbiakban. A püspök elmondása szerint a pofon után Lacroix atya bocsánatot kért a családtól, akik azt elfogadták és nyugodt körülmények között lezajlott a keresztelő. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a felvétel hogyan került fel mégis a YouTube-ra. 

A videó ahhoz viszont elég volt, hogy hatalmas indulatokat váltson ki mindenkiből, az egyház és a papok ellen. A felháborodás teljesen jogos, hiszen semmilyen körülmények között nem szabadott volna a pofonnak elcsattannia. Az idős atya élete végén sikeresen porba döngölt mindent, amiért egész eddig szolgált. Mert aki nem ismeri közelebbről a hitet és az egyházi élet mindennapjait, az csak az ilyen kivételes és borzalmas esetekre fog emlékezni a kereszténységről. Azt nem kapja fel a média, hogy ugyanazon a vasárnapon több ezer másik gyereket és felnőttet kereszteltek meg a világ többi pontján békességben és szeretetben. Azokat a papokat és lelkészeket ritkán teszik reflektorfénybe, akik szelíd Krisztusi szeretetükkel életeket változtatnak meg és fáradhatatlanul építik Isten országát. Ezeket mind nem halljuk meg, csak a rosszra emlékezünk, ami igen, ott lehet a legszentebb helyeken is, hiszen a földi egyház nem lehet tökéletes, mert bűnös emberek alkotják. Hatalmas a felelősségünk keresztényként. Példát kell mutatnunk, amihez mély önvizsgálatra van szükségünk. Fel kell tennünk mindannyiunknak a kérdést: Méltó vagyok arra, hogy Krisztust képviseljem a világban? A magunk erejéből biztosan nem. Kérjük Istent, hogy tegyen minket képessé arra, hogy az ő világosságát tudjuk ragyogni a világban!

 

Forrás: dailymail.co.uk

Hírek Vélemény
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Lampert-Cseke Ildikó 2018. 07. 20. 07:28

    A tökéletes tudás és a teljes igazság Istennél van. Egyedül Neki van hatalma megítélni az emberek cselekedeteit annak tükrében, hogy mennyire fejezték ki az ember Isten iránti szeretetét. Az egyházi személyek is ennek az ember-Isten közötti szeretetnek a tanítására, megélésére vállalkoznak. Lelki atyáink, lelki jó pásztoraink lesznek, ha sikeresen teljesítik a küldetésüket.
    Kitűnő öszefoglalót olvashatunk angolul és magyar fordításban a keresztény apai feladatokról az alábbi oldalon:
    https://www.gotquestions.org/Magyar/Keresztyen-apa.html

  • Válasz Fülig Jimmy 2018. 09. 14. 10:23

    Nagy indulatokat kiváltó cikk.
    Sajnos sem a cikk sem a hozzászólók nem látják a problémát. Az, hogy egy ilyen eset megtörtént az csakis a keresztelő atya korának tudható be. Egyszerűen, már csak ilyen szinten tudja ellátni feladatait, ami korából fakadóan teljesen érthető. Más területen már rég elküldték volna. Én sem szeretném, mondjuk ha egy ilyen korú/állapotú orvos operálna mondjuk. Isten szolgái sem igazán különbek ilyen szempontból.
    A probléma oda vezethető, hogy miért is kell ilyen korban neki még mindig szolgálnia. Persze ennek gyökere igencsak sokrétű.