2018. 06. 12.

Tényleg megtiltották a közös imát a brazil focistáknak? Itt a válasz!

Hatalmas port kavart a 777 felületén az a cikk, amelyet a Magyar Kurír fordított le egy lengyel oldalról: az írás szerint a brazil labdarúgó-szövetség megtiltotta a világbajnokság alatt a játékosoknak a közös imát, sőt a keresztvetést is. Mivel rengeteg komment érkezett, amely szerint nem valószerű a történet, ezért elkezdtünk utánajárni az igazságnak: érdekes dolgok derültek ki!

A Magyar Kurír írása az Ekai lengyel újság cikkét fordította le, amely szerint a portugál O Globo arról számolt be, hogy a brazil labdarúgó-szövetség megtiltotta a játékosoknak a közös imát a világbajnokság idejére. A cikket tökéletesen fordította le Koncz Éva, a katolikus hírújság munkatársa, az eredeti cikket azonban sokan nem találták meg, így elkezdtek kételkedni, hogy valóban megjelent-e a lengyel felületen. Néhány kereséssel azonban könnyen fellelhető az írás, amely ide kattintva elolvasható, hangsúlyozzuk, hogy gyakorlatilag szóról-szóra megegyezik az eredeti szöveg az általunk is átvett tartalommal.

Így tehát az volt a kérdés, hogy a lengyel kollégák pontosan mit is fordítottak le, de ehhez meg kellett találni az O’Globo eredeti írását. Itt félsikerrel jártunk, mert habár maga az írás megvan, de csak előfizetők olvashatják azt el – ráadásul a regisztrációnak köszönhetően gyakorlatilag csak braziloké lehet ez a jogosultság.  Ide kattintva elérhető a brazil napilap tartalma. Mindenesetre a cím sokat sejtető: Dunga (korábbi kapitány) szokásait fenntartva Titénél (jelenlegi) is tilosak a vallásos tevékenységek.

hirdetés

Jogosnak tűnhetett az a feltételezésünk, hogy egy ilyen volumenű hírről nemcsak egy brazil médium számol be, hanem az egész ország sajtója, sőt más nemzetközi oldalak is. A portugál nyelvű sajtót átnézve nem is tévedtünk! Ugyanakkor szinte egészen hihetetlen, hogy mennyire apróbetűs részként szerepel a vallási tevékenységükre vonatkozó szabályozás, ennek pedig egyetlen oka van: a szex… Merthogy a lapok sokkal inkább erről számolnak be: az Esporte hangsúlyozza, hogy a brazil válogatott labdarúgóinak a világbajnokság pihenőnapjain szabad szexuális életet élniük – nem úgy mint a németeknek. Ezzel szemben viszont tilos papnak – vagy lelkésznek belépnie a szállodájukba, ami egy három éve hozott szabály. Ekkor ugyanis az történt, hogy több játékos is együtt vett részt istentiszteleten, ami a stáb szerint klikkesedést (!) okozott, ráadásul erről nem értesítették előre a vezetőséget. Érthetetlen a döntés, mert a cikk arra is kitér, hogy a szabadnapjaikon a játékosok elmehetnek templomba, ebbe nem szól bele a stáb, csupán azt tiltják meg, hogy pap vagy lelkész elmenjen a szállodába – ahová ezeken a napokon viszont lányokat fogadhatnak….

A szintén portugál nyelvű Reddit  szerint is az áll a döntés hátterében, hogy a közös ima kirekesztő lehet a többi játékos számára – holott erre soha nem panaszkodtak a labdarúgók. A cikk kiemeli, hogy ennek ellenére a szövetségi kapitány (Tité), és a játékosok is mélyen hisznek Istenben, a meccs előtt és után meg van engedve, hogy az egész csapat együtt imádkozzon.

Arra nem találtunk semmilyen információt, hogy a keresztvetést valóban szabályozza-e a brazil szövetség, az azonban egészen biztosnak látszik, hogy korlátozva vannak a játékosok a hitük megélésében:

  1. Nem fogadhatnak papot, vagy lelkészt a szállodába – Oroszországban aligha kivitelezhető, hogy a kétnaponta utazó játékosok templomokat keressenek fel.
  2. Nem imádkozhatnak együtt, csak ha az egész csapat ezt teszi – a mérkőzések előtt és után.
  3.  A FIFA többször figyelmeztette a brazil labdarúgókat, hogy a gólörömöknél, valamint a díjátadón ne fejezzék ki vallási hovatartozásukat. (Neymar 100% Jesus feliratú fejpántja is emlékezetes lehet, ezt követően is figyelmeztetett a szövetség.)

Összefoglalva tehát: a hitüket aktívan gyakorló brazil labdarúgók, akik szeretnének a szállodájukban rendszeresen együtt imádkozni és pappal-lelkésszel találkozni, azért nem tehetik ezt meg, mert vannak olyan csapattársaik, akik ezt nem tartják fontosnak – habár nem ellenzik. Ezzel ellentétben a labdarúgóknak meg van engedve, hogy szobájukba lányokat vigyenek fel, ebben nincsenek korlátozva…

(Köszönet a cikkek szemléjéért Ungvári Ildinek)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás