2018. 05. 31.

#csakegygondolat – Belőled miért nem lesz pap?

A házas életre lélekben és életben aktívan készülve egyértelmű, hogy nem lesz az emberből pap. De miért is olyan egyértelmű ez?

Jegyességem alatt kiváltképp sokat foglalkoztat a papság témája, de teljesen megértem, hiszen a Léleknek is „last minute”, ha szeretne valami ilyesmit az életemben. Viszont azon túl, hogy nem fenékig tejföl a papok életében sem minden, jó és szükséges az, hogy döntéseink mérlegén ne fals elképzelések súlyozzák egyik, vagy másik oldalt.

A papok – és itt most szorítkozzunk a katolikus atyákra – lemondanak házasságról, lemondanak a nőkről, az udvarlás öröméről, gyerekekről, testi-lelki kiegészülésről és még sorolhatnánk. Ismerős a gondolat ugye? Számtalanszor szembejön velünk, és a témában kevésbé elmélyültek hajlamosak sokszor ebben látni a paphiány megoldásának kulcsát. Miért az a sok megkötés és lemondás?

Már régóta forog bennem a gondolat – és egy lelkigyakorlatos előadáson aztán szépen meg is fogalmazták nekem –, hogy ezt a kérdést akár meg is fordíthatnánk.

hirdetés

A házasság nem jár legalább ennyi, ha nem több lemondással és önfeláldozással?

A felsorolhatatlan sok szépsége mellett a házas életnek, kedves férfitársaim, azért szerintem bevallhatjuk, a legtöbbször nem lódít minket tarkón azon ténynek az ereje, miszerint a férfi, mint Krisztus az Egyházát, úgy hivatott szeretni a feleségét. Ahogy Krisztus megmosta a tanítványok lábát, hogy szolgálatban példát állítson; ahogy a „fájdalmak férfija, aki tudta mi a szenvedés” meghalt értünk. Valóban készen áll a mindenkori férj arra, hogy szeretetből a felesége javának/üdvösségének szolgálatára vessen alá mindent életében? Nem látom könnyebb feladatnak ezt, és valóban ez se nem kisebb, se nem nagyobb, mint a papi szolgálat. Egyébként, az üdvösségünk felé vezető úton talán az egyik leghatározottabb és legbiztosabb lépés, ha valaki beteljesíti a papi hivatását, ha már itt a Földön igyekszünk a mennyek országának rendje szerint élni: csak az egyén maga, csak Istent szolgálva és dicsérve.

Különösebben nem buzdítanék semmi ilyesmire senkit, mert hiszem, hogy Isten elhívja az ő szolgáit, amikor annak ideje van, de akarom, hogy lássátok: nincsen rossz döntés. 

Varga Gergő Zoltán

Fotó: theodysseyonline.com

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

#csakegygondolat Varga Gergő Zoltán
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás