2018. 05. 30.

5+1 ok, amiért Pio atya különleges

Ötven évvel ezelőtt, 1968. szeptember 23-án hunyt el Szent Pio atya: íme hat ok, amely miatt nyugodtan állíthatjuk, hogy a huszadik század egyik legkülönlegesebb embere volt!

A szombati nap védőszentje Szent Pio atya: a fesztiválnak helyet adó kapucinus kegyhely ereklyét is őriz a kapucinus szenttől. De vajon miért is ajánlom őt a fiataloknak?

1. Vallásos környezet
Pietrelcinában született, 5 gyermekes, vallásos családban nevelkedett. A település hétköznapjai, a családok ünnepei szorosan összekapcsolódtak az egyházzal, így nem volt kérdés a Biblia olvasása, a szentek életének ismerete. Ebből is kiolvasható, mennyire fontos az a lelkület, amiben felnevelkedünk.

2. Hivatása
Még csak harmadik osztályos volt, amikor megfogalmazódott benne a gondolat, hogy szerzetesnek áll. Mindössze 16 éves volt, amikor belépett a morconei kapucinus kolostorba és egy hónap múlva már fel is öltötte a habitust és megkapta a Pio nevet.  Huszonhárom évesen szentelték pappá, és egyre gyakrabban kezdett fájdalmat érezni azokon a helyeken, ahol később a stigmák megjelentek.

3. Stigmák
1918. szeptember 20-án imádság közben megjelentek kezén, lábán és oldalán a stigmák. Kiválasztottsága egyúttal feladat is volt, hiszen Krisztus társa lett a szenvedésben.

50 évig embert próbáló fájdalmak árán is alázattal, hittel viselte a sebeket.

Szerzetestársai, a településen élők szkeptikusak voltak a kiválasztottsággal kapcsolatban. Az elöljárók komoly nyomást is gyakoroltak rá, hogy a kétkedők támadásaitól megóvják közösségüket, de ő csak mosolygott és szenvedett tovább.

hirdetés

4. Gyónás
Az egyik legnagyobb karizmája a gyóntatás volt. Képessége volt arra, hogy belelásson a bűnbánó lelkébe, olvasson a gondolataikban. Számtalan beszámoló született arról, hogy miként szembesítette a gyónót elhallgatott vétkeivel kapcsolatban és segített megszabadulni évtizedeken át hordozott terhek elengedésében.

5. Bilokáció
A legizgalmasabb téma Pio atya életében a bilokáció, vagyis az egyszerre két helyen való jelenlét. A beszámolók és vizsgálatok azt mutatják, hogy több alkalommal fordult elő, hogy több ezer kilométer távolságban is feltűnt, ugyanabban a pillanatban, amikor a kolostorban tartózkodott. Magyarokhoz kapcsolódik az a bilokálás, amikor Mindszenty bíboros cellájában jelent meg.

5+1. Találkozás
A San Giovanni Rotondóban való tartózkodása alatt meglátogatta őt a fiatal pap Karol Jozef Wojtyła (a későbbi II. János Pál pápa), akinek állítólag előre megmondta, hogy pápa lesz. Ez a találkozás mélyen a lengyel pápa szívébe égett, mert több alkalommal is elzarándokolt a kolostorba. Ő volt az, aki 1999-ben boldoggá és 2002-ben pedig szentté avatta a kapucinus atyát.

Bese Gergő

Kép: sanpiodapietrelcina.org

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Bese Gergő Pontokba szedve
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Bob 2019. 03. 04. 13:57

    Kèrdès:
    Mièrt neveztèk Szt. Piò atya nevèn egy aGazdagrèt melleti teret?
    Hogyan kapcsolódik az olasz szerzetes Magyarországhoz?
    Wiki szerint soha nem járt ide, nem beszélt magyarul, nem dolgozott magyar vonatkozásban.
    Előre is köszönöm.