2018. 04. 16.

Fábry Kornél atya frappáns gondolata a cölibátusról

Teltház előtt tartották a Szólj be a papnak! rendezvénysorozat hétfő esti eseményét, amely az “Egyház és a szex” témakörét járta körül. Rengeteg kérdés érkezett a cölibátusról, ennek kapcsán markáns véleményt fogalmazott meg Fábry Kornél atya

Fábry Kornél atya mellett Michels Antal római katolikus pap, Boros Dávid baptista lelkipásztor, valamint Gombkötő Beáta evangélikus lelkipásztor vett részt a Szólj be a papnak! eseményén. A cölibátus szükségességét firtató kérdésre így reagált Fábry Kornél:

“Én úgy tapasztalom, hogy mi papok vagyunk azok, akik legritkább panaszkodunk a cölibátus kapcsán.

hirdetés

Hogy kik panaszkodnak emiatt? A 40-es nők…”

A cölibátus kapcsán kifejtette, hogy egy pap munkabeosztása, feladata egész egyszerűen nem összeegyeztethető egy családdal.  Abban az esetben, ha komolyan felvetődne az Egyházon belül a cölibátus választhatóvá tétele, akkor Fábry Kornél a nőtlenség megtartása mellett döntene.

Korábban Hodász András atya, a 777 csapatának tagja állt ki a cölibátus mellett:

A cölibátus olyan, mintha én a mennyország nagykövete lennék itt a Földön: én már a mennyország szabályai szerint élek, ahol nem házasodnak és férjhez sem mennek. Ha rám nézel azt kell, hogy lásd – és én igyekszem úgy élni, hogy ez így legyen – hogy van mennyország.  “

Zseniális példával magyarázta el a cölibátust a 777 bloggere

Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2018. 04. 17. 13:20

    Üdv!
    “én már a mennyország szabályai szerint élek,” Hát ez szomorú!Hogy is van a mondás?Ha Rómában vagy viselkedj úgy mint egy római. Azaz,ha a földön vagy ,………Pár okból viszont hasznos a cölibátus.Pl:ha félre sikerül a kapcsolat,vagy elválnak (ami,hogy néz ki),vagy boldogtalanságban élnek (ami szintén …) Egy másik emberrel élni,nem a legegyszerűbb,embert próbáló “feladat”. Könnyű úgy verekedni,hogy sosem közeledik ellenfél.Ez számomra picit megfutamodás bizonyos felelősség alól. “pap munkabeosztása, feladata egész egyszerűen nem összeegyeztethető egy családdal.” Hát igen,nagyon sokunké ilyen,mégsem menekülünk előle. Mindent összevetve,pont az ellenkezője lenne a reális.”Atyám,most mutasd meg,hogy nem kevered a bort a vízzel. Bár az is nyilvánvaló,hogy egy casanova,nem megy papnak.De szerintem a legfőbb ok az,hogy így akarják Istent szolgálni,ám leginkább az egyházat szolgálják ezáltal.A kettő nem ugyan az.