2018. 03. 30.

Gyermekek keresztútja

Az alábbi olvasói levélben olyan általános iskolás gyerekek gondolatait osztjuk meg, akik korukat meghaladó érettséggel és várakozással készülnek Krisztus kereszthalálára, akinek szavai aligha lehetnének aktuálisabbak: „ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be az Isten országába.” (Mt 18,3)

Alsós tanító néniként, mindig fontosnak tartottam, hogy a gyerekek találkozzanak ezzel a kínzó, de reményt hozó úttal. Ebben az évben, a 4.b osztállyal a húsvéti lelki nap keretein belül keresztúti imádságot tartottunk a többi alsós osztálynak.

Az állomásokhoz szánt imát maguk a gyerekek írták.

A legnagyobb meglepetés, öröm és büszkeség volt, hogy mennyire megérinti a tíz éves lelküket Krisztus áldozata. A gyerekek ösztönösen, őszintén érzik ennek súlyát, és tudják, hogy a húsvét nem a nyusziról és a tojásról szól. 

hirdetés

Bevezetés:

Köszönöm Jézus, hogy föláldoztad magadat értünk a kereszten. Köszönöm, hogy szabad akaratodból jártad végig a keresztutat. Kérlek, gyújts hitet a szívemben

1Pilátus halálra ítéli Jézust

Jézus! Kérlek, segíts az embereknek, hogy ne ítéljék el egymást! Segítsd, hogy ne legyenek bántóak egymással!

 Jézus vállára veszi a keresztet

Kérünk Istenünk, hogy mindig vállalni tudjuk a hibáinkat! Segíts, hogy ne kövessünk el bűnt! Köszönjük, hogy vállaltad értünk a kereszt súlyát és a bűneinket.

3. Jézus először esik el

Jézus, a nehéz kereszt súlya alatt elestél. Mi is elesünk és nehéz felállni. Segíts nekünk továbbmenni!

4. Jézus találkozik anyjával

Mennyei Atyánk, köszönjük az édesanyákat! Te úgy alkottad a világot, hogy minden gyermeknek adtál édesanyát. Köszönöm a jóságát, a gondviselését, a türelmét és azt, hogy szeret engem. Kérlek, áldd meg az édesanyákat, hogy Szűz Mária hite és példája segítse őket életükben.

5. Cirenei Simon segít vinni a keresztet

Kérlek Istenem, mindenki mindenhol méltó szeretettel segítse a másikat! Köszönöm Istenem, hogy vannak segítőkész és kedves emberek. Add, hogy az emberek ne legyenek egymással gonoszak!

6. Veronika kendőjét nyújtja Jézusnak

Kérlek Jézus, add, hogy mindig segítsek azokon az embereken, akik segítségre szorulnak! Add, hogy meglássam azokat az embereket, akik szenvednek valamiben és segítsek rajtuk akkor is, ha csak egy jó szót tudok mondani.

7. Jézus másodszor esik el

Ó drága Jézus! Segíts nekünk, hogy mikor fájdalom bánt, mi győzzünk felette! Mert én érzem, veled nyerhetek! Te adod az erőt és benned bízhatok. Bármi teher ránk esik, te segítesz felkelni. Veled mindenre képes vagyok! Te legyőzöd a rossz, fájdalmas Sátánt, aki nap, mint nap megpróbál minket legyőzni, de te segítesz legyőzni!

8. Jézus szól a síró asszonyokhoz

Jézus! Vigasztalj meg minket! Amit megtettél értem, nem felejtem el! Hogy akkor is szeretsz, és jó útra térítesz, ha a Te szavad ellen cselekszem!

9. Jézus harmadszor esik el

Jézus, segíts rajtunk, ha elesünk. A szereteted mindent megold! Add, hogy sose adjuk fel, ha elkezdtük!

10. Jézust megfosztják ruháitól

Köszönöm Jézus, hogy önfeláldozóan vállaltad, hogy megszégyenítsenek, kinevessenek. Mindezt a mi bűneik megváltása miatt tetted. Kérlek Uram, hogy ne ragaszkodjunk a földi dolgokhoz, és le tudjunk mondani bármiről és kövessünk Téged! Add, hogy az élet nehézségeit, megpróbáltatásait szó nélkül tudjuk elviselni!

11. Jézust keresztre szegezik

Jézus, köszönjük, hogy feláldoztad magad értünk! Köszönjük, hogy meghaltál a bűneinkért! Köszönjük, hogy példát mutattál!

12. Jézus meghal a kereszten

Drága Jézus! Annyira szeretsz engem, hogy még a halált is vállaltad. Most úgy tűnik, hogy ez az út véget ért. De mi tudjuk, hogy fel fogsz támadni. Dicsőség legyen neked ezért!

13. Jézust leveszik a keresztről

Drága Jézusom! Édesanyád még halálod után is megölelt. Nekünk is fontos az ölelés. Segíts, hogy mindig ki tudjuk mutatni a szeretetünket!

14. Jézust sírba helyezik

Köszönöm Jézus, hogy a hideg sziklasírból is tudtál vigyázni rám! Köszönöm, hogy az emberekért feláldoztad magad!

Befejezés

Köszönöm, hogy ezt mind megtetted értünk. De tudom, hogy neked nem az volt a legnagyobb fájdalom, amikor megostoroztak és véreztél, hanem az, hogy nem ismertek fel. Kérem azt, hogy mivel te a bűneimtől megszabadítottál, én ne hozzam vissza! Köszönöm Jézusom!

Barna-Pap Rozália

 

Lelkiség Tanúságtétel
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás