2018. 03. 28.

Megformázták Jézus pontos alakját – a torinói lepel alapján

A torinói lepel alapján olasz professzorok elkészítették a szöveten kirajzolódó férfialak háromdimenziós modelljét: a vászondarabon szinte egészen biztosan Jézus képmása látható, így minden korábbinál pontosabb képet kaphatunk magasságáról és kinézetéről! A cikk az Aleteia oldalán jelent meg, melyet a Katolikus Válasz fordított le.

„Ez a szobor mérethű, háromdimenziós ábrázolása a leplen látható férfinak, amit arról a szövetről vett pontos mérések alapján készítettünk el, amelybe Krisztus testét burkolták a keresztre feszítése után.” – magyarázta Giulio Fanti, a Páduai Egyetem méréstechnika professzora, aki a leplet maga tanulmányozta. A mérések alapján a professzor elkészítette a férfialak háromdimenziós modelljét, amely szerinte a keresztre feszített Krisztus valódi vonásait hordozza magán.

„Emiatt úgy gondolom, végre pontos képünk van arról, hogyan nézett ki Jézus ezen a földön. Mostantól nem szabadna őt anélkül ábrázolni, hogy erre tekintettel lennénk.” – nyilatkozta Fanti.

A professzor exkluzív beszámolót közölt a munkájáról a Chi című hetilapban, amelyben kifejtette: „A vizsgálataink alapján Jézus különleges szépségű férfi volt. Hosszú, de robusztus végtagokkal, közel 5 láb 11 hüvelyk [1,8 m] magas volt, miközben az átlagos magasság a korban 5 láb 5 hüvelyk [1,65 m] volt. Királyi és fenséges arca volt.”

A vizsgálatok segítségével Fanti számos sebet is rekonstruálni tudott a lepel alakjának testén:

„A leplen 370 sebet számoltam össze az ostorozásból, nem számítva a sebeket az oldalain, amelyeket a lepel nem mutat meg, mivel az a testnek csak az elülső és hátsó oldalait fedte be.

Így összesen legalább 600 csapásnyomot feltételezhetünk.

Emellett a háromdimenziós rekonstrukció lehetővé tette, hogy felfedezzük, hogy a halál pillanatában a lepel férfija jobbfelé megrogyott, mivel a jobb válla annyira kimozdult, hogy az az idegeket is megsértette.”

A torinói lepelről korábban írtunk részletes cikket, mindenképpen érdemes elolvasni. Érdekesség, hogy a 777 OFFLINE márciusi alkalmán Kásler professzor és Csókay doktor is tudományos érvekkel alátámasztva állt ki amellett, hogy egészen biztosan Jézust ábrázolja a kendő.

Fontos fejlemény – megkínzott ember vére van a torinói leplen

(A cikk forrása: Katolikus Válasz/Aleteia)

Egyéb
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Budai Ibolya 2018. 03. 30. 14:23

    Mert ő Isten volt….ez a magyarázat mindenre….

  • Válasz Szécsi Levente 2020. 04. 02. 15:04

    Jézus nem néz ki zsidónak. A vonásai turáni vonások.
    Dicsértessék a Jézus Krisztus mindörökké! Úgy legyen!