2018. 03. 23.

Kóstold meg te is Ferenc pápa kedvenc ételeit!

A közelmúltban jelent meg Roberto Alborghetti, olasz újságírónak, Ferenc pápa egyik lelkes életrajzírójának Ferenc pápa asztalánál című könyve. A műből nemcsak az derül ki, hogy a szentatya számára hangsúlyos a főzés és az étkezés, hanem az is, hogy korábban élelmiszervegyész végzettséget is szerzett és kiskorában hentes akart lenni. A kötet kultúrtörténet, gasztronómiai életrajz, olasz és argentin recepteket bemutató szakácskönyv egyben.

„A közös étkezés olyan jelképes cselekedet, amely egyértelműen életigenlő vallásos jeleket és értékeket hordoz. Megmutatja és elárulja, milyen kötelék fűz minket a mellettünk ülőkhöz.”

Spagetti húsgombóccal, töltött kalamári, halva, sáfrányos rizottó – csak néhány étel, amely végigkísérte Ferenc pápa életrajzának állomásait és pillanatai. Buenos Airesban gyerekeskedett, a szülői házban sajátította el a főzés technikáját, sőt, volt olyan időszak, amikor édesanyja betegsége miatt neki kellett főznie a családra. A fakanalat később sem tette le. Ráadásul az is gyakori, hogy a Szent Márta Ház ebédlőjében a szegényekkel és a rászorulókkal együtt étkezik.

hirdetés

A könyv egyik fő motivációja, hogy elgondolkozzunk, milyen szerepet játszik az étel a test és a lélek táplálásában. A szerző arra is hivatott, hogy felvázolja Ferenc pápa hogyan viszonyul az ételhez abban a valóságában, amelyben mindennél jobban megmutatkozik kapcsolatteremtő, kultúraközvetítő képessége.

Alborghetti arról is megemlékezett, hogy milyen szerepet játszott Ferenc pápa érsek korában a táplálkozáshoz kapcsolódó szociális és kulturális értékek előmozdításában a rászorulók javára. A nagy argentin gazdasági válság időszakára visszagondolva elénk tárul, hogy milyen programokat támogatott a lakosság legszegényebb rétegei számára.

Szó esik arról is, hogy a pápa többször felszólalt az élelmiszerpazarlás ellen, mert az étel nem játék. Valamint azért, mert gyerekkorában otthon, amikor a kenyér leesett, azt tanították neki, hogy azonnal vegye fel, és csókolja meg, sosem dobtak el kenyeret. „Isten irántunk érzett szeretetének a jelképét, azét az Istenét, aki ennivalót ad nekünk.”

Roberto Alborghetti: Ferenc pápa asztalánál

Kossuth Kiadó, 2018

Gerlachfalvy Réka

Borítókép: Pope Francis speaks via pre-recorded video at TED2017 - The Future You, April 24-28, 2017, Vancouver, BC, Canada. Video still courtesy TED.
Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás